SEO advies

SEO advies en waardevolle gratis tips om hoger in Google te komen bij zoekresultaten. Dat willen de meeste website eigenaren graag, maar ... hoe doe je dat, welke factoren spelen er allemaal mee? Om een indruk te geven wat er zoal bij komt kijken om een website in de picture te zetten van zoekmachines heb ik een dertigtal waardevolle tips en adviezen in de onderstaande seo checklist opgenomen. Deze kunnen u verder helpen als u zelf aan de slag gaat. Website optimalisatie uitbesteden aan WebsiteMet beveel ik van harte aan wanneer het u aan tijd en inzicht ontbreekt. De meeste website eigenaren besteden seo uit, maar er zijn ook werkzaamheden die eigenlijk best wel eenvoudig zijn en nauwelijks extra tijd vergen.

Er valt ontzettend veel over SEO optimalisatie te vertellen. De checklist pretendeert niet volledig te zijn. Om het uit te leggen ontstaat het gevaar langdradig te worden. Ik moet dan altijd denken aan het legendarische interview met 'meneer Mandje' door Maxim. Overdrijven is een vak, tot de essentie komen is een kunst. Overdrijf niet want dan val je door de mand, maar als je te kort door de bocht gaat idem dito. Soms wordt uitvoerige achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp juist wel gewaardeerd door mensen uit uw doelgroep. Zoals dit artikel.

Zoals te verwachten is: De meeste lezers hebben nu afgehaakt. Dit is ook niet een pagina om veel bezoekers mee te krijgen. Dat is ook de bedoeling niet. Als u dit leest heeft u waarschijnlijk veel interesse in SEO en met name voor het CMS Joomla. Dat is de reden waarom deze pagina blijkbaar uw aandacht trok bij het zoeken naar Joomla in combinatie met SEO informatie. of seo advies etc. Het is dan ook een goed voorbeeld om aan te tonen dat optimalisatie werkt. Als mensen zoeken naar een 'website laten maken' dan zullen ze deze pagina nooit vinden. Het is in de eerste plaats al veel ingewikkelder om op die term überhaupt gevonden te worden (de concurrentie is bijzonder hoog op deze 'short tail' zoekterm), maar met 'Joomla website laten maken' kom ik wel op de eerste pagina met websitemet.nl in google  evenals 'joomla website laten onderhouden'. Daar heb ik aan gewerkt door te optimaliseren op deze termen, het gaat niet vanzelf.

Wat is SEO eigenlijk? Dit kunt u lezen op deze informatieve pagina over zoekmachine optimalisatie en achtergronden. Hieronder gaan we dieper in op de aanbevelingen voor seo

Website optimalisatie uitbesteden

Alle website optimalisatie werkzaamheden zijn uit te besteden aan WebsiteMet zoals ook een website laten maken, webteksten schrijven, afbeeldingen optimaliseren. De informatie overdracht is altijd van wezenlijk belang, anders kan een seo expert er ook geen chocolade van breien. Een seo specialist gaat aan de slag met de inhoud die aangeleverd wordt of met de content op een reeds bestaande site. Er zijn gesprekken tussen opdrachtgever en de deskundige. Hij vult aan, verbeterd, veranderd, optimaliseert, geeft aanwijzingen en tips, vraagt om aanvullende info, zorgt dat de techniek in orde is en de broncode volgens de richtlijnen van het W3C (en google) is opgemaakt,

Website optimalisatie zelf doen

Veel werkzaamheden kunnen website beheerders zelf doen, als daar tijd voor is, motivatie en inzicht. Na deskundig advies en uitleg van de seo expert kan een website beheerder best zelf de meta tags invullen, titels plaatsen met de juiste zoekwoorden, afbeeldingen optimaliseren of gebruik maken van handige tools om dit te automatiseren. De seo manager kijkt het daarna nog een keer na en verbeterd waar nodig. Het zal vele uren schelen op de factuur. Met aanwijzingen, seo tips, adviezen, info en toelichtingen in de onderstaande seo checklist komt u een behoorlijk eind.

SEO én conversie

Bij SEO hoort ook optimale aandacht voor de conversie, want alleen aan hoge bezoekers aantallen heeft een website natuurlijk niet veel. Er is psychologisch inzicht nodig in de beweegredenen van bezoekers om ergens op te klikken om iets te krijgen of te kopen. De ene button levert veel vraag op terwijl een andere button niets oplevert maar, opmerkelijk genoeg, wel hetzelfde aanbiedt. Daar zijn allerlei redenen voor die te verklaren zijn. Zonder voldoende conversie is uw website niet rendabel.

 

SEO checklist

Gratis seo tips, adviezen, aanbevelingen en hints welke kunnen resulteren in een hogere positie in zoekresultaten van zoekmachines. Hoe bereikt u een hoge indexering van uw website in zoekmachines? In onderstaande checklist staan een dertigtal seo adviezen en tips waarvan sommige eenvoudig met het Joomla CMS worden toegepast. Niet bedoeld om echt de diepte in te gaan met zoekmachine optimalisatie, maar meer om een indruk te geven wat er zoal bij komt kijken en welke factoren meespelen om een website in de picture te zetten.

 • De doelgroep. Inventariseer de zoekwoorden en synoniemen waarmee zij zoeken. Plaats die woorden zoveel mogelijk bovenaan in een pagina. Structureer met hetzelfde idee de pagina's 
 • Wees kort en bondig, Vestig de aandacht op een onderwerp of product, ontmoedig uw nieuwe bezoeker niet met een overkill aan tekst. Wat is het doel van de pagina.
 • Wees uitgebreid ( dat is tegenstrijdig inderdaad, maar met een reden ) Schrijf veel relevante content op de goede plekken in uw website. Niet op een pagina waarop u een product verkoopt. Met veel tekst en synoniemen kunt u beter geïndexeerd worden op een specifiek onderwerp. Hou het dan bij dat onderwerp en dwaal niet teveel af.
 • Structuur: Maak structuur aan, ga de diepte in op andere pagina's waarin u een onderwerp verder gaat behandelen. Zorg dat er interne linkjes naar pagina's gaan waarin een onderwerp verder wordt uitgediept.
 • Gebruik HTML volgens de richtlijnen van W3C en aanbevelingen van google. Zelfde geldt voor WCAG richtlijnen. Hou rekening met blinden en slechtzienden.
 • Krijg kwalitatief sterke externe links van relevante websites die (het liefst) hoog scoren. (geen webfarms, dubieuze websites en geen websites die geen relatie of irrelevant zijn, haal ze daar weg als u dat kan of dien een verzoek in).
 • interactiviteit Wees actief én interactief met sociale netwerken én social media (en gebruik van OGP voor facebook bv)
 • Webhosting, snelheid, continuïteit, bereikbaarheid. De kwaliteit van de hosting is zeer belangrijk. Goedkope hosting is niet per definitie minder, maar vaak is dat wel zo.
 • Snelheid van de website (het aantal bytes en aanvragen om de inhoud in de browser te krijgen). Hosting heeft hier grote invloed op, maar ook de kwaliteit van de website, de template keuze, de aanpassingen, onjuist gebruik van (java)scripts, optimaliseer bestanden voor internet pdf, jpg, png.
 • Optimale toegankelijkheid voor searchbots van zoekmachines (geen obstakels en hindernissen in de broncode zoals scripts. Vaak staan scripts op een verkeerde plaats
 • Optimale toegankelijk voor diverse browsers: desktop, tablet als mobiel, responsive en adaptive. Meer dan de helft van alle website verzoeken vinden plaats via mobiel en tablets.
 • Veiligheid: Gebruik wachtwoorden. Gehackte websites waarop gevaarlijke en verdachte bestanden zijn geplaatst worden vergezeld van een waarschuwing icoontje in zoekresultaten.
 • Bewust onjuist gebruik van html  tags, pogingen om met trucjes hoger te komen in de resultaten en inhoud wat vergelijkbaar is met spam  wordt door Google gewaardeerd met lage posities of erger, bestraft met een zgn. penalty
 • Gratis templates raad ik af (mogelijk verborgen of zichtbare linkjes, continuïteit van noodzakelijke updates is vaak slecht, hoewel, er zijn uitzonderingen)
 • Oppassen met gratis extensies (WebsiteMet weet welke extensies goed zijn)
 • Plagiaat of copy wordt herkend door Google. Het resulteert in een lagere positie dan het origineel of penalty / ban. In die zin lijkt de originele tekst enige bescherming te krijgen (datum van publicatie). U kunt een plagiaat pleger netjes vragen uw tekst te verwijderen of vermelden op social media als letterdief. Vat dit soort diefstal niet te licht op en onderneem actie! Met alleen een factuur sturen zonder voorwaarden geeft u in feite toestemming, ook als er niet betaald wordt.
 • Dubbele inhoud in de eigen website is slecht voor de seo, tenzij op juiste wijze gebruik wordt gemaakt van de canonical tag. De afkeer van google tov duplicaat content,geldt ook voor websites die inhoudelijk hetzelfde zijn of nagenoeg identiek, behalve een andere domeinnaam hebben. Letterlijke copy van inhoud uit andere websites, ook mét toestemming, is slecht voor de positie in google. Wees origineel, doe onderzoek en pleeg geen plagiaat zoals dat juridisch genoemd wordt. Het is letterdiefstal.
 • Historie: Domeinen die al lange tijd bestaan en actief blijven scoren vaak hoger
 • Activiteit Websites waarop niets gebeurt scoren lager. Schrijf regelmatig een nieuw artikel, bewerk teksten, wees actueel
 • Actualiteit Speel in op actualiteit, maak een rubriek Nieuws of een Blog
 • Specialisme: Omschrijf kort en benadruk dit in uw tekst. Hiermee wordt u veel beter gevonden dan wanneer u in algemene gangbare termen uw diensten aanbiedt.
 • Plaats, regio: Vermeld uw locatie en gebruik de daarvoor bestemde tags.
 • Rich Snippets, structured data of micro data: Zorgt dat belangrijke content samenhangend (semantisch) wordt aangeboden aan zoekmachines.
 • AMP: Accelerated Mobile Pages, razendsnelle webpagina's voor op mobiel.
 • SSL: Websites met een groen slotje in de url balk worden hoger geïndexeerd door Google én gewaardeerd door uw bezoekers.
 • Laat uw website eens beoordelen door iemand die niet zoveel verstand heeft van uw business, maar wel een potentiele klant zou kunnen zijn.
 • Vraag eens aan iemand of deze uw website kan vinden in google zonder uw domeinnaam te gebruiken. Vertel alleen wat u verkoopt, in welke plaats of regio u actief bent of welke dienst u levert.
 • Google Mijn Bedrijf: Daar bent u uiteraard al aangemeld, maar kloppen uw gegevens nog steeds? https://www.google.nl/intl/nl/business/
 • Google Analytics en Search Control: Gebruik deze handige tools bij het analyseren en optimaliseren van uw website
 • Test uw website op snelheid bij Google Insights voor mobiel en desktops en zie wat er nog verbeterd kan worden. U kunt aldaar gekopieerde afbeeldingen uit uw website downloaden welke zijn geoptimaliseerd.
 • Pingdom Tools geeft een gedetaileerde analyse van uw site. Veel zal abracadabra zijn, maar eerste getoonde getallen zijn intuïtief prima te interpreteren.

Deze lijst met seo tips en adviezen is bij lange na niet volledig, het is bedoeld ter info en wie weet spoort het u aan om uw website en webteksten eens onder de loep te nemen. Het uitbesteden van deze werkzaamheden raad ik u van harte aan, ik help u er graag bij, maar een flink aantal van bovenstaande hints kunt u makkelijk zelf realiseren.

Neem de tijd voor het verbeteren en optimaliseren van webteksten. Neem afstand, laat het berusten en kijk er later weer eens naar. Laat vooral ook anderen uw teksten lezen en beoordelen. Kijk en luister naar uw concurrenten die hoger scoren in zoekmachines (of lager). Kopieer never nooit niet (een doodzonde) ook geen afbeeldingen tenzij er expleciet toestemming voor wordt gegeven. Kom erachter wat succesvollere website anders of beter doen en leer daar van.

Er zijn ook werkzaamheden die mogelijk te ingewikkeld zijn. Net zoals er veel mensen bestaan die eenvoudige tot problematische defecten aan auto's kunnen verhelpen zijn er ook genoeg die 100% afhankelijk zijn van de garage.

SEO specialist

Iedereen mag zich SEO specialist noemen. Er zijn specialisten die nog veel beter weten hoe je een website in de picture kan krijgen bij google. De besten hebben ook oog voor conversie, seo marketeers. Want aan veel bezoekers heb je niet zoveel als ze niets kopen of binnen twee seconden weer weg klikken. Conversie is echter veel belangrijker. In combinatie met SEO een winnend concept. Mijn expertise op dit gebied vergaar ik door veel te lezen over dit onderwerp en vooral ook door het gewoon in de praktijk toe te passen op mijn eigen business

De volgende SEO TIPS kwamen aan bod op deze pagina: Doelgroep, zoekwoorden, focus op specialiteit, expertise, plaats, structuur, W3C en WCAG richtlijnen, externe en interne links, social netwerken én media integreren, kwalitatieve webhosting, snelheid optimaliseren, optimale toegankelijk voor diverse browsers én searchbots, responsive template, AMP, wees actief, actueel, blog, nieuws, geen letterlijke teksten van anderen gebruiken maar doe wel onderzoek, gebruik canonical tags, gebruik rich snippets, gebruik GA en het webmasterhulpprogramma van Google voor onderzoek en statistieken.

Overdrijven is een vak, tot de essentie komen is een kunst.

Daarom een passende afsluiter

Mand!

SEO tips en factorenWees kort en bondig, maar overdrijf niet. Het filmpje toont op humoristische wijze hoe je  zoekwoorden op hun relevantie kunt inventariseren en op waarde moet schatten. Maxim wil naar de essentie, waar gaat het nou eigenlijk over. Met alleen maar 'Mand' als info en een vertwijfelde kenner van antieke voorwerpen die een porseleinen mandje omhoog houdt wordt het doel bereikt: Niet het doel van de antiqaire die graag iets wil uitleggen maar het doel van de presentator: een lachende kijker die het leuk vind wat Maxim doet. Het is discutabel, maar humor kent geen grenzen. Er zijn ook mensen die het absoluut niet leuk vinden, maar dat is niet belangrijk. Who cares, het doel is immers bereikt. En zo kun je SEO en conversie ook zien. Bezoekers gaan de rest echt wel lezen als de interesse is gewekt. En die interesse moet gestimuleerd worden bij de doelgroep. Zo komt een webpagina tot hogere conversie, meer klanten en naar te verwachten ook meer omzet in de vorm van euro's, aandacht, boodschap, klantenbinding. Ter illustratie het legendarische filmpje van Maxim Hartman. Niet alles draait bij conversie immers om geld of om sex waarmee Maxim het filmpje begint.