website kosten inzicht

Website inzicht

Waar moet je op letten en wat is er allemaal nodig om een website te laten maken.

Inzicht in website kosten

Wat kost een website? Website kosten hebben te maken met het doel van een website. De vraag is daarom veel te vrijblijvend. Een eerlijke verkoper die graag van dienst wil zijn zal daarom de vraag beantwoorden met een wedervraag zoals: "Wat wil u bereiken met een website of wat verwacht u ervan?" 
Inzicht in de kosten, voldoende informatie en een deskundig advies op maat zijn in uw belang. In een goede offerte staat dit gespecificeerd. Als dat niet zo is geef je de opdrachtnemer een te grote vrijheid. Hoeft niet perse tot problemen te leiden, maar als die ontstaan heb je niets om op terug te vallen.

Op welke signaal moet je vooral letten? Communicatie. Ga er dan nooit vanuit dat het aan jou ligt als iets onduidelijk is in een gesprek of offerte. Zodra je iets niet begrijpt en de verkoper kan het vervolgens niet goed uitleggen is het signaal: Oppassen! Communicatie is het belangrijkst in deze fase.

Krijg je een winstgevende website? Website kosten moeten betaalbaar zijn, dat is logisch, op z'n minst rendabel en als het even kan winstgevend. Dat laatste kan in ieder geval nooit met garantie gepaard gaan. Krijg je die garantie wel dan is het een duidelijk signaal: Niet op ingaan en vriendelijk bedanken voor de moeite.

Is de website rendabel? Of een website rendabel en succesvol wordt kan alleen bewezen worden in de praktijk. Het zegt wel iets over de kwaliteit van de website en optimalisatie voor zoekmachines en bezoekers. Een rendabele website voldoet aan de voorwaarde om rendabel te worden én succesvol.

Voldoende informatie uitwisseling. Is er een gesprek of op andere wijze voldoende uitwisseling van informatie geweest voordat de opdracht gegeven wordt? Niet in de kleinste details en onbegrijpelijk vakjargon, maar in heldere taal. Het doel moet besproken zijn en wat daarbij nodig is om het te bereiken inclusief het gespecificeerde prijskaartje.

Heb je het allemaal nodig? Hoewel bijna alle webhosting leveranciers tegenwoordig ruim voorzien in server opslag moet je bedenken of het ook belangrijk is om bijvoorbeeld 5GB opslag of meer af te nemen. Andere kwaliteiten zijn veel belangrijker. Regelmatig zie ik bij webhosters dat php versies achterlopen op de ontwikkelingen. Een gewone website heeft aan 1 a 2 GB opslag genoeg. Voor kwaliteit hosting gelden hele andere normen.

SEO noodzakelijk? Een website welke puur ter informatie of platform wordt aangeboden aan reeds bestaande klanten en niet gevonden hoeft te worden in zoekmachines heeft geen SEO nodig. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.
Voor sites die wel gevonden moeten worden zijn soms gewoon kleine aanpassingen nodig en geen uitgebreide optimalisatie strategiën van duizenden euro's. Laat je niet van de wijs brengen, vraag advies aan de deskundige zoals WebsiteMet (geen SEO specialist).

Wordt onderhoud aangeboden? In geval van een hack bij achterstallig of ontbrekend onderhoud zullen er onnodig veel kosten worden gemaakt om het te herstellen. Voor rond de € 10 per maand voor een gewone website kun je veel overlast en onnodig hoge kosten voorkomen. Ook zal regelmatig onderhoud voorkomen dat functionaliteit verouderd en voor problemen gaat zorgen als het gaat om de werking ervan.

website kosten en info over website laten maken