Wat is AMP? wbAMP voor Joomla

AMP logo

Wat is AMP? Accelerated Mobile Pages zijn mobiel vriendelijke webpagina's. Het voordeel is de snelheid op mobiel. Er staan ook veel minder advertenties van derden op. Het is een open source initiatief van google met doel webpagina's zo efficiënt en snel mogelijk weer te geven op mobiel. Voordeel: Geen langzaam ladende pagina's en advertenties zul je op een AMP pagina veel minder tegenkomen.

Mobiele gebruikers herkennen een AMP pagina aan het bliksemschicht logo amp icon mobile page wat verschijnt bij zoekresultaten op een mobiel. Voor Joomla bestaat de wbAmp extensie om AMP pagina's realiseren.

Google toont bij zoekresultaten op mobiel de AMP versie van een webpagina boven een responsive versie. Als die ook niet bestaat toont het de desktop versie van die pagina. AMP is overigens geen opvolger of vervanger van de responsive techniek, het heeft een ander doel.

Hoe werkt AMP?

Achterliggende broncode voor webpagina's wordt volgens de amp methode gestript, daar komt amp-html en js voor in de plaats en opgeslagen in de cache op google CDN's servers. Dat is tevens een reden waarom het zo snel werkt. De inhoud wordt gegoten in een spartaanse supersnelle template. Websitebouwers hebben daar enige invloed op, maar niet echt veel. Er bestaan wel templates voor zoals bij wbAmp vor Joomla van Weeblr.