Inzicht in de kosten van een website

De vraag 'wat kost een website' is te algemeen. Van 0 euro tot een ton of zelfs meer. Zulke gratis of  ingewikkelde en dure websites maakt WebsiteMet niet. Maar het komt voor dat een ton ruimschoots wordt overschreden bij overheidsinstellingen zoals het UWV bijvoorbeeld. Hoe dat kan is ook voor mij een raadsel. De vraag hoe duur een website is, wordt duidelijker nadat u heeft verteld wat u verwacht van de website, welk doel u heeft. Soms is daar een uitvoerig gesprek voor nodig, telefonisch of op locatie, maar soms is het sneller duidelijk. De websites die WebsiteMet maakt liggen tussen de 490,- en de 4900,- . Natuurlijk kan het meer kosten afhankelijk van wat men wil bereiken en hoeveel tijd en overleg er mee is gemoeid. Een gemiddelde ligt ergens éénmalig op € 800,- ex webhosting en onderhoud. Zie ook de richtprijzen op de pagina website-kosten In een vrijblijvende offerte staan de vaststaande kosten en afspraken. Wanneer gedegen onderzoek gedaan moet worden om een realistische offerte te kunnen opstellen is dat een opdracht waarmee kosten zijn gemoeid. Voor normale websites of webshops is geen onderzoek nodig.

Welke factoren spelen mee?

Enkele factoren die meespelen bij de kosten van een website zijn noodzakelijk. De meeste factoren zijn variabel, vaak optioneel en afhankelijk van het doel van de website.

 • webhosting
 • onderzoek
 • domeinnaam, tld's
 • aantal pagina's
 • structuur, navigatie
 • extra functionaliteit of extensies
 • gratis of commerciele extensies
 • seo nodig, hoe belangrijk is het om beter gevonden te worden
 • afbeeldingen aanpassen
 • logo maken
 • huisstijl overnemen
 • onderhoud technisch
 • support
 • content onderhoud
 • ssl certificaat (https://)
 • cookie opt in opt out
 • Google Analytics integratie (website statistieken)

Besparen op de webhosting kosten? Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn cruciaal voor een succesvolle website. Een goedkoop hostingpakket zal uiteindelijk altijd duurder uitpakken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de service van een webhoster. Sommige webhostingbedrijven maken er een puinhoop van. Tip: Op de ispgids.com staan betrouwbare reviews van echte klanten en geen fake reviews van webhosters zelf. Advertentie lokkertjes zoals domeinnaam voor 1 euro of 20 GB opslag mogen aantrekkelijk lijken, maar een gemiddelde website heeft aan 1 GB opslag meer dan genoeg. Uw website wordt er niet beter van. Voor kwaliteit hosting gelden hele andere parameters.

SEO noodzakelijk? Niet perse, hoewel veel websites er baat bij zullen hebben. Het heeft te maken met vraag en aanbod, specialisme, plaats en sociale (inter-) activiteit. Wanneer de concurrentie stijgt zal SEO meer gewenst zijn. Wanneer u een specialisatie heeft (dienst,product of onderwerp) welke weinig wordt aangeboden op internet zal het minder noodzakelijk zijn. Ook de mate waarin u actief bent met sociale media en netwerken en deze integreert met uw website zal een bijzonder posititeve bijdrage leveren aan de vindbaarheid in zoekmachines. Daardoor zal SEO minder hard nodig zijn. Als er meer rendement behaald moet worden komt SEO in zicht. Verhoging van conversie is daarbij het doel.

Besparen op technisch onderhoud? Dat is voor dynamische populaire CMS systemen zoals Joomla erg onverstandig. In geval van een hack zullen er meer kosten worden gemaakt dan wanneer een website regelmatig is onderhouden. Bovendien is een hack slechte reclame voor uw dienst of product. Vaak is er sprake van defacement (de gehackte website toont een andere homepage met link naar obscure sites), maar vaak ook van onzichtbare vandalistische of criminele activiteit. Een serieuze website zal zoiets weten te voorkomen door altijd alert te reageren op security updates. Reken op ongeveer € 10 per maand voor een gewone website met Joomla of Wordpress. WP is vaker doelwit voor het hackers gilde, omdat het populairder is dan Joomla is de algemene veronderstelling. Maar het ontbreken van onderhoud is de belangrijkste oorzaak naar mijn mening.

 

 

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Wim Houtman  

030-8780146  

vCard 

privacy verklaring 

disclaimer  

sitemap  


open source

Deze website maakt gebruik van cookies
om u een optimaal werkende website aan te kunnen bieden.

Ja, ik wil een goed werkende website:

WebsiteMet
De Meern - Utrecht
030-8780146

Met dank voor uw bezoek aan websitemet.nl

Heeft u nog vragen? Bel met 030-8780146

Met vriendelijke groet,
Wim Houtman
WebsiteMet