• +31638929109

Eigen website maken, DIY

Do It Yourself: Zelf een website maken kan op verschillende manieren. Voor alle mogelijkheden geldt: De ene werkwijze is niet beter of slechter dan de andere. Het ligt eraan wat je verwacht en welk doel je wilt bereiken met een eigen website. Twee populaire methodes zijn het gebruik van websitebuilders of open source CMS software.

Wix, Squarespace, Shopify ...

De gratis websitebuilders. Met documentatie, handleidingen, eventueel beschikbare support of fora waarop gebruikers hun kennis delen moet het mogelijk zijn om met een websitebuilder een redelijk tot uitstekend resultaat te bereiken al naar gelang motivatie, inzet en inzicht. Er kleven echter allerlei nadelen en valkuilen aan deze websitemakers, maar ook voordelen! Het DIY moeilijkheids niveau is hier namelijk erg laag. Enkele mogelijkheden: Wix, Squarespace, Shopify, Weebly, WebNode. 

Doelgroep: De websitebuilders zijn bedoeld voor mensen die zelf een website wilen maken zonder hulp van een websitebouwer en / of ontwerper. Er is geen bijzondere kennis voor nodig. Een geheel ander concept, sterk gericht op commercie (van de ontwikkelaars wel te verstaan).

Wix partners: Er zijn ook websitebouwers die hun diensten aanbieden om b.v. een Wix te maken. Ze worden genoemd bij de partners op de Wix site.

De websitebuilders zijn een flink aantal stappen achterwaarts in de visie van open source software zoals Joomla, Wordpress etc.

Joomla, Wordpress, Drupal ...

Met gratis open source CMS software wordt de moeilijkheidsgraad hoger. Sommige webhosters bieden Installatron om de installatie van CMS software voor doe het zelvers te vereenvoudigen. Ook hier is documentatie en online communities cruciaal om de weg in het CMS te vinden en het systeem eigen te maken. Enkele mogelijkheden: Wordpress, Joomla!, Drupal, Typo3. in volgorde van moeilijkheidsgraad. De laatste 2 genoemde zijn voor gevorderden.

Voor webwinkels is Magento uitstekend (maar moeilijk!). Joomla heeft de voorkeur als het niet te ingewikkeld moet zijn. Een heel eenvoudige webshop is zelfs mogelijk met Wordpress.

Een keuze maken

Een keuze moet altijd gebaseerd zijn op het doel wat bereikt moet worden. Moet de website goed gevonden worden bijvoorbeeld, is er sprake van verkoop van producten of diensten, hebben beheerders verschillende toegangsrechten nodig, kunnen mensen zich registreren om deel te nemen aan een forum, betaald lidmaatschap op niveau's zoals bij online cursussen.

Het meest flexibele en volledige systeem is Joomla. De meeste mensen denken dat het WordPress is. WP is wel het meest populaire CMS. Voor eenvoudige websites is het uitstekend geschikt. Het vast stellen van het doel van de website is super belangrijk. Met een geavanceerde website gemaakt met Joomla, Drupal, Magento of Typo3 al naar gelang de gebruikte functionaliteit ga je het niet niet redden in WP en helemaal niet met een websitebuilder.

Bij de keuze van een CMS op basis van het doel moet ook gekeken worden naar de toekomst. Wanneer het zeker is dat een website, gemaakt met een websitebuilder of WP, in de loop van tijd functionaliteit nodig heeft waarin het niet kan voorzien, is het zonde van alle inspanningen. Overstappen of migreren van het ene open source systeem naar het andere is soms voor een deel mogelijk. Switchen tussen websitebuilders en open source is niet mogelijk. (websitebuilders zijn immers closed source).

Om een website te maken voor een hobby, muziekgezelschap, fotograaf, visitekaartje van een bedrijf, puur ter informatie aan geïnteresserden die op de hoogte gesteld worden van de website url is een websitebuilder een goede keuze. Maar... , hoewel ze gratis zijn moet je dus wel rekening houden met functionaliteit die moet worden aangeschaft als deze nodig is. Onder de streep kan een website gebouwd met een websitebuilder, extra functionaliteit en optimalisatie voor zoekmachines flink duurder uitvallen dan WP of Joomla, zelfs als deze op maat is gemaakt door een specialist. Zeker wel een dingetje om rekening mee te houden.

Een eenvoudige blog website met reviews of reacties van bezoekers? Advies: Wordpress. Toegangsniveau nodig voor verschillende beheerders of geregistreerden zoals bij een forum : advies: Joomla (ACL is standaard aanwezig). Standaard functies nodig welke in een volledig CMS thuis horen anno 2020 en mogelijkheden voor geavanceerde functionaliteit? advies: altijd Joomla!

Voor echt grote bedrijven die een ingewikkelde zeer geavanceerde webwinkel nodig hebben komt Magento in zicht. Toch zijn er genoeg grote bedrijven met bekende namen die Joomla of Wordpress inzetten.

Het belangrijkste bij het maken van een keuze: De kern waar het om gaat is het doel van een website. Als het doel bekend is kan de juiste keuze en strategie worden bepaald. De spijker op de kop slaan. Daar gaat het om. Vraag gratis Joomla info aan bij WebsiteMet en advies of dit systeem voor u de beste oplossing is.

sla de spijker op de kop

In vergelijking met websitebuilders

Websitebuilders of websitemakers (b.v. Wix, Squarespace, Shopify, Weebly, WebNode) zijn van een geheel andere categorie. Het zijn geen echt goede alternatieven voor open source CMS'en zoals Joomla of Wordpress. Grote voordeel voor de doe het zelvers is dat er geen ftp of database opzet aan te pas komt. De 'gratis' sitebuilders zijn closed source en sterk beperkt in functionaliteit. Voor gewenste functies schaft men commerciële uitbreidingen aan. Daardoor worden ze uiteindelijk duurder dan gratis open source systemen, tenzij men genoegen neemt met minder functionaliteit.

Groot voordeel van websitebuilders wat vaak genoemd wordt is de drag en drop functie om inhoud op de website in sectoren te kunnen verdelen. Gewoon door te verslepen van aanklikbare segmenten. Dit kan ook met Joomla en Wordpress. Bij Joomla is daar een hele mooie extensie voor.

Bent u op zoek naar een CMS systeem dat bij u past, ga dan niet af op een enkel positief of negatief bericht.

Kwa functionaliteit blijven de sitebuilders achter op de mogelijkheden van open source CMS'en. Wil men bijvoorbeeld een eigen domeinnaam of SEO functies activeren in Wix, is een jaarlijks abonnement nodig. In Joomla en WP is dit niet aan de orde. (WP heeft helaas wel weer een plugin nodig voor de SEO). In die zin is Wix alles behalve gratis. Een ander argument wat vaak als positief wordt ervaren zijn  de drag en drop functies om de website in te delen in gebieden. Die functies bestaan ook voor Wordpress (extra plugins) en Joomla (extra extensies). Volgens mij een achterhaald argument. WP had deze extra functie overigens al langere tijd, voor Joomla bestaat deze inmiddels dus ook.

Uitbesteden

Wanneer er geen tijd is om zelf een website te maken kun je er altijd een laten maken. Je kunt alles van a tot z uitbesteden of gedeeltelijk werkzaamheden uitbesteden aan WebsiteMet.

 

 

webdesign logo websitemet

Gegevens
Adm. Helfrichstr. 26
3454XB De Meern
06 3892 9109
kvk 30249185
remittent