Joomla templates worden meestal aangepast met overrides. Zo krijgt u een orgineler of uniek ontwerp. Hiervoor is css en html kennis nodig. Joomla webdesign is door deze voorziening binnen het CMS vereenvoudigd. Websitebuilders, specifiek voor Joomla. maken het indelen en aanpassen van een template eenvoudiger voor doe het zelvers. Het kan echter ook behoorlijk ingewikkeld zijn mede afhankelijk van de soort aanpassingen.

Een standaard joomla template is een goede basis. De code is conform de webstandaarden, aanbevelingen en richtlijnen van het W3C. Er zijn meer mogelijkheden:

Vaak is ihet efficiënterr om gebruik te maken van professionele commerciële templates. Soms volstaat een dergelijke template volledig. Meestal zijn er kleine of grotere aanpassingen nodig om een gewenst design te maken. Nog meer mogelijkheden: volledig custom designed templates, gratis templates en template software om templates mee te maken.

Custom designed

Custom designed templates worden geheel ontworpen door de webdeveloper en webdesigner. Deze zijn aan de prijzige kant. Commerciële templates kunnen eenvoudig aangepast worden aan de wensen. Dit is veel goedkoper. De ontwikkelaars van commerciële templates zorgen bovendien voor regelmatige updates wat het onderhoud sterk vereenvoudigd.

Bij de keuze van een commerciële template ontwikkelaar is het belangrijk om er één te kiezen die zich bewezen heeft en een goede reputatie heeft. Een licentie kost gemiddeld tussen de 25 en 50 euro per jaar. Om verzekerd te zijn van updates komt dit bedrag ieder jaar terug. WebsiteMet levert deze templates gratis bij een opdracht.  (o.a. van JoomlaShack).

Wat is een template?

De vormgeving van de website wordt ontworpen door een webdesigner. De webdeveloper verwerkt dit ontwerp in een verzameling bestanden die de template vormen.

De template bepaald hoe de website eruit komt te zien en hoe deze wordt ingedeeld in sectoren. Er staan instructies in voor exacte positionering en opmaak van inhoud op een specifiek apparaat (responsive)

W3C logo

Belangrijk is dat templates zoveel mogelijk conform W3C zijn.

Commerciële templates

JoomlaShack templates Ik maak hoofdzakelijk gebruik van commerciële templates ontworpen door JoomlaShack of de standaard template van Joomla 4. Bij een opdracht worden deze bijzonder goede kwalitatieve templates ingezet. Er is keuze genoeg. De template installeren en specifiek aanpassen aan de wensen is onderdeel van de werkzaamheden.

Responsive template: Wanneer de template responsive is (dat zijn de meeste templates tegenwoordig) wordt er gedetecteerd in welke browser of apparaat de pagina getoond moet worden. Alles wordt dan ge-herpositioneerd en opgemaakt voor een prettige gebruiksvriendelijke weergave in een mobieltje of tablet.

De weergave kan worden aangepast naar wens in overleg. Wanneer een template wordt aangepast hebben de veranderingen invloed op desktop, mobiele en tablet weergave. Vaak is er meerwerk nodig om aanpassingen gemaakt voor een desktop view ook geschikt te maken voor mobiel (of tablet).

 

Ontwerp aanpassen

In de basis opzet hoeft er niets veranderd te worden aan een commerciële template. Uniformiteit en conventies vinden website bezoekers over het algemeen prettig. Het biedt meer herkenning en minder afleiding. Toch zijn enkele of meerdere aanpassingen aan het ontwerp vaak juist wel gewenst om de uitstraling van een bedrijf, instelling of persoon te accentueren. De huisstijl kan uitstekend meegenomen worden wanneer de template wordt aangepast.

Mooie website of liever een functioneel ontwerp? Een mooie website kan op bewondering rekenen. Dat is leuk. Soms is het ook nodig en gewenst. Maar wanneer het de gebruiksvriendelijkheid in de weg zit is het killing voor de bezoekersaantallen en het rendement. Wil niet zeggen dat een mooie website ook heel functioneel kan zijn. Een website van een populair modieus muziekgezelschap ziet er geheel anders uit dan de zakelijke website van een boekhouder. De interpretatie van wat mooi is, aantrekkelijk of lelijk is geheel afhankelijk van de doelgroep.

Joomla webdesign wordt verzorgd door WebsiteMet

Gratis Joomla templates

Joomla levert twee frontend standaard templates mee. Er zijn daarnaast veel gratis Joomla templates online te vinden. Voor serieuze websites raad ik deze af. Het is vaak onduidelijk wie de template heeft gemaakt. Vaak zit er code in die slecht is voor de indexering in google of verborgen linkjes naar websites die er baat bij hebben. Deze categorie gratis templates tasten het imago van Joomla flink aan.

Toch zijn er enkele gratis templates die wel voldoen (zoals Afterburner van RocketTheme). Het zijn vaak 'uitgeklede' basic templates van commerciële aanbieders, maar kunnen toch erg goed en snel zijn! Vraag altijd advies bij de keuze van een gratis template voor Joomla. Voor een niet serieuze website zou het kunnen, maar het blijft, zelfs dan, oppassen!

Software voor template aanpassingen

JoomShaper is een websitebuilder extensie specifiek voor Joomla. Met drag en drop verplaats je eenvoudig onderdelen in de website. Het is een extensie die al een tijd beschikbaar was voor Wordpress en erg gewaardeerd werd door het grote publiek. De CSS, HTML en andere noodzakelijke bestanden van de extensie zijn wel erg veel en groot wat een groot nadeel is voor de snelheid van de site. Ik gebruik het om die reden niet, maar voor doe het zelvers zonder kennis van templates ontwerpen is het een goed alternatief.