Bug fixes voor Joomla 4.0.x.en 3.10.*

Joomla! Update beschikbaar voor ...

Per dag worden er minimaal 4 notificaties gestuurd door het joomla systeem naar de super administrator als de update nog niet is geactiveerd. Dat is erg vervelend, maar het is geen spam. Het onderwerp van deze system e-mails is 'Joomla! Update beschikbaar voor', en daarachter de website waarover het gaat. Hoe moet je deze system e-mails stoppen als je niet wilt updaten om een goede reden, immers niet alle extensies en templates van ontwikkelaars zijn op dit moment compatible met Joomla 4. Een migratie zal mislukken. Maar als je niet update ontvang je wel de vele herinneringen dat de site moet worden ge-update naar 3.10.*

Als het geen security update is én de bug fixes voor 3.10.*  alleen te maken hebben met de migratie procedure hoef je niet te updaten. Dat scheelt een hoop werk, zeker als je meerdere websites moet onderhouden. Nu nog de systeem e-mails stoppen en een alternatief:

Update notificaties uitzetten

De oplossing om die vele notificatie e-mails te stoppen vind je in de administrator:
Gebruikers - beheren - je account / accountgegevens. Bij 'Ontvang systeemberichten' zet je de optie op nee. Nadeel is dat je niet meer op de hoogte wordt gesteld als er wel een security update wordt verstrekt. Alternatief om toch op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen van Joomla is je aan te melden voor de officiële nieuwsbrief van de organisatie: Joomla nieuwsbrief of mijn nieuwsblog te raadplegen. (Ik publiceer meestal een dag later als ik alle informatie heb doorgenomen).

Voor klanten van website staan die notificaties voor super administrators uit (tenzij men het op prijs stelt uiteraard). Security updates worden altijd geactiveerd voor klanten met een onderhouds afspraak, bug fixes alleen wanneer er noodzaak is. Dat scheelt weer in de onderhoudskosten.

Joomla onderhoud uitbesteden

Benieuwd naar de kosten voor onderhoud? Voor rond de € 140,- per jaar voer ik al het noodzakelijke onderhoud uit en zorg ik dat een Joomla website werkt zoals het hoort: veilig voor jou en je bezoekers. Het gaat bij onderhoud niet alleen om de updates van het systeem, maar ook zaken die er mee te maken hebben zoals extensies, hosting gerelateerde werkzaamheden zoals php versie, ssl, snelheid, e-mail issues, dns, backups maken, controle op ongewenst bezoek aan de website of administrator etcetera.  Een onderhoudspakket wordt per website samengesteld. Voor normale websites zal dat rond de € 140,- per jaar zijn. zie

Website Onderhoud

Joomla update 4.0.3 en 3.10.2

14 september verscheen een bug fix release voor Joomla 4.0.* en 3.10.* Er zijn na versie 3.9.28 geen security updates verschenen. Wel voor versie 4. Wanneer versie 3.9.28 actief is hoeft er niet ge-update te worden naar de 'brug' 3.10. Die hoeft alleen geïnstalleerd te worden als het plan bestaat om de website te migreren naar versie 4. In versie 3.10 worden de voorbereidingen getroffen voor de migratie naar 4.

Wanneer 3.10 actief is is een update wel aan te raden uiteraard, omdat er foutjes zijn hersteld en de procedure voor de migratie is verbeterd. En wanneer versie 4 actief is is het ook aan te raden. Maar voor 3.9.28 is het niet nodig.

Volgens Joomla wordt versie 3.10 nog 2 jaar ondersteunt met updates (security en bug fixes). Zodra een security update verschijnt voor 3.10 is het wel aan te bevelen om die te activeren.

Bug Fix Releases:

2022- 01-18. Inmiddels zijn er bug fixes uitgebracht: 4.0.4, 4.0.5 en 4.0.6  Tevens bug fix updates voor de brug versie: 3.10.3, 3.10.4 en 3.10.5. Deze versies hebben mindere prioriteit voor het onderhoud, tenzij de bug fix een oplossing is voor een probleem van een website.

2022-02-15.  Update 4.1.0 en 3.10.6

 

 

J4.0.5 J3.10.4 update upgrade

 joomla update 4.0.6 en 3.10.5

Joomla 4 1