Bij open source software is de broncode openbaar, voor iedereen beschikbaar om in te zien, te bestuderen, te verbeteren of software te schrijven welke de functionaliteit vergroot. Hierdoor kunnen uitbreidingen worden gemaakt op het systeem of het systeem verbeterd worden op diverse fronten zoals beveiliging, gebruiksvriendelijkheid, snelheid en functionaliteit. Die functies worden dan meestal aangeboden als open source software in gratis en commerciële varianten. Open source software (OSS) is niet per definitie gratis.

Basis idee van ontwikkelaars achter open source software is dat het voor iedereen beschikbaar moet zijn. Zonder monopolie van bedrijven, groepen of overheden. Dankzij deze gedachte hebben enorm veel mensen wereldwijd baat gehad: websitebouwers, internet ondernemers, webwinkels, software ontwikkelaars. Het heeft de vooruitgang in de ICT een enorme boost gegeven. Zonder een open source programmeertaal zoals PHP zou Joomla helemaal niet gratis beschikbaar kunnen zijn. Het wordt gebruikt in de broncode.

PHP en MySql stonden aan de wieg van Joomla. 

Het één heeft het ander voortgebracht. Het is een pracht idee. Joomla is één voorbeeld van open source. Zonder open source software zou het internet er vandaag heel anders uit zien. Internet zou nooit zo populair zijn geworden.

Voordelen en nadelen

Een nadeel van open source kan zijn dat ontwikkelaars niet verplicht zijn om de software te blijven onderhouden naar nieuwe standaarden, voorwaarden en eisen op internet. Closed software biedt op dit punt meer zekerheid. Een bedrijf wat afhankelijk is van de verkoop van software is erbij gebaat om klanten te behouden of nieuwe klanten binnen te krijgen. Wanneer de software verouderd, de functionaliteit in het geding komt of de klanten minder profijt hebben van het product zullen ze de overeenkomst willen stoppen en zoeken naar alternatieven. Zo'n bedrijf is continu bezig met de kwaliteit van hun closed source software. Er hangt ook een prijskaartje aan.

Joomla is niet verplicht om de software te blijven onderhouden, maar dat gebeurd (uiteraard) wel. Dat wekt vertrouwen bij publiek (de gebruikers) én de ontwikkelaars van extensies. Er spelen vele belangen mee van ontwikkelaars die commerciele extensies uitgeven. Wanneer de basis niet onderhouden wordt zullen deze ontwikkelaars ongetwijfeld in de problemen komen. Zij hebben er baat bij dat Joomla up to date blijft. Zeer veel professionele doorgewinterde ontwikkelaars dragen hun steentje vrijwillig bij aan het systeem.

Open source Joomla extensies zijn te vinden op de officiële JED extensie lijst van Joomla.org. Daar worden alleen betrouwbare open source joomla extensies vermeldt (zowel gratis als commercieel). Het is zeker niet verboden om closed source extensies voor Joomla aan te bieden. Wanneer alles blijft werken zoals het hoort zijn er geen bezwaren.

Checken op closed source Joomla extensies: Er bestaat een handige extensie om te controleren in het CMS of er een closed source extensie aanwezig is in een Joomla CMS. Als u een vermoeden heeft: Installeer de gratis  JED Checker

Open source vs closed source

 opensource_logoAan het Joomla project werken honderden professionals wereldwijd mee. Het is relatief gezien het meest veilige systeem voor dynamische websites met CMS wat er bestaat. Daarbij opgemerkt dat degene die er een website mee bouwt, op de hoogte moet zijn van slechte of dubieuze uitbreidingen en alert moet reageren op security updates van Joomla én extensies. Berichten over gehackte Joomla websites gaan bijna altijd over websites die niet onderhouden werden, gebruik maakten van onveilige vulnerable extensies en vaak ook nog met makkelijk te raden wachtwoorden. In het laatste geval is er niet zozeer sprake van hacken, maar een slechte sleutel op de deur. Ook kan het aan webhosting liggen. Kan een website 100% veilig zijn? Open of closed source software kan die zekerheid nooit bieden.

Meer weten over het open source Joomla project? Bezoek http://opensourcematters.org/

Closed Source 80x56De broncode van een commercieel CMS is closed source, dwz het blijft eigendom van de makers. Mocht u om wat voor reden het contact met de eigenaar van het CMS willen verbreken of de aanbieder gaat failliet kunt u het closed source systeem niet langer gebruiken. Een migratie naar een ander systeem wordt moeilijk, tijdrovend en kostbaar.

Er zijn argumenten om een closed source systeem te overwegen. Denk aan geavanceerde technieken die niet voor Joomla beschikbaar zijn. Een ander argument zijn CMS-systemen die speciaal zijn ontwikkeld met oog op seo en conversie. Het vraagt om meer investering, maar het belooft ook meer omzet. Wanneer het budget het toe laat worden dit soort systemen interessant.

Joomla is gratis voor iedereen!

Open source is niet per definitie gratis. Extensies voor Joomla kunnen commercieel zijn. De kosten vallen voor deze commerciele extensies over het algemeen reuze mee. Zonder al die extensies is een standaard Joomla website een volwaardige professionele website. Hoe minder uitbreidingen er nodig zijn om het doel te bereiken des te beter. Het doel van de website bepaald wat er nodig is. Een webshop kan niet zonder een webshop extensie om maar een simpel voorbeeld te noemen.

Mengversies

Er bestaan commerciële varianten gebasseerd op OSS welke verhuurd worden dmv een abonnement. De basis van het systeem is dan bijvoorbeeld Wordpress of Joomla, maar er is dan aan gesleuteld om bepaalde closed source functionaliteit veilig te stellen en af te schermen. Open source vermarkten als closed source is toegestaan.