Joomla nieuwste versie 5

Joomla meest recente versie is 5.  Ook met versie 4 is uw website helemaal update en veilig. Maar heeft u nog een oude versie (1 1.5, 1.6  1.7 2.5 of 3) laat uw joomla website z.s.m. migreren naar versie 4. Ook de php versie is van groot belang bij de veiligheid voor uw website én bezoekers. Er spelen nog meer issues mee bij veiligheid, maar de versie van Joomla en PHP zijn zonder meer cruciaal. 

website update

Joomla stable versies 4 en 5

Tot 17 augustus 2023 werd versie 3 nog ondersteunt met security updates. Upgrade naar Joomla 4 of 5 is urgent!

Joomla 4 is in vele opzichten sterk verbeterd t.o.v. versie 3. Het CMS heeft een totaal andere opbouw welke overeenkomsten vertoont met het populaire Wordpress. Wanneer noodzakelijke extensies nog niet compatible zijn met versie 4 (of 5) is de site aangewezen op versie 3. Er moet dan worden gezocht naar de juiste alternatieve extensies die hetzelfde kunnen en wel compatible zijn met versie 4 (of 5).WebsiteMet heeft hier ruime ervaring mee.

Joomla updates en upgrades

WebsiteMet maakt bij een nieuwe website gebruik van de laatste stabiele Joomla versie. Er verschijnen voor de oudere Joomla versies, ouder dan versie 4, geen updates meer, met alle risico's. De oplossing is een upgrade, soms ook wel migratie genoemd. Een upgrade uitbesteden is aan te bevelen en is tijd- of kostenbesparend. Bij de updates in Joomla 4 moet er niet zomaar gekozen worden voor een upgrade zonder onderzoek naar de geïnstalleerde extensies die compatible moeten zijn met versie 5. Er bestaat geen downgrade. Ook na onderzoek is het heel verstandig een backup te maken. Daar bestaat een heel goede extensie voor: Akeeba voor Joomla. Info over de onderhoudskosten:  Website onderhoud

PHP versie check

Ook de php versie van uw webhosting pakket is van belang voor een goed en optimaal functioneren van een website. De aanbevolen php versie voor joomla 4 is 8.2.  of beter: 8.3. Voor Joomla 4.x  is een php versie vereist van minimaal 7.2.5 en voor versie 5 php 8.1. Oude versies werken trager en zijn begrijpelijker wijze ook makkelijker voor hackers om er mee te rommelen en erger. Dit geldt met name voor versies die niet meer doorintwikkelt worden door de developers en geen updates meer krijgen. Hosting aangeschaft via WebsiteMet (van combell.nl) is voorzien van oude en de nieuwste php versies welke zonder problemen overweg kan met de extensies in uw website.

Waar vind ik de php versie in het joomla CMS?

In het CMS van Joomla vind u onder het tabje Systeem systeeminformatie. Daar kunt u checken welke php versie actief is voor uw website. Wellicht kunt u de versie aanpassen of verhogen bij uw webhoster (via een service of cpanel). Kan dat niet dan moet u vragen aan de webhoster of zij de php versie kunnen aanpassen. Op de officiële Joomla website staan alle minimale en en aanbevolen (technische) vereisten en instellingen. Gaat het allemaal boven de pet, geen probleem, laat WebsiteMet uw website onderhouden.

Meer info over Joomla update, upgrade of migratie