joomla 4 en 3.10

Joomla 4 en versie 3.10 | Joomla4All

Joomla4All. Joomla bestaat 16 jaar. Tegelijkertijd is versie 4 uitgebracht op 17 augustus 2021 met versie 3.10. Dit is de brug die nodig is om een Joomla 3 website te migreren naar versie 4.

Joomla 4 is de nieuwste hoofdversie. Er zijn nieuwe functies geïntegreerd en bevat een nieuw en beter CMS-ontwerp voor het beheer. Om gebruik te maken van Joomla 4 is een migratie nodig vanwege de totaal nieuwe opbouw. Dit heeft onder meer te maken met wat men verwacht van een CMS anno 2021, zoals onder andere verbeterde SEO, snelheid, veiligheid en de nieuwe standaard functies.

Voor nieuwe installaties kan uiteraard direct versie 4 worden gebruikt, maar als er extensies nodig zijn die nog niet compatible zijn met 4 is het advies om Joomla 3.9.28 te gebruiken. Voor reeds bestaande websites met versie 3 (2.5 of 1.5):

Moet mijn Joomla website direct migreren naar versie 4?

Versie 3 zal nog twee jaar security updates krijgen. Het is daarom niet nodig om direct te migreren naar versie 4. Zo krijgen alle developers van extensies voor Joomla ruim de tijd om hun software bij te werken naar versie 4 en worden gebruikers niet voor een moeilijke keuze gesteld. Niet alle developers zijn op dit moment zover. De migratie procedure moet op de juiste wijze doorlopen worden. Als daar twijfels over bestaan is het advies te wachten en meer tijd te nemen om de procedure te begrijpen. Zeker met extensies die nog niet zover zijn. Hoe kom je daarachter?

Met 'bridge' versie 3.10 kunnen in het CMS de voorbereidingen worden getroffen. De aanwijzingen worden gegeven. Op https://magazine.joomla.org/all-issues/may-2020/joomla-3-10-and-the-update-checker staat informatie die je verder helpt. Uitbesteden aan de specialist is aan te bevelen (06-38929109 Wim Houtman - WebsiteMet, of gebruik het formulier op Contact

Joomla pre update 3.10 naar 4.0

Joomla4All: Joomla is voor iedereen die er gebruik van wil maken: Joomla4All. Of het nu een particulier, blogger, liefdadigheidsinstelling, webbureau of multinational is, Joomla is een bijzonder goede keuze.

Heb je nog een oude versie actief zoals 2.5 of 1.5 dan is het ook mogelijk om te migreren naar 4. Beter is uiteraard om alles zo update mogelijk te hebben. Websites van WebsiteMet met een onderhoudsafspraak zijn overigens altijd updatet (d.w.z. 3.9.28). De migraties zullen in de loop van het jaar worden uitgevoerd als de ins en outs bekend zijn van deze nieuwste versie. De verwachtingen zijn hoog.

Update, upgrade, migratie: wat is het verschil?

We noemen de opwaardering van Joomla 3 of eerdere versies naar Joomla 4 een migratie, hoewel het ook vaak een upgrade wordt genoemd. Een upgrade vindt echter plaats binnen één versie (4.0.0 naar 4.1.0 bijvoorbeeld). Een update is veel eenvoudiger ( van 4.0.0 naar 4.0.1 bijvoorbeeld).