FAQ: Website laten maken
Wanneer je een website wilt laten maken heb je veel vragen. Een website realiseren vereist kennis, ervaring, inzicht en communicatievaardigheden. Communicatie met een webbureau of zelfstandig websitebouwer is het eerste waar je op moet letten. Hoe de website van een aanbieder op je overkomt zegt veel. Bellen geeft uiteraard de beste indruk. Als de communicatie onduidelijk is weet je genoeg.
Een website laten maken vraagt om een goede voorbereiding. De belangrijkste keuzes en beslissingen worden in de startfase gemaakt. Het begint bij het maken van een doelstelling, ontdekken welke functionaliteiten er nodig zijn om het doel te bereiken. Het inwinnen van informatie en advies is de snelste weg. Ik help je op weg met de volgende veel gestelde vragen - FAQ::
Welke typen websites bestaan er
Open source en gratis: De bekendste zijn Wordpress (eenvoudigst), Joomla (meer standaard functionaliteit), Drupal en Tyo3 (geavanceerd) en Magento (specifieke webshop). Het bijbehorende CMS is voor content beheer en basis onderhoud. Met een closed source commerciëel systeem huur je het gebruik van een speciaal ontwikkeld CMS met een website ontwerp of keuze uit prefab templates. Deze aanbieders zijn vaak gespecialiseerd in bv marketing of online cursussen. Verder zijn er nog de statische platte HTML-websites d.w.z. zonder CMS beheersysteem, maar meestal wel supersnel. Met closed source websitebuilders zoals Wix, Jimdo, Strato moet je zelf aan de slag. Vaak gratis, maar voor de handige functies moet je, uiteraard, betalen. Het kost veel tijd en inzicht om alles zelf te doen.
Welke soorten websites bestaan er
Soorten websites die het meest voorkomen: Zakelijk, persoonlijk, informatief, e-learning online cursus, e-commerce, webwinkel, nieuws en media, business directory, community, social netwerk, discussie forum, presentatie, brochure, portfolio, creatief, recreatief, donatie, advertentie gericht, blog, intern, webportaal. Een soort kan zowel eenvoudig als geavanceerd zijn. Welk type website het meest geschikt is hangt af van de soort website én de nodige functionaliteit om het doel te bereiken.
Welke website functionaliteiten bestaan er
Elk type website bezit standaard functies. Het ene systeem heeft meer in huis dan het andere. De standaard functies kunnen worden uitgebreid (extensies, plugins, componenten, widgets, templates). Bij een keuze voor een soort en type website moet rekening gehouden worden met beschikbare uitbreidingen voor het systeem. Joomla biedt meer handige standaard functies dan Wordpress. Maar voor bijna elke functionaliteit is wel een uitbreiding te vinden: Webwinkel, online community, online cursus, fotoalbums, slideshows, integraties met social media, SEO, redactie - , forum, reviews, video, audio, advertenties, downloads, etcetera. Er bestaan duizenden uitbreidingen om elke soort website te kunnen maken. Een ervaren websitebouwer weet de beste en meest betrouwbare voor je te vinden.
Waar kan ik een website laten maken?
Bij websitebouwers en ontwerpers, webbureau's en internet marketingbureaus. Voor Joomla websites: allround websitebouwer WebsiteMet :).
Wie gaat de website bouwen en onderhouden
Je kan in principe zelf een website maken en onderhouden. In de praktijk ontbreekt het de meesten aan inzicht om naast het werk ook een website te maken en deze te onderhouden. Het kan, maar vereist enorm veel motivatie, tijd, inzicht en studie om tot een goed resultaat te komen. De meesten besteden de werkzaamheden daarom uit aan websitespecialisten. Het inhoudelijk onderhoud of beheer is wel uitstekend zelf te doen. Daar helpt een gebruiksvriendelijk CMS bij. Vraag altijd of er CMS-support wordt gegeven of gewoon een service om je op weg te helpen.
Welke soort website aanbieders zijn er
Er is een groot verschil tussen zelfstandige aanbieders zonder personeel en web- of internet-marketingbureaus. Bij een bureau werken diverse specialisten. De kosten zijn in de regel hoger bij bureau's (dat komt met name door huur van een bedrijfspand). Met meer of minder ervaring, vakmanschap of deskundigheid heeft het niets te maken. Veel zelfstandigen hebben gewerkt bij web-bureaus maar zagen kans om voor zichzelf te beginnen. Het voordeel van zzp-érs is dat de kosten lager zijn en alle communicatie verloopt via 1 persoon. Webbureaus hebben werknemers in dienst met specialisatie op één gebied: programmeurs developers, webdesigners, marketeers. Bij zeer geavanceerde websites is dat een voordeel, maar voor normale gemiddelde websites is het geen noodzaak.
Is een website offerte bemiddelingsbureau goedkoper?
In de B2B sector zijn bureaus en tussenpersonen actief om website opdrachten te verdelen onder aangesloten websitebouwers en webbureau's. De kosten voor een website worden daardoor logischerwijze hoger. Het voordeel lijkt dat de aanvrager 3 tot 5 offertes in één keer kan aanvragen en daarmee kan vergelijken. Een aanvraagformulier op deze sites is erg beperkt om een kwalitatieve offerte te kunnen maken. Websitebouwers of webbureaus direct benaderen per telefoon levert een beter beeld op. Zo worden ook direct de communicatieve vaardigheden duidelijk. Er zijn website offerte bemiddelingsbureaus die beweren dat een website via hen goedkoper is: Trap er niet in.
Is een website offerte altijd gratis en vrijblijvend?
Ja, anders is het geen offerte. Maar bij akkoord is het een rechtsgeldige overeenkomst, een bindend contract. Het is dan niet meer vrijblijvend. Eén kanttekening: Bij ingewikkelde websites is er uitgebreid onderzoek nodig om een realistische offerte te kunnen aanbieden. Als het onderzoek aanzienlijk veel tijd in beslag neemt is het begrijpelijk om kosten in rekening te brengen. De uitslag van het onderzoek kan immers worden gebruikt bij besprekingen met andere aanbieders.
Hoe herken je een goede websitebouwer
Een goede websitebouwer of bureau herken je aan de communicatie. Via de website en persoonlijk telefonisch contact. Als de communicatie faalt is de keuze makkelijk gemaakt. Word je overladen met vakjargon en is men niet in staat om het verhaal helder aan je over te brengen dan is het geen goede keuze. Op de website van de aanbieder is bijna altijd wel een portfolio te vinden met wat korte info en linkjes naar eerder gemaakte websites. Mijn webdesign porfolio.
Wat zijn de totale kosten van een website
Iedere website is uniek. Bij veel aanbieders zie je vaak de kosten onderverdeeld in een paar categorieën (basis, standaard, maatwerk, maatwerk met seo, onderhoud, support). Je hebt éénmalige en terugkerende kosten. De werkelijke kosten staan in een offerte nadat er voldoende informatie-uitwisseling is geweest. De eenmalige kosten zijn hosting gerelateerde werkzaamheden, online zetten van de site, alles wat daaraan voorafging en licenties voor een bepaalde periode. Terugkerende kosten zijn licenties, onderhoud, monitoring - optimalisatie, hosting abonnement. Waar moet je op letten om een website te laten maken: Lees inzicht in de website kosten
Moet ik een offerte vragen of kosten indicatie
Ga niet akkoord met een kostenindicatie. Een offerte biedt veel meer zekerheid. Soms staat in een offerte expliciet vermeldt dat de kosten x% kunnen afwijken. Het staat ook vaak in de algemene voorwaarden. Het is altijd moeilijk om de kosten exact te berekenen, vandaar vaak 5% tot 10% marge. Onvoorziene omstandigheden kunnen zich altijd voordoen. De kosten in de offerte zijn bindend. Als later meer kosten worden berekend moet daar een verklaring voor bestaan. Bijvoorbeeld als na een akkoord opdrachten worden gegeven die niet in de offerte staan.
Hoe wordt een website goed gevonden
Voorwaarden voor een goede vindbaarheid op internet zijn in de eerste plaats kwaliteit, snelheid en inhoud. Optimalisatie voor zoekmachines (SEO) maakt de vindbaarheid hoger. Daarbij is de conversie nodig (rendement), anders heeft een goede vindbaarheid geen enkele zin.
Hoe lang duurt de onwikkeling van een website
De tijd tussen het laten maken van een website en daadwerkelijk online gaan moet in een offerte staan. Het varieert van enkele dagen tot 6 weken gemiddeld. Het is afhankelijk van de complexiteit, agenda van de ontwikkelaar en levering van inhoud.
Heeft een website onderhoud nodig
Zonder preventief website onderhoud zal het de eerste maanden heus wel goed gaan en men kan geluk hebben. Het advies is technisch website onderhoud met regelmaat uit te laten voeren. Alle software verouderd. Geen onderhoud kan resulteren in een falende website welke uiteindelijk gehacked wordt. Er bestaan heel oude websites waar nooit of zelden onderhoud aan wordt verricht en toch heel goed gevonden worden. Dat zijn uitzonderingen. Het is naïef om te denken dat onderhoud achterwege kan blijven.