Open source CMS in vergelijking met websitebuilders: Websitebuilders Wix. JouwWeb, Jimdo, Shopify, Weebly, SquareSpace. Gratis websitebuilders zijn interessant:
- Als je weinig of geen geen budget hebt
- Geen uitgaven wil doen voor webhosting
- Geen waarde hecht aan vindbaarheid
- Als je tevreden bent met de gratis geleverde templates
- Reclame van de ontwikkelaars op je site geen probleem vind
- Geen eigen domeinnaam nodig hebt
- Closed source geen probleem is
- Als je tijd kunt investeren
Om functionaliteiten en de werking te verbeteren worden kosten in rekening gebracht die hoger liggen dan bij de gratis open source CMS systemen. Maar dan heb je weer een websitebouwer nodig, tenzij je hetzelf doet.
- De standaard functies zijn uitgebreider, geldt vooral voor Joomla.
- Meer aanbod én keuze vrijheid om gratis gewenste functionaliteit in te bouwen. Geavanceerde functies zijn meestal commercieel, maar niet duurder.
- Het is open source!
- Makkelijk om support te vinden. De Joomla of Wordpress community op internet is bovendien zeer omvangrijk.
- Bij het inroepen van hulp van een specialist wordt direct duidelijk wat er nodig is en de kosten zijn.
Bij websitebuilders zijn alle extra functies die ertoe doen commercieel. Voor bijna alles wat ontbreekt bieden de ontwikkelaars van de websitebuilders oplossingen. Het grote nadeel: Het is dan helemaal niet gratis. Er is bovendien minder keus en in vergelijking zelfs duurder onder de streep, afhankelijk wat er nodig is. dat laatste moet er wel bijgezegd worden.
Kosten: Veel mensen gaan er vanuit dat kosten om een website te laten maken bij een websitebouwer hoog zijn. Maar deze kosten zijn éénmalig en men bespaart enorm veel tijd om uit te vogelen hoe zo'n websitebuilder werkt nog afgezien van de extra functies die men achteraf nodig blijkt te hebben.
De transparantie bij websitebuilders is ver te zoeken en dat heeft te maken met het verdienmodel. Het is veel commerciëler dan open source systemen.
Wil je hetzelfde doen met Joomla of Wordpress als de manier waarop je een websitebuilder gaat inzetten om een webite te maken, dan mis je de handige wijze waarop websitebuilders werken. De drag en drop is bijvoorbeeld erg handig als je niet weet hoe je elementen plaatst in een website. Joomla en Wordpress bieden deze drag en drop functies overigens ook met extra functionaliteit. Deze functie genereert echter wel heel veel broncode wat de snelheid van websites sowieso nadelig beïnvloed.
Het verdienmodel van websitebuilders: Gratis!
Het verdienmodel: De advertentie marketing methode valt erg op bij de websitebuilders. Gratis is het sleutelwoord. Wanneer men uiteindelijk een acceptabele website heeft gemaakt lopen veel gebruikers aan tegen de nadelen: De kosten van een eigen domein en voor functies die niet in de standaard gratis variant zitten.
Conclusie: Een websitebuilder is een goede keuze wanneer je niet al te veel functionaliteit nodig hebt. Het kan zelfs allemaal gratis zoals zij ook beloven. Je moet er wel zelf veel tijd in stoppen. Zo'n gratis website wordt niet of heel slecht gevonden met zoekopdrachten vanuit zoekmachines. Een uitkomst als je geen of nauwelijks budget hebt en toch iets wil tonen op internet. Vanuit sociale media kun je heel goed de aandacht vestigen op je website of via publicatie in folder, visitekaartje, e-mail etc. Als je een website serieus neemt als mogelijkheid om meer mensen te bereiken, een website rendabel wil krijgen of zelfs winstgevend vraag het dan aan een websitebouwer. Investering loont!
Ik heb ook hele mooie professioneel ogende websites gezien van websitebuilders zoals Wix. Hou rekening met een forse tijdinvestering en eventuele relatief hogere kosten voor uitbredingen en verbeterpunten.