Joomla SEO, DIY

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie, vaak in één adem genoemd met conversie. Een van de systemen om een website mee te maken is Joomla, netzoals Wordpress. Ik ben Joomla specialist en SEO deskundig. Op deze pagina geef ik uitleg en tips over effectieve website promotie met SEO. DIY betekend Do It Yoursef. De inhoud in dit artikel heeft betrekking op alle soorten systemen waarmee websites worden gemaakt.

Moet ik SEO begrijpen als ik een website bezit?  Nee. Alles is uit te besteden aan een deskundige of specialist. Maar er zijn onderdelen die je makkelijk zelf kunt doen als website eigenaar, zoals het verbeteren van de inhoud. Het moeilijke gedeelte ga je uitbesteden, tenzij je tijd genoeg hebt of gewoon geïnteresseerd bent en de uitdaging wil aangaan.

Jump naar het onderdeel wat je interesse heeft of lees eerst wat SEO en conversie eigenlijk is.

seo checklist   black hat seo   seo uitbesteden   seo specialist   conversie

Wat is SEO en wat is conversie?

Wat is SEO en conversie, is het noodzakelijk, welke factoren spelen mee en kan ik het zelf?  SEO , Search Engine Optimation, vertaald zoekmachine optimalisatie, is het verbeteren van een website om beter gevonden te worden én meer bezoekers naar een website te krijgen vanuit zoekmachines zoals Google. Meer website bezoek is onderdeel van een seo strategie. Hogere bezoekersaantallen helpen zeker mee, maar als het daarbij blijft is het verspilde moeite. SEO is nooit garantie op succes. Er spelen veel meer factoren mee. Pas wanneer bezoekers op een website een bepaalde actie ondernemen is er sprake van het beoogde effect: conversie. Website optimalisatie is bedoeld om een website effectief te krijgen, rendabel of winstgevened en zeker niet alleen om veel bezoekers te krijgen.

Conversie: Wanneer je SEO uitbesteedt moet conversie ter sprake komen. Een conversie doel is b.v. 'meer offerte aanvragen' of 'minimaal 30% meer verkoop van product x". Hoe gedetaillerder de doelen des te meer er gemeten en geanalyseerd kan worden. De analyse (b.v. Google Analytics) is hulpmiddel om resultaten te checken, te evalueren en zonodig verder te verbeteren.

Is SEO nodig? Nee, tenzij de website niet rendabel is. Ook wanneer men meer winst wil behalen uit de website is SEO de eerste stap naar succes. Maar de prestatie van een website verbeteren is niet alleen een kwestie om meer bezoekers te genereren vanuit zoekmachines. Conversie doelen mogen daarom nooit ontbreken.

Factoren die meespelen: De broncode van een website moet voldoen aan richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C) en b.v. Google. Integratie van sociale netwerken en media geven een enorme boost. Structured data geeft meer betekenis aan zoekmachines over inhoud en details van een bedrijf en producten. Rich Snippets laten uw vermeldingen in de organische zoekresultaten beter opvallen. Backlinks (linkjes naar de website) van relevante websites helpen enorm. SEO is een zeer breed terrein. Enorm veel factoren spelen mee waarvan de genoemde enkele bekende verbeterpunten zijn.
Last but not least: Niet alleen kennis en ervaring van de SEO deskunige of specialist is van belang: Het onderwerp van de website, doelgroep, het product, reputatie, activiteit op sociale netwerken en social media, actualiteit, locatie, de website functies, structuur, navigatie en vraag en aanbod hebben invloed in hoeverre de SEO inspanning en investering zal lonen. Al deze factoren zijn van invloed op het succes van een website en het rendement.

DIY: Bijna alle open source CMS systemen zijn voorzien van standaard functies om zelf de belangrijkste basis SEO taken te kunnen handelen. Met extra functionaliteit kan dit verbeterd en makkelijker worden gemaakt. Maar allereerst gaat optimalisatie altijd om de inhoud, 'Content is King'. Zonder relevante inhoud heeft optimalisatie geen enkele zin. Hoe en op welke manier de relevante inhoud wordt gepresenteerd is cruciaal.

 

De concurrentie op zoekwoorden

De concurrentie op zoekwoorden is enorm. Om deze pagina als voorbeeld te nemen en alleen te optimaliseren op het zoekwoord SEO zal niet bijzonder helpen om beter gevonden te worden. De concurrentie is te groot. Daarom specificeer ik het met een extra zoekwoord welke relevant is voor mijn werkzaamheden en specialisatie: Joomla. Ook die concurrentie is redelijk groot, maar aanzienlijk kleiner dan wanneer ik het te algemeen hou. Zie ook mijn artikel over: Beter gevonden worden met een Joomla website

Internet seo marketing experts, de seo professionals en specialisten, kunnen tegen passende tarieven een website verbeteren. Er wordt dan behalve het toevoegen verbeteren van zoek-sleutelwoorden en synoniemen voor de doelgroep ook gewerkt aan interne linking, technische verbeteringen zoals rich snippets of structured data, snelheid, script, afbeeldingen. Er zijn enorm veel factoren die meespelen.

SEO is een investering welke loont. In theorie. De praktijk is vaak minder rooskleurig. Er wordt nooit garantie gegeven. Als dat wel zo is ben je bij deze gewaarschuwd.

SEO tool google analytics

Structuur en navigatie

Wanneer het een website ontbreekt aan voldoende logische structuur, een doolhof is of het de bezoeker totaal niet aanspreekt zullen bezoekers snel afhaken. Het maakt dan niet veel uit of de website goed gevonden wordt. Om rendement te behalen met een website en seo investering moet er sprake zijn van voldoende conversie. Daar gaat het wezenlijk om.

Een overkill aan informatie kan ook reden zijn tot vroegtijdig afhaken van bezoekers. Deze pagina bijvoorbeeld bevat enorm veel tekst. Als uit analyse blijkt dat bezoekers op deze specifieke pagina vaak binnen komen (via google of andere zoekmachines)  en de website snel weer verlaten kom ik er niet achter of deze bezoekers potentiële klanten waren en getriggerred werden door een aantrekkelijk zoekresultaat in google. Het doel van deze pagina is daar niet op gericht. Het doel is om geïnteresseerden te informeren over iets waar ik veel vanaf weet, deskundig in ben. Deze pagina is puur bedoeld als achtergrond informatie en niet om klanten binnen te halen. Dat moet echt op een andere wijze gebeuren 

Social media, networks en SEO

Actieve regelmatige interactie van een website met sociale media en netwerken heeft indirect invloed op betere SEO resultaten. Het vergt veel tijd om dit alles erbij te doen. Het uitbesteden van deze activiteiten met social media en netwerken (youtube, twitter, facebook, instagram) is tegenwoordig vrij normaal.  Wanneer je een partij vind die hier ervaring mee heeft kun je het heel goed uitbesteden, maar als je het budget niet hebt zul je het toch echt zelf moeten doen. Ik kan je daarbij alleen adviseren en tips geven. Het technische gedeelte kan ik uiteraard wel regelen.

SEO Tools

Met gratis seo services zoals Google Analytics en Search Console, kan je veel te weten komen over de prestaties van je website en de afzonderlijke pagina's. Het is dankbaar gereedschap om inzicht te krijgen. Het biedt diverse statistieken die niet altijd even makkelijk zijn om te begrijpen, zeker voor een beginner, maar het geeft snel duidelijkheid over bezoekersaantallen, ghost spam, regio's, hoe lang, welke zoekwoorden men gebruikte. Ook bieden seo tools of extensies voor Joomla veel mogelijkheden om je site te optimaliseren.

het gouden zoekwoordHet gouden zoekwoord

Er zijn mogelijk zoekwoorden of termen die je niet tegenkomt in de analyse statistieken van google. Het kunnen natuurlijk woorden, synoniemen en termen zijn welke überhaupt niet in je website voorkomen, maar het kan ook zo zijn dat deze wel voorkomen op je site maar niet geïndexeerd werden door zoekmachines. Dat zijn gemiste kansen..Misschien heb je er nooit aan gedacht om het beste zoekwoord zonder meer te noemen in één van de hoofd titels (H1) van je websteksten of webpagina's (de seo meta tags title ). Je vraagt je misschien ook af, wat het gouden zoekwoord dan wel is. De concurrentie is immers enorm op populaire zoektermen, vragen en zinnen (short tail / long tail). Het gouden zoekwoord is het moelijkst te optimaliseren. Daarom is combinatie met relevante informatie zoals je specialisatie en locatie zo ontzettend belangrijk. Ook zijn creativiteit en inzicht onmisbaar om tot goede resultaten te komen met je inhoud. Gebruik daarom ook andere woorden of alternatieve termen voor hetzelfde, woorden met dezelfde betekenis, gelijkluidend zijn oftewel woorden die synoniem zijn.;) Een handige tool vind je op https://synoniemen.net/ Maar overdrijf niet en hou teksten leesbaar.

Je kent je doelgroep als geen ander. Je huidige klanten, potentiële klanten én niet te vergeten ook buitenstaanders kunnen je op waardevolle ideeën brengen, omdat ze op een andere manier naar de website kijken, teksten lezen, het vakjargon missen, andere woorden zullen gebruiken als ze naar je product of dienst zoeken op google. je potentële klanten zoeken misschien wel op heel andere woorden of zinnen naar een product of dienst van jou omdat ze (nog) niet op de hoogte zijn van bepaalde termen of merken, die voor jou heel normaal zijn. Hoe hoog scoort je website als zij zoeken naar wat je te bieden heeft? Als je dat weet ga je in de goede richting.

Bij optimalisatie is het zaak om richtlijnenen en aanbevelingen van Google en het W3C op te volgen. Er zijn talloze andere factoren welke een belangrijke rol spelen, met name  technische factoren (zoals de broncode, de webhosting). Als je hulp of advies nodig hebt kan ik je hierbij van dienst zijn.

Het doel en de middelen

Deze quote van ondergetekende is op vele manieren uit te leggen, maar geeft op poetische wijze aan wat voor doelloze onderneming het wel niet is om zo'n boek te schrijven. Toch bestaat internet voor een aanzienlijk deel uit vergelijkbare ondernemingen.  Een website is geen doel op zich, maar een prachtig medium waarmee je de doelgroep kunt bereiken. Het is een middel om een doel te bereiken, net zoals papier een middel is om op te schrijven.

Zoals een website nog niets zegt over de waarde ervan voor een ondernemer zeggen hoge bezoekersaantallen ook niets over conversie en rendement. Het is alleen een indicatie en aanname dat er in ieder geval iets werkt. Maar wat? Pas wanneer bezoekers een actie ondernemen op een website wordt het interessant. Soms is dat niet te meten met SEO, zoals een telefonische reactie of een bezoek aan een fysiek adres. je moet er dan echt naar vragen in een persoonlijk contact. Maar verder zijn alle menu kliks, aanmeldingen, formulieren, geslaagde én afgebroken betaalsessies meetbaar en terug te vinden in de statistieken van GA.  Het handige hiervan is dat het gedrag van je bezoekers in statistieken wordt weergegeven. Met deze waardevolle informatie en kennis kan een website verder worden geoptimaliseerd.Een hoger rendement met conversie

Bij het optimaliseren van een website wordt er bijzondere aandacht besteedt aan joomla seo én conversie. Beide zijn voorwaarde voor een beter resultaat en hoger rendement. Bij zoekmachine optimalisatie wordt extra aandacht besteedt aan

 • de kwaliteit van de hosting
 • de kwaliteit van de  broncode van de website
 • juist en slim gebruik van html tags, titles, meta descriptions
 • logische structuur, navigatie
 • inzet van rich snippets
 • AMP* toevoegen voor relevante pagina's
 • Optimaliseren van afbeeldingen
 • Integratie met social netwerken en social media

Stel, je website wordt goed gevonden, wat ga je bereiken met al die bezoekers? De conversie, omzet van bezoekers naar klanten of geïnteresseerden is veel belangrijker dan hoge bezoekersaantallen. Conversie is noodzakelijk. Het gaat hierbij om de doelgroep aan te spreken, het inzetten van marketing technieken, de schrijf toon aapassen, afbeeldingen, typografische layout, vertrouwen opbouwen, overtuigingskracht. Inzicht in de doelgroep is een voorwaarde. Een tactische strategie is nodig. Een hoge conversie is voorwaarde voor een hoger rendement. Inzicht is absoluut noodzakelijk. Analyse van website bezoekers kan je hierbij verder helpen.

seo vraagMet behulp van de statistieken in je Google Analytics (G.A.) account en een gezonde dosis inzicht en ervaring kan een site flink verbeterd worden. Samen met de juiste interpretaties, taalvaardigheid, inlevingsvermogen in de doelgroep. Bij de analyse wordt er gekeken naar bijvoorbeeld:

 • Hoe lang verblijven bezoekers op de website
 • Wie zijn het en waar komen ze vandaan
 • Haken zij heel vaak binnen een paar seconden al af
 • Hoe hoog is de bounce rate
 • Vinden ze wat ze zoeken (CTA, bestemmingspagina's)

Bij het realiseren van meer aandacht voor de website is het gebruik van sociale interactie bijzonder lonend. Daar gaat veel tijd in zitten voor de eigenaar van de website. Het maken van video's doe je niet even 1,2,3. Maar eenvoudige mobiele filmpjes leveren bijzonder veel aandacht op. Het hoeft niet allemaal super professioneel, tenzij de doelgroep dat wel verwacht.

 • Integratie met social netwerken (linkedin, facebook)
 • en social media (youtube, instagram)

Vindbaarheid op internet is één belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Niet alleen Google, maar ook YouTube, FaceBook, LinkedIn zijn van belang. SEO staat niet op zich. Sterker, zonder conversie bereik je er niets mee en kost het alleen veel tijd en geld. Het gaat om de omzet, rendabiliteit.

website prestatie verbeteren met seo

Joomla SEO tips

Waardevolle tips als je zelf je website gaat optimaliseren vind je bij de checklist seo tips Je hoeft absoluut geen SEO deskundige te zijn om de belangrijkste onderdelen te verbeteren. De inhoud, overzichtelijke lay-out, woordgebruik, zoekwoorden inventariseren en synoniemen toevoegen aan de tekst, de gangbare html tags gebruiken (title, meta-title en description tags) Hou de aandacht vast, overtuig de bezoeker. Het zijn optimalisaties die je eenvoudig zelf kan toepassen. Maar je mag het uiteraard ook uitbesteden aan mij. Ik heb jarenlange ervaring en weet een website altijd tot hogere hoogte te brengen. De inzet van sociale netwerken (facebook, linkedIn, twitter) en social media (youtube, instagram, vimeo) dragen ook aanzienlijk bij tot een hogere ranking van je website in de zoekresultaten, tenminste, als het goed wordt aangepakt.
Joomla SEO uitbesteden, de kosten?

Je kunt seo én conversie uitbesteden aan WebsiteMet. Soms is een nieuwe strategie nodig. Soms kan worden volstaan met de huidige opzet van de website. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn dan kun je overdag contact opnemen 030-8780146. Soms zijn slechts een paar kleine wijzigingen of aanpassingen nodig om een site succesvol te maken. SEO en conversie hoeven absoluut geen dure investeringen te zijn. Laat je site op de basis onderdelen onderzoeken. Het is zonde om maanden of jaren later er achter te komen dat een kleine toevoeging aan de meta tags of iets futiels de oorzaak was dat je website slecht gevonden werd.

SEO: Je Joomla website gaat ongetwijfeld beter gevonden worden door je doelgroep wanneer je deze laat optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, Bing, Duckduckgo en Ecosia .

Een hoge positie in Google bereiken

SEO advies

 SEO info, adviezen en waardevolle gratis seo tips om hoger in Google te komen bij zoekresultaten met een Joomla website. Dat willen de meeste website eigenaren graag, maar ... hoe doe je dat, welke factoren spelen er allemaal mee? Om een indruk te geven wat er zoal bij komt kijken om een website in de picture te zetten van zoekmachines heb ik een dertigtal waardevolle tips en adviezen in de seo checklist opgenomen. Deze kunnen je verder helpen als je zelf aan de slag gaat. Website optimalisatie uitbesteden aan WebsiteMet beveel ik van harte aan wanneer het aan tijd en inzicht ontbreekt.

Moet ik dat allemaal weten?

Nee, zeker niet. Het is een onderdeel wat je beter kunt uitbesteden. Toch zijn er dingen die je makkelijk zelf kunt doen om een website te verbeteren. Het moeilijke gedeelte moet je uitbesteden, tenzij je tijd genoeg hebt of gewoon geïnteresseerd bent en de uitdaging wil aangaan.

Optimalisatie zelf doen

Veel werkzaamheden kunnen website beheerders zelf doen, als daar tijd voor is, motivatie en inzicht. Na deskundig advies en uitleg kan een website beheerder best zelf de meta tags invullen, titels plaatsen met de juiste zoekwoorden, afbeeldingen optimaliseren of gebruik maken van handige tools om dit te automatiseren. Het zal vele uren schelen op de factuur. Met aanwijzingen, seo tips, adviezen, info en toelichtingen kom je een behoorlijk eind.

Optimalisatie uitbesteden

De meeste webhouders hebben helemaal geen tijd om hun website te optimaliseren naar een hoger niveau. Zij besteden het uit. Alle website optimalisatie werkzaamheden zijn uit te besteden aan WebsiteMet.

SEO én conversie

Bij SEO hoort ook aandacht voor de conversie. Alleen aan hoge bezoekers aantallen heeft een website natuurlijk niet veel. Er is inzicht nodig in de beweegredenen van bezoekers om ergens op te klikken om iets te krijgen of te kopen. De ene button levert veel vraag op terwijl een andere button niets oplevert maar, opmerkelijk genoeg, wel hetzelfde aanbiedt. Daar zijn allerlei redenen voor die te verklaren zijn. Zonder voldoende conversie is je website, ondanks hoge bezoekersaantallen, niet rendabel.

Nieuw! De Google vindmachine

in google gevonden worden

Zoeken of vinden?
Dat is een goede vraag.

Google wordt een zoekmachine genoemd. Maar Google vindmachine klinkt beter. Mensen die zoeken verdoen immers hun tijd met iets wat gevonden moet worden. Het is verloren tijd. Als iemand zegt waar het is wordt er tijd bespaard. Zo simpel is het. De vindmachine van Google is daarom afhankelijk van de websites. Het is aan de webhouders of zij hun doelgroep vertellen dat ze er zijn en hebben waar zij naar zoeken.

Zorg dus dat de doelgroep je makkelijk vind en geen moeite en tijd hoeft te doen om je te vinden. Niet dat ze dat doen, de meeste mensen kijken bij de zoekresultaten alleen naar de eerste pagina. De meest geklikte websites staan bovenaan.

Om hoger te komen in de zoekresultaten kun je gaan denken aan longtail zoekwoorden. Wat zijn dat?:

Shorttail zoekwoorden: Bestaan uit 1,2 of 3 zoek woorden. Concurrentie is hoog, de vindbaarheid is daarom laag en het kost veel tijd, inzicht en kennis om hier toch hoog op te scoren.
Longtail zoekwoorden: Meer dan 3 keywords, de vindbaarheid is groter, kan specifieker gericht op de doelgroep, meer slagingskans om op de relevante zoektermen te scoren.
(Met zoekwoorden worden hier niet de meta keywords bedoeld. Dat is een 'verouderde' meta tag, althans voor google. Het zijn de keywords gewoon in de tekst, titels, browser titel, alt tekst bij afbeeldingen, ankers, linkjes etc)

SEO specialist

Iedereen mag zich SEO specialist noemen. Ik ben dat niet, ik weet er veel van. Er zijn specialisten die heel goed weten hoe je een website in de picture kan zetten bij google. De besten hebben oog voor conversie, internet marketeers. Aan veel bezoekers heb je niet zoveel als ze niets kopen of binnen twee seconden weer weg klikken. Conversie is daarom nog veel belangrijker. In combinatie met seo een winnend concept. Mijn expertise op dit gebied vergaar ik door veel te lezen over deze onderwerpen en vooral ook door het gewoon in de praktijk toe te passen op mijn eigen business.

Er zijn veel seo specialisten die het niet zijn. Meestal passen zij trucjes toe die na verloop van tijd schadelijk zijn voor de reputatie of ranking in zoekmachines. Google is zeer streng op dit gebied en straft deze zogenaamde Black Hat seo af met een lage ranking en soms zelfs een verbanning uit de zoekresultaten (zgn. ban of penalty).

 

black hat seo

Black Hat SEO

Black Hat SEO wordt afgeraden. Het is een overtreding van de regels. Google straft dit af met penalties, een ban of fors lagere ranking. Riskant, niet doen is het beste advies. Maar sommige malafide SEO bureau's passen dit toe zonder opdrachtgevers in kennis te stellen van deze misleiding. Black Hat techniek probeert Google te misleiden, om de tuin te leiden. Hoogstens is het succes van zeer korte duur.

Bent je op zoek naar een goede SEO specialist lees dan reviews, vergelijk, vraag advies, laat je tijdig informeren. Doe ook zelf onderzoek naar goed vindbare websites die al lange tijd bovenaan prijken in de zoekresultaten (onderzoek met google je concurrentie). Laat je niet van de wijs brengen door mooie beloftes. Een plaats bovenaan in google garanderen is zo'n loze belofte.

SEO en internet marketing is echt een vak apart. Een markt waar vele specialisten hun diensten aanbieden. Iedereen mag zich seo-specialist noemen, wees hierop bedacht. Uit verhalen van mensen die mij bellen om informatie of een opdracht plaatsen, hoor ik soms klachten over diensten van bepaalde internet marketing bureau's die zich SEO expert wanen. Bij nader onderzoek blijkt er dan van alles mis te zijn met wat er is gedaan om de website te optimaliseren. Vaak gaat het om deze Black Hat 'technieken'.

SEO valkuilen

WebsiteMet is geen seo expert of internet marketing specialist, maar heeft wel veel ervaring op dit gebied om websites van kleine ondernemers, zelfstandigen en particuliere websites succesvol, rendabel en zelfs winstgevend te maken. Hoor je bij die doelgroep bespaar dan op de vaak onnodig hoge kosten van bureau's die je gouden bergen beloven. Pas op voor de SEO valkuilen. Er zijn seo experts, internet-marketingbureau's en deskundigen in Nederland die wel betrouwbaar zijn.

Geloof niet in verhalen dat het maanden kan duren voordat de kostbare optimalisatie werkzaamheden lonen. Dan doen ze het niet goed is mijn conclusie. Wat zij precies niet goed doen is een studie op zich en eigenlijk niet zo belangrijk. Wat wel zorgen baart is de overtuigingskracht waarmee zij nietsvermoedende klanten binnenhalen die het niet nodig hebben.

Ga je liever aan de slag met SEA (google adwords bijvoorbeeld) dan begeef je op een enorm concurerende markt, mede afhankelijk van je dienst, product en doelgroep.
Joomla SEO checklist

In mijn seo checklist staan een dertigtal seo adviezen en tips waarvan sommige eenvoudig met het Joomla CMS worden toegepast. Doe je voordeel met deze gratis seo tips, adviezen, aanbevelingen en hints welke kunnen resulteren in een hogere positie in google en andere zoekmachines. Hoe komt een website hoger in google? 

Hogere positie zoekmachines: SEO tips en adviezen

SEO tips, adviezen, aanbevelingen en hints welke resulteren in een hogere positie in google en andere zoekmachines. Hoe bereik je een hoge indexering van je website in zoekmachines? In onderstaande checklist staan een dertigtal seo adviezen en tips waarvan sommige eenvoudig met het Joomla CMS worden toegepast. Niet bedoeld om echt de diepte in te gaan met zoekmachine optimalisatie, meer om een indruk te geven wat er zoal bij komt kijken en welke factoren kunnen meespelen om een website in de picture te zetten bij een groter publiek.

 • De doelgroep. Inventariseer zoekwoorden en synoniemen waarmee de doelgroep zoekt. Plaats die woorden zoveel mogelijk bovenaan in de eerste alinea. Vermijd vakjargon voor een niet zakelijke doelgroep. Vakjargon plaats je op een andere pagina in een andere categorie specifiek gericht op de zakelijke doelgroep die weet waar je het over hebt als je vaktermen gebruikt.
 • Wees kort en bondig. Vestig de aandacht op één onderwerp of product. Ontmoedig nieuwe bezoekers niet met een overkill aan tekst (zoals deze pagina). Stel altijd jezelf de vraag: Wat is het doel van deze pagina, op wie richt ik mij en wat is mijn doel.
 • Wees gerust uitgebreid als het nodig is. Schrijf veel relevante content op plekken in je website die daarvoor bestemd zijn, maar absoluut niet op een pagina waarop je een product verkoopt of aanstuurt op een actie van de bezoeker. Met veel tekst, zoekwoorden en synoniemen kun je beter geïndexeerd worden op een specifiek onderwerp. Hou het dan bij dat onderwerp en dwaal niet af van het onderwerp waarover de pagina gaat. De bezoeker komt vanuit een zoekmachine naar je site en verwacht inhoud die overeenstemt met de tekst in de zoekresultaten. Als dat niet zo is zal die bezoeker weer snel weggaan en google merkt dat ook! Relatief veel korte bezoekjes resulteert uiteindelijk in een lagere ranking.
 • Structuur: Maak structuur aan, ga de diepte in op vervolg pagina's waarin je een onderwerp verder gaat behandelen. Zorg dat er interne linkjes naar pagina's gaan waarin een onderwerp verder wordt uitgediept.
 • Gebruik HTML volgens de richtlijnen van W3C en aanbevelingen van google. Zelfde geldt voor WCAG richtlijnen. Hou rekening met blinden en slechtzienden. Bedenk of zij deel uitmaken van jouw doelgroep.
 • Krijg kwalitatief sterke externe links van relevante websites die (het liefst) hoog scoren. (geen webfarms, dubieuze websites en geen websites die geen relatie of irrelevant zijn. Haal linkjes daar weg als je dat kan of vraag het de eigenaar en als dat niet helpt: dien een disavow verzoek in bij google).
 • Interactiviteit: Wees actief én interactief met sociale netwerken én social media zoals twitter, facebook, instagram, youtube. Verwijs naar je website en andersom.
 • Webhosting, snelheid, continuïteit, bereikbaarheid. De kwaliteit van de hosting is zeer belangrijk. Goedkope hosting is niet per definitie minder, maar vaak is dat wel zo.
 • Snelheid van de website (het aantal bytes en aanvragen om de inhoud in de browser te krijgen). Hosting heeft hier grote invloed op, maar ook de kwaliteit van de website, de template keuze, de aanpassingen, onjuist gebruik van (java)scripts, optimaliseer bestanden voor internet pdf, jpg, png.
 • Optimale toegankelijkheid voor searchbots van zoekmachines verlenen. Vaak staan er obstakels en hindernissen in de broncode zoals scripts die niet gebruikt worden. Een kwalitatieve template is geen overbodige luxe.
 • Optimale toegankelijk voor diverse browsers: desktop, tablet als mobiel, responsive en adaptive.
 • Veiligheid: Gebruik van wachtwoorden. Gehackte websites waarop gevaarlijke en verdachte bestanden zijn geplaatst worden vergezeld van een waarschuwing icoontje in zoekresultaten. Je maakt daarmee een slechte indruk en raakt al je bezoekers kwijt.
 • Onjuist gebruik van html tags, pogingen om met trucjes hoger te komen in de resultaten en inhoud vergelijkbaar met spam wordt door Google gewaardeerd met fors lage posities of erger. Black Hat SEO kan leiden tot een penalty van Google. Moeilijk om vanaf te komen. (Pas op voor beunhazen die zichzelf seo specialist durven te noemen en dit soort praktijken toepassen. Ik ken er enkele).
 • Gratis templates zijn vaak slecht: Verborgen onzichtbare linkjes en de continuïteit van noodzakelijke updates is vaak afwezig.
 • Oppassen met gratis Joomla extensies ook al zijn er een heleboel betrouwbare extensies te krijgen (of plugins van Wordpress). Gebruik alleen extensies die op de JED lijst staan bij joomla.org en controleer bij een vermoeden bij de VEL lijst op de onbetrouwbare.
 • Voeg in artikelen altijd titels toe (headings H1, H2, etc.) die alles zeggen over de inhoud en prettig lezen. Een logische hierarchie is cruciaal.
 • Maak een passende relevante aantrekkelijke browser titel. Dit is de search engine title in Joomla, met max 60 / 70 tekens voor belangrijke pagina's waarop je in ieder geval gevonden wil worden. Verwar deze meta title niet met de meta tags (headings H1, H2, etc.). Vaak leidt deze optimalisatie al tot flinke stijging van bezoekersaantallen. Zie in combinatie met de volgende tip:
 • Schrijf een meta beschrijving voor belangrijke pagina's (max 150 / 160 tekens) zodat  zoekmachines die tekst weergeven (mits de inhoud klopt met het artikel). Zie het als een gratis advertentie in combinatie met de search engine title (zie de vorige tip).  Die tekst wordt weergegeven in de zoekresultaten van google. Hiermee overtuig je dedoelgroep om naar je website te klikken.
 • Plagiaat of copy wordt herkend door Google. Het resulteert in een lagere positie dan het origineel en soms zelfs een penalty / ban. In die zin lijkt de originele tekst enige bescherming te krijgen (datum van publicatie). je kunt een plagiaat pleger netjes vragen je tekst te verwijderen (of vermelden op social media als letterdief). Vat dit soort tekst diefstal niet te licht op. Onderzoek af en toe eigen exacte tekst via de Google zoekmachine of online vergelijkings tools en onderneem actie!
 • Dubbele inhoud in de eigen website (interne duplicate content) is niet bevordelijk voor de indexering en ranking, tenzij op juiste wijze gebruik wordt gemaakt van de canonical tag. Het beleid van Google tov duplicaat content geldt ook voor websites die inhoudelijk hetzelfde zijn of nagenoeg identiek, behalve een andere domeinnaam hebben (externe duplicate content). Letterlijke copy van inhoud uit andere websites, ook mét toestemming, is slecht voor de positie in google. Wees origineel, doe onderzoek en pleeg geen plagiaat zoals dat juridisch genoemd wordt. Het is letterdiefstal.
 • Historie: Domeinen die al lange tijd bestaan en actief blijven scoren vaak hoger.
 • Activiteit Websites waarop niets gebeurt scoren lager. Schrijf regelmatig een nieuw artikel, bewerk teksten.
 • Actualiteit Speel in op actualiteit, maak een rubriek Nieuws of een Blog.
 • Benadruk je specialisme: Hiermee wordt je veel beter gevonden dan wanneer je in algemene gangbare termen je diensten aanbiedt.
 • Plaats, regio: Vermeldt je locatie en gebruik de daarvoor bestemde tags.
 • Rich Snippets, structured data of micro data: Zorgt dat belangrijke content samenhangend (semantisch) wordt aangeboden aan zoekmachines.
 • AMP: Accelerated Mobile Pages, razendsnelle webpagina's voor op mobiel.
 • SSL: Websites met een groen slotje in de url balk worden hoger geïndexeerd door Google én gewaardeerd door je bezoekers.
 • Laat je website eens beoordelen door iemand die niet zoveel verstand heeft van je business, maar wel een potentiele klant zou kunnen zijn.
 • Vraag eens aan iemand of deze je website kan vinden in google zonder je domeinnaam te gebruiken. Vertel alleen wat je verkoopt, in welke plaats of regio je actief bent of welke dienst je levert.
 • Google Mijn Bedrijf: Daar bent je uiteraard al aangemeld, maar kloppen je gegevens nog steeds? https://www.google.nl/intl/nl/business/
 • Google Analytics en Search Control: Gebruik deze handige tools bij het analyseren en optimaliseren van je website. (cookie opt-in verplicht)
 • Test je website op snelheid bij Google Insights voor mobiel en desktops en zie wat er nog verbeterd kan worden.
 • Pingdom Tools geeft een gedetaileerde analyse van je site. Veel zal abracadabra zijn, maar eerste getoonde getallen zijn intuïtief prima te interpreteren.
 • Installeer extensies zoals JCH Pro en JotCache voor Joomla om de snelheid van de website te verhogen.
 • Gebruik wbAmp of een andere Amp extensie voor Joomla
 • Afbeeldingen: Zonder gebruik meta tags wordt een afbeelding alleen gevonden op de bestandsnaam. De bestandsnaam is ook van groot belang.
 • Vraag advies en info aan bij WebsiteMet.

Deze lijst met seo tips en adviezen is bij lange na niet volledig. Het is bedoeld ter info. Misschien spoort het je aan om je website en webteksten eens onder de loep te nemen. Een flink aantal van bovenstaande tips kun je makkelijk zelf realiseren in een Joomla CMS. Als je er geen tijd voor heeft of kennis ontbreekt kunt je website optimalisatie altijd uitbesteden aan WebsiteMet.

Neem de tijd voor het verbeteren en optimaliseren van webteksten. Neem afstand, laat het berusten en kijk er later weer eens naar. Laat vooral ook anderen je teksten lezen en beoordelen. Kijk en luister naar je concurrenten die (nu nog) hoger scoren in zoekmachines. Kopieer never nooit geen webteksten van anderen (seo killing) ook geen afbeeldingen tenzij er expliciet toestemming voor wordt gegeven. Kom erachter wat succesvollere website anders of beter doen en leer daar van.