Eigen website maken: Met een websitebuilder of open source CMS software maak je zelf gratis een eigen website. Bepaal de keuze op wat je verwacht en welk doel de website moet bereiken. Daarna moet je kiezen welke websitebuilder of open source systeem.

Websitebuilders

Websitebuilders: Met documentatie, handleidingen, eventueel beschikbare support of fora waarop gebruikers hun ervaringen en 'kennis' delen moet het mogelijk zijn om met een websitebuilder een redelijk tot goed resultaat te bereiken al naar gelang motivatie, inzet en inzicht. De websitebuilders zijn gericht op gebruikers die geen idee hebben hoe je een website moet bouwen. Enkele mogelijkheden: Wix, Squarespace, Shopify, Weebly.

Doelgroep: De websitebuilders zijn bedoeld voor mensen die zelf een eigen website wilen maken zonder hulp van een websitebouwer en / of ontwerper.

Nadeel: De websitebuilders zijn een flink aantal stappen achterwaarts in de visie van open source software. Als je dat begrijpt worden ook de nadelen duidelijk van de closed source websitebuilders. Ze zijn sterk gericht op commercie. Om hetzelfde te bereiken als met open source is er meer investering nodig in tijd én budget.

Voordeel: Er is geen bijzondere kennis voor nodig om een website te bouwen

Open source CMS software

Open source CMS software is iets moeilijker. Documentatie en online communities zijn nodig om de weg in het CMS te vinden. Enkele bekende: Wordpress, Joomla!, Drupal, Typo3. Voor webwinkels is Magento uitstekend. Joomla heeft de voorkeur als het niet te ingewikkeld moet zijn. Een eenvoudige webshop is ook mogelijk met Wordpress.

Doelgroep: Doe het zelvers én websitebouwers, webdesigners, webbureau's.

Nadeel: Afhankelijk van wat de website moet bereiken hebben open source systemen het nadeel dat ze ingewikkelder zijn dan websitebuilders. Dat begint direct bij de installatie. Je hebt verstand nodig van FTP en een database aanmaken bij de webhoster. Op zich niet moeilijk, maar voor een beginner zeker wel. Het uitbesteden van de installatie is een heel goede optie. Het technisch onderhoud vraagt om aandacht, hoewel dit bij eenvoudige websites geen belemmering is.

Voordeel: Er zijn veel meer mogelijkheden, functionaliteit is beter, vaak gratis en de seo, zoekmachine optimalisatie, is prima geregeld. Het is logisch dat meer mogelijkheden de moeilijkheidsgraad verhogen. Specialisten om moeilijke taken aan uit te besteden zijn makkelijk te vinden. Naarmate er meer van de website gevraagd wordt om een doel te bereiken zullen de voordelen van open source CMS systemen toenemen.