Joomla vs WordPress

WebsiteMet is Joomla specialist, maar installeert op verzoek ook Wordpress (WP). Ieder CMS heeft voor- en nadelen. WP is makkelijker te gebruiken door een content beheerder, volgens de algemene opvatting. De leercurve om het Joomla CMS te beheren ligt inderdaad hoger. Daar is een goede reden voor: Joomla heeft veel meer standaard functies. Het is een compleet CMS. WP is een CMS waarin veel (handige) standaard functies ontbreken. Maar voor een eenvoudige blog website zijn deze functies niet perse nodig, vandaar.

De support vanuit WebsiteMet voor WP is beperkt, ook niet nodig gezien het gebruiksgemak. Dit is geen pleidooi voor of tegen een bepaald CMS, alle open source CMS hebben voor en nadelen. De keuze moet gebaseerd zijn op wat voor soort website u nodig heeft, welke functionaliteit er nodig is. 

WordPress Plugins

Wanneer allerlei plugins nodig zijn om WordPress aan te passen met gewenste functies wordt het systeem traag en m.i. onoverzichtelijk en moeilijker te onderhouden. Bovendien is WP mede gezien de popularteit gevoeliger voor hacks. Te voorkomen met de juiste plugins en regelmatig onderhoud overigens. Dit geldt grotendeels ook voor Joomla sites, maar het framework zit beter in elkaar. Bij een geavanceerdere website is dat voordeel heel goed te merken in de snelheid bijvoorbeeld.

 

wordpress logo

Ondanks de uitgebreide mogelijkheden van Joomla kozen veel website eigenaren in het verleden voor het simpelere WP Het werd een trent die zich doorzette, maar een come-back is in zicht. In het verleden was Joomla het populairste CMS. Er is heel goed geluisterd naar de gebruikers van Joomla. De gebruiksvriendelijkheid is enorm toegenomen met de laatste versies en er zijn meer functies bij gekomen die in een standaard CMS thuis horen.

Conclusie: Om dezelfde functionaliteit te behalen als Joomla is Wordpress geen slimme keuze. Om er achteraf achter te komen dat iets niet mogelijk is binnen WP en uiteindelijk toch over te schakelen naar Joomla is een omweg welke veel tijd in beslag neemt. Daarom is het vooraf vergelijken van beide systemen het advies, zeker voor de websites welke standaard CMS functies nodig hebben. Beide systemen zijn prima te gebruiken als CMS. Bij een blog adviseer ik tegenwoordig WP te gebruiken, wil je meer met een website kies dan voor Joomla. 

Fabels: Berichten dat WP het beter doet in google is een fabel. De misvatting is ontstaan omdat gebruikers in Joomla vaak niet weten waar zij info voor zoekmachines kunnen invoeren of positief konden beïnvloeden. Maar uit tests blijkt bij het optimaal gebuik van de mogelijkheden dat Joomla met SEO juist beter scoort.