Wat is AMP?

Accelerated Mobile Pages zijn mobiel vriendelijke webpagina's. AMP is een open source initiatief van google met doel webpagina's zo efficient mogelijk weer te geven op mobiele telefoons. Langzaam ladende pagina's behoren tot het verleden. Irritante advertenties zul je op een AMP pagina niet tegenkomen. Mobiele gebruikers herkennen een AMP pagina aan het bliksemschicht logoamp mobiele paginawat verschijnt bij zoekresultaten op een mobiel.

Google toont bij zoekresultaten op mobiel de AMP versie van een webpagina boven een responsive versie of als die ook niet bestaat de desktop versie van die pagina. AMP is overigens geen opvolger of vervanger van de responsive techniek, het heeft een ander doel.

Hoe werkt AMP?

Achterliggende broncode voor webpagina's wordt volgens de amp methode gestript, daar komt amp-html en js voor in de plaats en opgeslagen in de cache op google CDN's servers. Dat is tevens een reden waarom het zo snel werkt. De inhoud wordt gegoten in een spartaanse supersnelle template. Websitebouwers hebben daar enige invloed op, maar niet echt veel.

De voordelen: Er zijn zeker vraagtekens bij het project te stellen, maar dit initiatief van google wat al een paar jaar actief is werkt fantastisch. Denk aan de energiebesparing wereldwijd, tijdwinst en wat het betekend voor mobiele internet abonnementen met een beperkt aantal MB's of langzame verbindingen. De bezoeker wordt direct de inhoud getoond, geen wachten meer. Hulde.

De nadelen: Het websiteontwerp speelt niet meer mee. Het werkt alleen voor statische inhoud. Formulieren op webpagina's worden niet getoond of werken niet, maar waarschijnlijk zal zo'n pagina ook geen amp logo meekrijgen omdat de pagina's eerst moeten worden goedgekeurd. De selectie is streng. Een webshop gaat dus niet werken, ook geen ingebedde media van youtube bv, maar wel de gewone pagina's op een website met een webshop. Voor websites die het moeten hebben van inkomsten van de ads lijkt AMP een tegenvaller. Er worden geen ads getoont, althans geen dynamische ads, want dat kan niet. Toch wordt AMP juist door nieuws websites die het vooral moeten hebben van advertenties veelvuldig ingezet. Blijkbaar blijft het winst model bestaan. AMP pagina'ds kun je namelijk heel mooi inzetten als landingspagina. Na een klik kan de bezoeker naar de responsive variant worden gestuurd waar wel ads kunnen staan. Dan blijkt die AMP landingspagina toch een groot voordeel!

 

AMP en SEO

Een website welke AMP pagina's kan aanbieden wordt niet per definitie beter gevonden, maar zal wel beter gaan scoren als het gaat om bounce rate. De kans dat bezoekers de inhoud gaan lezen en de tijd die zij op zo'n pagina doorbrengen wordt aanzienlijk verhoogd. De door internet marketeers gevreesde keuze stress is nagenoeg afwezig op een AMP pagina, men wordt niet afgeleid door advertenties, hinderlijke overbodige menu's of andere functionaliteiten. Basic, in no time de inhoud tonen in relevantie tot de zoekopdracht  ervaren de meeste mensen als zeer prettig. In die zin zal de site uiteindelijk na verloop van tijd hoger kunnen scoren bij zoekopdrachten, maar google zal de site niet hoger plaatsen alleen op basis van de aanwezigheid van een goedgekeurde AMP.AMP logo