• +31638929109

 

Open source CMS in vergelijking met websitebuilders

Websitebuilders zoals Wix. JouwWeb, Jimdo, Shopify, Weebly, SquareSpace etc., kunnen soms een goede keuze zijn. De voordelen van open source CMS systemen zoals Joomla of Wordpress zijn echter groter: De standaard functies zijn uitgebreider en er is meer aanbod én keuze vrijheid om gewenste functionaliteit in te bouwen welke vaak gratis is of goedkoop. Geavanceerde extra functies zijn logischerwijze meestal commercieel, maar dat is bij de websitebuilders ook zo.

Uiteindelijk zal een basis standaard website met Joomla of met Wordpress voordeliger zijn én de mogelijkheden groter. Bij websitebuilders ben je gebonden aan de closed source strategie van de ontwikkelaar. Ze zijn uiteindelijk duurder als er uitbreidingen nodig zijn. De keuze zijn bovendien zeer beperkt

Websitebuilders zijn interessant:

  • Als je geen budget hebt voor een website specialist
  • Ook geen uitgaven wil doen voor webhosting
  • Geen waarde hecht aan vindbaarheid in zoekmachines
  • Je doelgroep weet waar de website staat
  • Als je tevreden bent met de gratis geleverde templates (die zijn soms best goed!).
  • Reclame van de ontwikkelaars op je site geen probleem vind
  • Geen eigen domeinnaam nodig hebt

Daarbij opgemerkt: Joomla en Wordpress bieden ook een gratis mogelijkheid aan om een website te plaatsen op hun domein, maar dan bedoeld om het systeem uit te proberen.

Closed source vs open source. Voor alle in de opsomming genoemde redenen bieden de ontwikkelaars van de websitebuilders goede of minder goede oplossingen. Het is dan echter niet meer gratis, voor elk onderdeel moet betaald worden. In zekere zin geldt dat ook voor Joomla en Wordpress, maar als je de kosten gaat berekenen is het nog maar de vraag of de websitebuilders echt goedkoper zijn. De flexibiliteit van de open source systemen biedt echt veel meer mogelijkheden. Bij de closed source websitebuilders ben je aangewezen op één aanbieder en de broncode kun je niet veranderen. Nou zal dat geen punt zijn voor de gebruikers van websitebuilders, maar voor een websitebouwer zeer zeker wel. Daarom bied ik deze systemen ook niet aan als optie.

De websitebuilders zijn erg goed in de drag en drop functies. Dit viel bij de introductie van deze systemen al op. Als je zelf een website maakt zonder kennis van html en css ben je sowieso hierop aangewezen. Je hebt geen dure webdesigner meer nodig is één van de aantrekkelijke argumenten. En inderdaad je kunt makkelijk modules met content of plaatjes op gewenste plaatsen op een pagina zetten. Maar deze zijn ook leverbaar voor Joomla (PageBuilder bijvoorbeeld). Wordpress is hier ook erg goed in en biedt zelfs enkele gratis plugins. De achterliggende code die hiermee wordt gegenereerd wordt daarmee wel erg veel, wat weer een nadeel is in veel opzichten (snelheid en seo bv). Een goede pagebuilder genereert zo weinig mogelijk code.

Het verdienmodel van websitebuilders: Gratis!

Het verdienmodel: De advertentie marketing methode valt erg op bij de websitebuilders. Gratis is het sleutelwoord. Wanneer men uiteindelijk een acceptabele website heeft gemaakt lopen veel gebruikers aan tegen de nadelen: De kosten van een eigen domein en voor functies die niet in de standaard gratis variant zitten. Het wordt allemaal wel duidelijk uitgelegd van te voren. Als je geen eigen domein en webhosting wil of extra functies en het ontwerp bevalt is het echter een heel interessant alternatief.

De kosten voor een standaard Joomla of Wordpress website zijn € 99,- INCLUSIEF professionele template + optioneel (groene) hosting € 65,- met meer dan voldoende e-mail adressen. Een geheel gratis Joomla website kan bij joomla.org worden gemaakt met dezelfde mogelijkheden als bij de websitebuilders en zelfs meer. Wordpress biedt dit ook aan. De kosten voor de extra's bij websitebuilders lees je op de betreffende websites van de ontwikkelaars.

webdesign logo websitemet

Gegevens
Adm. Helfrichstr. 26
3454XB De Meern
06 3892 9109
kvk 30249185
remittent