onzichtbare reCaptcha v3

Joomla en Google reCaptcha v3, anti-spam functie

De reCaptcha functie van google voorkomt spam wanneer dit is toegevoegd aan een website formulier zoals een contact-formulier.  Een bezoeker moet in reCaptcha v2, nadat het formulier is ingevuld een vinkje plaatsen bij de mededeling I'm not a robot. Een grote ergernis als daarna ook nog een aantal afbeeldingen geselecteerd moet worden waarop stoplichten, etalages, autos, heuvels, zebra's etc etc te zien zijn. Dit alles om aan te tonen dat het geen spam is. Een omslachtige wijze waarop spam verkeer moet worden voorkomen. reCaptcha v3 is gebruiksvriendelijker.

Wanneer u geen tijd heeft, motivatie of inzicht om deze website werkzaamheden zelf uit te voeren kunt u dit soort verbeteringen altijd uitbesteden aan de Joomla specialist. Betaalbaar, snel, heldere communicatie en een uitstekende service en support. Voor website realisatie, onderhoud, optimalisatie en extensies staat Wim Houtman van WebsiteMet voor u klaar, al ruim 14 jaar!

reCaptcha v3 activeren in Joomla:

Joomla biedt sinds eind 2018 als standaard functie  reCaptcha v3. Het moet geactiveerd worden met key codes van google. De anti-spam service van Google zelf activeren of vervangen in het Joomla CMS?  Ga naar deze uitgebreide uitleg meer standaard functies / recaptcha-v3

reCaptcha2 selecteer afbeeldingen

Goed nieuws: Het aanvinken van de bevestiging 'I'm not a robot' is niet meer aanwezig in versie 3 van google reCaptcha. Het is een nieuwe standaard eigenschap geworden in joomla 3.9 Er moet wel wat worden veranderd in het CMS en in het google account.  Eerst moet er een reCaptcha versie 3 worden aangemaakt voor het betreffende domein (bij https://www.google.com/recaptcha/intro/v3.html ) Daarna moet in de globale settings van het CMS de invisible reCaptcha worden geselecteerd, bij Gebruikers - opties ook én de nieuwe site en secret key moet worden toegevoegd aan de betreffende plugin, te vinden bij de plugins (zoek aldaar op recaptcha). Wanneer er iets vergeten wordt zal er een foutmelding verschijnen op het website formulier.

Resume 4 stappen:

  • reCaptcha versie 3 aanmaken voor het betreffende domein in het google account (copieer de site en secret key)
  • Bij de Extensies- Plugins zoekt u naar reca of select-element recaptcha_invisible. Open de betreffende plugin en copy de  site en secret  keys + opslaan en sluiten
  • In Joomla CMS algemene instellingen - tab website - vakje Standaard captcha en selecteer Captcha - invisible reCaptcha + opslaan en sluiten
  • Bij Gebruikers - Beheren - klik op button opties en achter het veld Captcha selecteert u wederom  Captcha - invisible reCaptcha (de opties button vind u helemaal rechts).+ opslaan en sluiten

Schakel eventueel de oude captcha plugin uit (zoek in select-element naar recaptcha). Kijk op de site en ververs (toets f5) eventueel de pagina met het formulier. Als het goed is ziet u nu geen I'm a robot vraag meer. Rechts onder op de pagina ziet u het reCaptcha logo ter informatie, dat is een google badge. Als er een stap is overgeslagen of de keys kloppen niet, krijgt u een foutmelding zien.

Een uitgebreide uitleg

Google Badge verwijderen

De Google badge verschijnt op formulieren om bezoekers te informeren over deze service van Google. Dat kan tot teveel afleiding en mogelijk verwarring leiden. Pagina's waarop formulieren staan zoals een contact pagina moeten zo weinig mogelijk afleiding bevatten. Deze badge mag daarom verborgen worden van Google. Op deze FAQ pagina  wordt uitgelegd hoe deze te verbergen (css). Als voorwaarde wordt gevraagd een vermelding te plaatsen op het formulier met de twee linkjes naar google die ook in de badge staan.

Wilt u deze nieuwe gebruiksvriendelijke feature voor joomla 3.9 liever uitbesteden? Neem dan contact op : tel 030-8780146 of vul het contactformulier  in waarop de nieuwe reCaptcha in werking is (zonder badge, maar met een regel extra informatie).