Open source CMS in vergelijking met websitebuilders

Websitebuilders Wix. JouwWeb, Jimdo, Shopify, Weebly, SquareSpace. Gratis websitebuilders zijn interessant:

 • Als je weinig of geen geen budget hebt
 • Geen uitgaven wil doen voor webhosting
 • Geen waarde hecht aan vindbaarheid
 • Als je tevreden bent met de gratis geleverde templates
 • Reclame van de ontwikkelaars op je site geen probleem vind
 • Geen eigen domeinnaam nodig hebt
 • Closed source geen probleem is

Voor websitebouwers die weten waarover ze praten zijn bovenstaande keuzes direct dé verbeterpunten van je website. Ook punt 1 is geen reden, maar in enkele gevallen wel een mogelijkheid om toch iets te tonen als mensen vragen of je een website hebt. Het kan dus zeker een goede keuze zijn.

 

Dit moet je weten bij het maken van een keuze: Joomla, Wordpress zijn ook gratis. Hier de voordelen.
 • De standaard functies zijn uitgebreider
 • Meer aanbod én keuze vrijheid om gratis gewenste functionaliteit in te bouwen. Geavanceerde functies zijn meestal commercieel, maar niet duurder.
 • Het is open source!
 • Makkelijk om support te vinden. De community op internet is zeer uitgebreid.
 • Bij het inroepen van hulp van een specialist wordt direct duidelijk wat er nodig is en de kosten zijn.

Bij websitebuilders zijn alle extra functies die ertoe doen commercieel. Voor bijna alles wat ontbreekt bieden de ontwikkelaars van de websitebuilders oplossingen. Het grote nadeel: Het is dan niet meer gratis. Er is bovendien minder keus en in vergelijking zelfs duurder onder de streep, afhankelijk wat er nodig is. dat laatste moet er wel bijgezegd worden.

Kosten: Veel mensen gaan er vanuit dat kosten om een website te laten maken bij een websitebouwer hoog zijn. Maar deze kosten zijn éénmalig en men bespaart enorm veel tijd om uit te vogelen hoe zo'n websitebuilder werkt nog afgezien van de extra functies die men achteraf nodig blijkt te hebben.

De transparantie bij websitebuilders is ver te zoeken en dat heeft te maken met het verdienmodel. Het is veel commerciëler dan open source systemen.

Wil je hetzelfde doen met Joomla of Wordpress als de manier waarop je een websitebuilder gaat inzetten om een webite te maken, dan mis je de handige wijze waarop websitebuilders werken. De drag en drop is bijvoorbeeld erg handig als je niet weet hoe je elementen plaatst in een website. Joomla en Wordpress bieden deze drag en drop functies overigens ook met extra functionaliteit. Deze functie genereert echter wel heel veel broncode wat de snelheid van websites sowieso nadelig beïnvloed.

 

Het verdienmodel van websitebuilders: Gratis!

Het verdienmodel: De advertentie marketing methode valt erg op bij de websitebuilders. Gratis is het sleutelwoord. Wanneer men uiteindelijk een acceptabele website heeft gemaakt lopen veel gebruikers aan tegen de nadelen: De kosten van een eigen domein en voor functies die niet in de standaard gratis variant zitten.

Conclusie: Een websitebuilder is een goede keuze wanneer je niet al te veel functionaliteit nodig hebt. Het kan zelfs allemaal gratis. Je moet er wel zelf veel tijd in stoppen. Zo'n website wordt niet of heel slecht gevonden met zoekopdrachten vanuit zoekmachines. Een uitkomst als je geen of nauwelijks budget hebt en toch iets wil tonen op internet. Vanuit sociale media kun je heel goed de aandacht vestigen op je website of via publicatie in folder, visitekaartje, e-mail etc. Als je een website serieus neemt als mogelijkheid om meer mensen te bereiken, een website rendabel wil krijgen of zelfs winstgevend vraag het dan aan een websitebouwer. Investering loont!