Joomla vs WordPress

Welke type CMS is het meest geschikt om een website te maken en te beheren?

Joomla vs WordPress

WebsiteMet is Joomla specialist, maar installeert op verzoek ook Wordpress. Ieder CMS heeft voor- en nadelen. Wordpress is makkelijker te gebruiken door een content beheerder is de algemene opvatting. De leercurve om het Joomla CMS te beheren ligt hoger. Daar is een goede reden voor: Joomla heeft veel meer standaard functies. Het is een compleet CMS. WP is een CMS waarin deze handige standaard functies ontbreken. Voor een eenvoudige blog website zijn deze functies niet perse nodig.

Dit is geen pleidooi voor of tegen een bepaald CMS. Alle open source CMS hebben voor- en nadelen. De keuze moet gebaseerd zijn op wat voor soort website u nodig heeft, welke functionaliteit er nodig is, het doel. Een keuze gebaseerd op populariteit, van horen zeggen of partijdige vergelijkingen is de slechtste keuze die u kunt maken. Laat u informeren en adviseren door onafhankelijk, allround websitebouwer WebsiteMet.

Voordelen en nadelen

Nadelen: Wanneer allerlei plugins nodig zijn om WordPress aan te passen met gewenste functies wordt het systeem traag en onoverzichtelijk, moeilijker te onderhouden. WP is mede gezien de popularteit aantrekkelijker voor hackers. Het nadeel van Joomla is dat er meer inzicht nodig is van de beheerder om ermee te leren omgaan. De support vanuit WebsiteMet voor WP is beperkt. Aan de andere kant is er minder support nodig voor WP waardoor het eigenlijk weer een voordeel is.

Voordelen: Wanneer geen of weinig extra functionaliteit nodig is in de vorm van plugins is WP in het voordeel. Voor blog sites is het systeem ideaal en aanbevolen. De site wordt dan sneller geladen in browsers. Hoewel Joomla met de juiste instellingen én optimizers niet onderdoet voor een standaard WP website. Joomla is een compleet CMS met standaard functies welke in WP ontbreken.

 

Ondanks de uitgebreide mogelijkheden van Joomla kozen veel website eigenaren in het verleden voor het simpelere WP. Het werd een trent die zich doorzette, maar een come-back is in zicht. In het verleden was Joomla het populairste CMS. Er is heel goed geluisterd naar de gebruikers van Joomla. De gebruiksvriendelijkheid is enorm toegenomen met de laatste versies en er zijn meer functies bij gekomen die in een standaard CMS thuis horen.

Conclusie: Om dezelfde functionaliteit te behalen als Joomla is Wordpress geen goede keuze. Om er achteraf achter te komen dat iets niet mogelijk is binnen WP en uiteindelijk toch over te schakelen naar Joomla is een omweg welke veel tijd in beslag neemt. Daarom is het vooraf vergelijken van beide systemen het advies, zeker voor de websites welke standaard CMS functies nodig hebben. Beide systemen zijn prima te gebruiken als CMS. Bij een blog adviseer ik WP te gebruiken, wil je meer met een website kies dan voor Joomla. 

Fabels: Berichten dat WP het beter doet in google is een fabel en kan geen geen argument zijn bij de keuze van deze twee CMS systemen. Beide systemen voldoen in de bron evengoed aan de richtlijnen en aanbevelingen van het W3C. Het ligt eraan of de seo instellingen en mogelijkheden op juiste wijze zijn ingesteld, het aantal en kwaliteit van extensies of plugins en natuurlijk de kwaliteit van de webhosting.

Todo: Link naar onpartijdige vergelijking van open source CMS

Wiki lijst met open en closed source CMS systemen