not a robot recaptcha

recaptcha v3 invisibleDe reCaptcha service van google voorkomt spam wanneer dit is toegevoegd aan een website formulier, bijvoorbeeld een contact-formulier. Een bezoeker moest nadat het formulier werd ingevuld een vinkje plaatsen bij de mededeling I'm not a robot. Daarna moest vaak ook nog een aantal afbeeldingen geselecteerd worden waarop stoplichten, etalages, autos, heuvels, zebra's etc etc te zien zijn. Dit alles om aan te tonen dat je geen spammer bent. Dat kon gebruiksvriendelijker:

Met de onzichtbare reCaptcha v3 hoeft deze handeling niet meer verricht te worden. Het enige zichtbare is de Google Badge. En zelfs deze badge kan onder bepaalde voorwaarde worden verborgen voor het publiek met een css aanpassing. Zie verberg de google badge. Meer info van google webmasters central blog (2018-10-29).

 

Wil je ook deze invisible anti-spam functie activeren op je Joomla website? Neem contact op met:

WebsiteMet - Contact

of DIY, doe het zelf met onderstaande  uitleg. Deze heeft betrekking op Joomla:

DIY - Standaard anti-spam functie in Joomla instellen

Joomla biedt sinds eind 2018 reCaptcha v3 als standaard functie. Het moet geactiveerd worden met key codes van google. Het aanvinken van de bevestiging 'I'm not a robot' is niet meer aanwezig in versie 3 van google reCaptcha.

Je hebt allereerst een site- en secret key nodig specifiek voor jouw website domein en kies voor de v3 versie. Deze is te verkrijgen bij  google recaptcha

Login in de administrator van Joomla als super administrator en volg onderstaande stappen om de onzichtbare reCAPTCHA plugin te activeren. 

  1. Extensies- Plugins zoek recaptcha_invisible. Open deze plugin en copy de site en secret keys + opslaan en sluiten. Schakel de v2 versie uit.
  2. Algemene instellingen - TAB website - vakje Standaard captcha en selecteer Captcha - invisible reCaptcha + opslaan en sluiten
  3. Gebruikers - Beheren - Opties (button rechtsboven) onder TAB Gebruiker opties achter het veld Captcha selecteert u Captcha - invisible reCaptcha + opslaan en sluiten
  4. Contactpersonen: Opties (button rechtsboven) onder TAB formulier moet ook de juiste onzichtbare versie worden geselecteerd.

Controle: Leeg eerst de gehele cache bij (in het CMS) Systeem - Cache - cache opschonen. Ga vervolgens naar de site met het contactformulier klik F5 (of Ctrl+shift+R). Rechtsonder wordt nu de Google Badge getoond van google reCaptcha invisible. Die kan ook worden verwijderd, maar er moet altijd een link zichtbaar blijven op de pagina naar de service van google.
reCAPTCHA Enterprise: Naast de gratis v3 biedt reCaptcha ook een commerciële variant met meer mogelijkheden (via de eerder genoemde link naar google recaptcha)

Voor andere geïnstalleerde formulier extensies kan ook vaak de v3 worden geactiveerd, maar er bestaan ook die dit (nog) niet kunnen.

Google Badge verwijderen

De Google badge verschijnt op formulieren om bezoekers te informeren over deze service van Google. Dat kan tot teveel afleiding en mogelijk verwarring leiden. Pagina's waarop formulieren staan zoals een contact pagina moeten zo weinig mogelijk afleiding bevatten. Deze badge mag daarom verborgen worden van Google als aan de voorwaarde * is voldaan. Op deze FAQ pagina  wordt uitgelegd hoe deze te verbergen (css). Als voorwaarde wordt gevraagd een vermelding te plaatsen op het formulier met de twee linkjes naar Google (Privacy Policy en Terms of Service linkjes die ook in de badge staan.)

Wil je deze nieuwe gebruiksvriendelijke feature voor Joomla uitbesteden? Neem contact op : tel 030-8780146

Stap over op reCaptcha v3 invisible en het aanvinken van bruggen, stoplichten, etalages aanvinken voordat je een web e-mail mag versturen behoort tot de verleden tijd. Nostalgie, we zullen het niet missen:

reCaptcha2 selecteer afbeeldingen