Joomla update, upgrade of migratie
Wat is het verschil tussen een Joomla update, upgrade of migratie? Updates komen vaker voor dan upgrades en upgrades vaker dan migraties. Updates zijn eenvoudig uit te voeren, mits alle toegevoegde extensies voldoen aan de richtlijnen welke Joomla stelt. Als dat niet zo is wordt het ietsje ingewikkelder. Heeft u geen tijd om uw website zelf te onderhouden? WebsiteMet helpt u graag met het Joomla onderhoud. Lees voor onderhoud door WebsiteMet verder bij:
Er bestaan 3 hoofdversies en meerdere subversies. Alleen de laatste versie (3) wordt ondersteund door Joomla, de vorige zijn nog wel te gebruiken, maar wordt sterk afgeraden in het bijzonder als het gaat om de veiligheid van de website, bezoekers en alle gebruikers van het CMS. Versie 4 is in ontwikkeling en alleen voor test doeleinden geschikt.
- Update versie
- Herkenbaar aan het laatste cijfer
- bv van versie 3.9.26 naar 3.9.27.
- ± 8 keer per jaar
- Zelf doen? *
- Upgrade versie
- herkenbaar aan het tweede cijfer
- bv van versie 3.8.15 naar 3.9.*
- ± 1 keer per jaar
- Zelf doen? Vraag advies
- Migraties
- herkenbaar aan het eerste cijfer
- bv van versie 3.*.* naar 4.0.0
- op de lange termijn 5 - 9 jaar
- Uitbesteden is verstandig
* Er zijn uitzonderingen. Updates: Het beste is om eerst advies te vragen voordat u zelf aan de slag gaat. Soms kan het onderhoud door de eigenaar zelf worden verricht. Met een backup extensie, geschikte webhosting en geschikte extensies zou u het zelf kunnen doen en daarmee besparen op een onderhoudspakket ( € 140 pj). Upgrades: Als een website van een sterk verouderde versie naar de nieuwste moet worden ge-upgrade of gemigreerd ontstaan er vaak problemen zonder onderzoek vooraf. Bij twijfel altijd advies vragen of uitbesteden aan de specialist.
Migraties: Bij een migratie is er wezenlijk zoveel veranderd waarmee het gehele systeem wordt aangepakt in de broncode, vaak met geavanceerde nieuwe functionaliteit. De code waarmee het is geschreven is dan aangepast aan de nieuwste richtlijnen en vereisten om te kunnen voldoen aan de nieuwste ontwikkelingen en vragen vanuit de markt. In het verleden was een migratie een grote klus voor de websitebouwers. In de afgelopen 14 jaar dat joomla bestaat zijn dergelijke migraties een paar keer voorgekomen. De tendens is dat migraties minder gecompliceerd zijn dan in de begin periode van joomla. De data waarop upgrades verwacht worden zie joomla wikipedia