Doelstelling en missie: Met bijzonder veel interesse, motivatie en plezier realiseer ik professionele websites voor particulier en bedrijf.

Zelf een website maken, DIY

DIY, oftewel Do It Yourself: Zelf een website maken kan op verschillende manieren. Voor alle mogelijkheden geldt: De ene werkwijze is niet beter of slechter dan de andere. Het ligt eraan wat je verwacht en welk doel je wilt bereiken met een eigen website. Twee populaire methodes zijn het gebruik van websitebuilders of open source CMS software.

Wix, Squarespace, Shopify ...

De gratis websitebuilders. Met documentatie, handleidingen, eventueel beschikbare support of fora waarop gebruikers hun kennis delen moet het mogelijk zijn om met een websitebuilder een redelijk tot uitstekend resultaat te bereiken al naar gelang motivatie, inzet en inzicht. Er kleven echter allerlei nadelen en valkuilen aan deze websitemakers, maar ook voordelen! Het DIY moeilijkheids niveau is hier namelijk erg laag. Enkele mogelijkheden: Wix, Squarespace, Shopify, Weebly, WebNode. 

De websitebuilders zijn een flink aantal stappen achterwaarts in de visie van open source software zoals Joomla, Wordpress etc.

Joomla, Wordpress, Drupal ...

Met gratis open source CMS software wordt de moeilijkheidsgraad hoger. Sommige webhosters bieden Installatron om de installatie van CMS software voor doe het zelvers te vereenvoudigen. Ook hier is documentatie en online communities cruciaal om de weg in het CMS te vinden en het systeem eigen te maken. Enkele mogelijkheden: Wordpress, Joomla!, Drupal, Typo3. in volgorde van moeilijkheidsgraad. De laatste 2 genoemde zijn voor gevorderden.

Voor webwinkels is Magento uitstekend (maar moeilijk!). Joomla heeft de voorkeur als het niet te ingewikkeld moet zijn. Een heel eenvoudige webshop is zelfs mogelijk met Wordpress.

Een keuze maken

Een keuze maken moet altijd gebaseerd zijn op het doel wat bereikt moet worden. Moet de website goed gevonden worden bijvoorbeeld, is er sprake van verkoop van producten of diensten, hebben beheerders verschillende toegangsrechten nodig, kunnen mensen zich registreren om deel te nemen aan een forum, betaald lidmaatschap op niveau's zoals bij online cursussen.

Het meest flexibele en betrouwbare systeem is Joomla. Veel mensen verwachten hier Wordpress ook vaak WP genoemd. WP is het meest populaire CMS. Voor eenvoudige websites is het echter wel het meest geschikt. Daarom is het vast stellen van het doel van de website zo belangrijk. Met een geavanceerde website gemaakt met Joomla, Drupal, Magento of Typo3 al naar gelang de functionaliteit ga je het zeker niet niet redden in WP of met een websitebuilder.

Bij de keuze van een CMS op basis van het doel moet dus ook gekeken worden naar de toekomst. Wanneer het zeker is dat de website in de loop van de tijd functionaliteit nodig heeft wat er niet in zit of als uitbreiding, plugin niet beschikbaar is, zou het zonde zijn van alle inspanningen. Mensen die gewend zijn aan WP vinden Joomla onoverzichtelijk, andersom ook. Overstappen of migreren van het ene open source systeem naar het andere is soms voor een deel mogelijk. Switchen tussen websitebuilders en open source is niet mogelijk. (websitebuilders zijn immers closed source).

Om een website te maken voor een hobby, muziekgezelschap, fotograaf, visitekaartje van een bedrijf, puur ter informatie aan geïnteresserden die op de hoogte gesteld worden van de website url is een websitebuilder een goede keuze. Maar... , hoewel ze gratis zijn moet je wel rekening houden met functionaliteit die moet worden aangeschaft als deze nodig is. Onder de streep kan een website gebouwd met een websitebuilder, extra functionaliteit en optimalisatie voor zoekmachines flink duurder uitvallen dan WP of Joomla, zelfs als deze op maat is gemaakt door een specialist. Zeker wel een dingetje om rekening mee te houden.

Een eenvoudige blog website met reviews of reacties van bezoekers? Advies: Wordpress. Toegangsniveau nodig voor verschillende beheerders of geregistreerden zoals bij een forum : advies: Joomla (ACL is standaard aanwezig). Standaard functies nodig welke in een volledig CMS thuis horen anno 2020 en mogelijkheden voor geavanceerde functionaliteit? advies: altijd Joomla!

Voor echt grote bedrijven die een ingewikkelde zeer geavanceerde webwinkel nodig hebben komt Magento in zicht. Toch zijn er genoeg grote bedrijven met bekende namen die Joomla of Wordpress inzetten.

Joomla website laten maken

Wanneer er geen tijd is om zelf een website te maken kun je er altijd een laten maken. Ik ben Joomla specialist.  Op verzoek kan ik een goedkope eenvoudige WP site maken.

Het grote nadeel van WP zit in de afwezige standaard functionaliteit. Als er extra functies moeten worden toegevoegd wordt het systeem langzaam en onoverzichtelijk is (en niet alleen) mijn ervaring. Wat Wordpress kan, kan Joomla ook en nog veel meer. Daarom adviseer ik Joomla. De standaard functionaliteit welke niet nodig is kan worden uitgezet in het Joomla CMS.

Website laten maken? Alles of gedeeltelijk uitbesteden aan WebsiteMet, allround websitebouwer en joomla specialist. Voor een betaalbare succesvolle website op maat.

Joomla website op maat laten maken

HTML en CSS kennis nodig?

Een website maken met gewoon HTML en CSS behoort ook tot de mogelijkheden voor de doe het zelver, maar dan is uiteraard echt kennis nodig van deze opmaak talen. Overigens is het niet verkeerd en zeker een voordeel wanneer die kennis er is om gebruik van te maken in open source CMS systemen, maar het is niet perse noodzakelijk. Met een goede WYSIWYG HTML editor in het CMS is kennis van HTML en CSS minder noodzakelijk.

De community van Joomla vs Wordpress

Wordpress wordt geleid door 1 persoon (Matt Mullenweg). Bij Joomla is het een groep die de leiding heeft, waarbij de besluitvorming over verbeteringen of aanpassingen aan het systeem democratisch wordt genomen. Dat heeft voordelen en nadelen.

Net zoals WP heeft Joomla een zeer actieve community. In mijn beleving komt de Joomla community sympathieker over. Dat is uiteraard een subjectieve mening welke voor discussie vatbaar is. Het speelde een rol bij mijn keuze in welk CMS systeem ik mij zou gaan specialiseren.

Het belangrijkste

De kern waar het om gaat is het doel van een website. Als het doel bekend is kan de juiste keuze en strategie worden bepaald. De spijker op de kop slaan. Daar gaat het om. Vraag gratis Joomla info aan bij WebsiteMet en advies of dit systeem voor u de beste oplossing is.

sla de spijker op de kop

 

In vergelijking met websitebuilders

Websitebuilders of websitemakers (b.v. Wix, Squarespace, Shopify, Weebly, WebNode) zijn van een geheel andere categorie. Het zijn geen echt goede alternatieven voor open source CMS'en zoals Joomla of Wordpress. Grote voordeel voor de doe het zelvers is dat er geen ftp of database opzet aan te pas komt. De 'gratis' sitebuilders zijn closed source en sterk beperkt in functionaliteit. Voor gewenste functies schaft men commerciële uitbreidingen aan. Daardoor worden ze uiteindelijk duurder dan gratis open source systemen, tenzij men genoegen neemt met minder functionaliteit.

Groot voordeel van websitebuilders wat vaak genoemd wordt is de drag en drop functie om inhoud op de website in sectoren te kunnen verdelen. Gewoon door te verslepen van aanklikbare segmenten. Dit kan ook met Joomla en Wordpress. Bij Joomla is daar een hele mooie extensie voor.

Wix Partner

Er zijn ook websitebouwers die hun diensten aanbieden om b.v. een Wix te maken. Ze worden genoemd bij de partners op de Wix site. De vraag is waarom men het bouwen gaat uitbesteden. Het is juist de bedoeling om een Wix website geheel zelf te maken. Door het uit te besteden verliest het de meerwaarde welke te maken heeft met de kosten. In dat geval is Joomla of Wordpress een betere en handigere keuze. Als websitebouwer zie ik de meerwaarde er niet van in.

In open source CMS systemen kan iedere ontwikkelaar een extensie maken en aanbieden. Bij closed source kunnen deze alleen door de aanbieder van het systeem worden gemaakt en aangeboden.

Doelgroep: De websitebuilders zijn bedoeld voor mensen die zelf een website wilen maken zonder hulp van een websitebouwer en / of ontwerper. Er is geen bijzondere kennis voor nodig. Een geheel ander concept, sterk gericht op commercie (van de ontwikkelaars wel te verstaan).

De site-builders zijn een stap achterwaarts in de visie van open source software. De klanten van deze commerciële sitebuilders zijn afhankelijk van wat de ontwikkelaar in huis heeft. Bij Joomla en WP kan iedere ontwikkelaar zijn bijdrage leveren, vrijwillig, gratis of commercieel. Zij zijn niet in dienst van Joomla of WP. Een levensgroot verschil.

"Ieder nadeel heb ze voordeel" vice versa. Het gaat uiteindelijk om een website die doet wat men ervan verwacht. In die visie is het ene CMS, closed of open source niet per definitie beter dan het andere. Ervaring van alle systemen is nodig om een objectieve gefundeerde mening te kunnen hebben. Een zoektocht naar meningen, reviews, aanbevelingen, informatie naar deze systemen kan ook een verhelderend beeld schetsen. Bent u op zoek naar een CMS systeem dat bij u past, ga dan niet af op een enkel positief of negatief bericht.

Een voorbeeld

Kwa functionaliteit blijven de sitebuilders achter op de mogelijkheden van open source CMS'en. Wil men bijvoorbeeld een eigen domeinnaam of SEO functies activeren in Wix, is een jaarlijks abonnement nodig. In Joomla en WP is dit niet aan de orde. (WP heeft helaas wel weer een plugin nodig voor de SEO). In die zin is Wix alles behalve gratis. Een ander argument wat vaak als positief wordt ervaren zijn  de drag en drop functies om de website in te delen in gebieden. Die functies bestaan ook voor Wordpress (extra plugins) en Joomla (extra extensies). Volgens mij een achterhaald argument. WP had deze extra functie overigens al langere tijd, voor Joomla bestaat deze inmiddels dus ook.

Joomla expert

joomla specialist

Joomla expert in realisatie, onderhoud, beheer en optimalisatie van Joomla websites. U krijgt van mij informatie en deskundig advies om te komen tot een succesvolle Joomla website.

Een mooie website is leuk, maar een doeltreffende is altijd beter als het om rendement gaat. Het gaat bij een website investering tenslotte niet in de eerste plaats om de complimentjes van bekenden of toevallige passanten. Wat wij er persoonlijk van vinden is van minder belang. De doelgroep staat voorop.

Joomla specialist

Allround websitebouwer

logo websitemet

In november 2008 heb ik mij als zelfstandig websitebouwer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met mijn bedrijf WebsiteMet. Voor die tijd werkte ik als part-time medewerker bij diverse webbureau's. Daar raakte ik bekend met Mambo, waar rond 2005 Joomla uit voortkwam. Als CMS developer heb ik destijds de keuze gemaakt mij te specialiseren in open source CMS systemen. Joomla is daarbij mijn meest favourite CMS. Wie meer wil weten over mijn achtergrond leest verder.

Lees meer...