Jooml 4.2.9 update

Upgraden naar versie 4?

De security fix voor 4.2.8 wordt sterk aanbevolen, deze nieuwste 4.2.9 betreft alleen een paar bugs die zijn opgelost. Bij een update (of upgrade) naar de nieuwste versie worden alle bug fixes en security issues van vorige updates meegenomen. De oude versie 3.10.11 wordt tot uiterlijk 17 augustus 2023 ondersteunt. Voor die tijd wordt geadviseerd om versie 3 te hebben geupgrade naar versie 4. Omdat een grote groep website eigenaren wacht tot het laatste moment zal er naar verwachting tegen die tijd moeilijk een specialist te vinden zijn die nog tijd heeft voor een upgrade.

Wachten tot het laatste moment is heel begrijpelijk in sommige gevallen. Een upgrade naar versie 4 is namelijk een stuk eenvoudiger als alle onderdelen compatible zijn met Joomla 4. De reden kan zijn dat gewacht wordt op een template of extensie die nog niet overweg kan met joomla 4. Maar het ziet er naar uit dat een aantal developers niet van plan is om hun software aan te passen. Hoe kom je daar achter?

Compatible template (s) en extensies

In het Joomla CMS kun je erachter komen welke onderdelen nog niet klaar zijn voor versie 4. Bij de Componenten -  Joomla update - kun je onder opties een check laten uitvoeren ('Volgende Joomla' ). Die check geeft een overzicht, maar vereist de nodige inzicht. Bij eerste tab die je ziet  'Voor-update controle voor Joomla 4.*'  moeten de 'Vereiste PHP & database instellingen' en 'Aanbevolen PHP-instellingen' sowieso op groen staan. Als daaronder een rode balk staat met  'Update-informatie niet beschikbaar' kun je op meer details klikken. Dan zie je welke versies van extensies en templates op dit moment zijn geïnstalleerd in je Joomla website. Dat is info waarmee je kunt zoeken, eventueel.

Vaak worden er onderdelen vermeldt die geen impact hebben op een upgrade, maar er is geen informatie beschikbaar. Nader onderzoek is nodig bij de ontwikkelaars. De versie info is handig, omdat er (mogelijk) onderdelen bij staan die niet automatisch gedetecteerd kunnen worden onder beheer - updates. Dat ligt niet aan Joomla, maar aan die extensies. ( Tip: Bij beheer kun je alle updatesites op nieuw laten op bouwen. Mogelijk is er een update url veranderd in de loop van de tijd. Na opnieuw updates controleren kunnen er dan nieuwe updates worden gevonden van oude extensies. Update die en ga dan weer terug naar component Joomla update).

Kijk wederom bij ge vermelde extensies en bezoek de websites van de developers. Misschien bestaat er wel een update, maar kan deze niet gedetecteerd worden omdat die functie ontbreekt. Installeer dan de nieuwe versie van de extensie. Deze zal dan logischerwijze verdwijnen uit de lijst van extensies die problemen kunnen geven, tenzij deze niet compatible is met versie 4.

Bezoek de websites van de geïnstalleerde extensies waarvoor geen informatie beschikbaar is. Als er een forum bestaat, een blog of nieuws zoek en lees dan de berichten over Joomla 4. Heeft de developer de intentie om de betreffende extensie of template aan te passen voor 17 augustus 2023? Dan kun je het er op wagen en wachten. Je kunt ook een vraag stellen bij zo'n developer of in een forum. Als je geen antwoord krijgt binnen een paar dagen is het sowieso duidelijk: Ga dan op zoek naar een alternatieve extensie die hetzelfde kan of in de buurt komt wat je had.

Probeer de huidige Joomla 3 versie zo veel mogelijk aan te passen met de alternatieven. Dat zal bij geavanceerde extensies veel werk zijn. Soms is het handiger om te upgraden zonder alternatieven voor bepaalde extensies en later in Joomla 4 alternatieven te installeren. Maar soms ook niet. Een websitebouwer biedt uitkomst, omdat de gehele upgrade procedure erg complex kan zijn. Doe je het zelf:  Zorg altijd voor een backup van de huidige versie voordat je aan de slag gaat en tussentijds, omdat een upgrade niet ongedaan kan worden gemaakt. ( Gebruik Akeeba backup: handig en gratis).

De template uit Joomla versie 3 voor Joomla 4

Wanneer deze niet compatible is met Joomla 4 en de developer geen intentie heeft deze aan te passen voor 17 augustus is het een probleem wat prima opgelost kan worden. Heel belangrijk is om te weten welke template posities er zijn toegewezen aan modules. Deze hebben bij templates onderling meestal een andere naam. Als je die namen niet meer hebt kan het lastig worden waar ze ook al weer werden getoond op de joomla 3 website. Je wilt ze op een zelfde soort positie weer  terug zetten in een template in Joomla 4. Daarom is het advies om de website van versie 3 eerst te copieren voordat er begonnen wordt met werkzaamheden aan de upgrade. Zo heb je altijd een referentie waar je op terug kan vallen.

Uitbesteden upgrade naar Joomla 4

Dit is aan te bevelen voor geavanceerde websites. Voor eenvoudige websites zou een handige website eigenaar het zelf kunnen doen. Laat je eerst adviseren door de expert is het advies. Hierboven is in vogelvlucht uitgelegd wat je te wachten staat, maar er zijn erg veel scenario's te bedenken waarbij bovenstaande uitleg te kort schiet. Daarom hier de link naar de officiële joomla.org site waar veel meer informatie staat over het upgraden van Joomla 3 naar 4. https://docs.joomla.org/Joomla_3.x_to_4.x_Step_by_Step_Migration/nl