De Google vindmachine

in google gevonden worden

Zoeken of vinden?
Dat is een goede vraag.

Een zoekopdracht in zoekmachines naar een product, een antwoord op een vraag, een dienst of wat dan ook loont bijna altijd. Men prefereert wel zo snel mogelijk te vinden boven langdurig zoeken. Tijd besteden om te zoeken ervaren de meesten als verloren tijd. Websites vertellen zoekmachines dat ze er zijn én wat ze te bieden hebben. Websites die dat niet doen hebben het nakijken, ook al bieden zij het beste antwoord, product of dienst.

Mensen vinden liever dan dat ze zoeken. Toch verstoppen veel websites belangrijke informatie waar hun doelgroep naar op zoek is. Dat gebeurd natuurlijk niet bewust. Onwetendheid is de oorzaak. Zorg dat de doelgroep je vind in plaats van zoekt. Dat klinkt als een open deur. Hoewel? Er is een groot verschil tussen deze vragen: Hoe zoeken mensen en hoe vinden ze. Zie ook de tip voor beginners onderaan dit artikel.

Hoe zoeken mensen?

Waarmee mensen zoeken is vrij makkelijk te beantwoorden. Met zoekwoorden of zinnen in te typen in zoekmachines, via linkjes op relevante websites, sociale media en netwerken, papieren media, online en offline reclame, reviews, mond op mond reclame. Maar hoe ze zoeken kun je niet sturen. Je kunt onderzoek doen door te kijken naar analyses hoe je wél gevonden wordt, met welke zoekopdrachten je website wel in de picture komt en door onderzoek te doen naar concurrerende websites actief in dezelfde sector. Een andere manier is om buitenstaanders te vragen om jouw te vinden in zoekmachines zonder hints te geven behalve wat je te bieden hebt via je website. Wat zij intypen is van grote waarde voor jou.

Het zoekgedrag: Het is alom bekend. De meeste mensen kijken na hun zoek actie alleen naar de eerste pagina van zoekmachines en maken daaruit hun keuze. De meesten denken ook dat de beste resultaten bovenaan staan. Enkelingen weten beter en zoeken verder op pagina 2 of verder. Dat levert soms verrassend betere resultaten op. Maar niet iedereen neemt die moeite. De meesten willen direct vinden waar ze naar op zoek zijn. En dat is volkomen logisch. Het heeft ook consequenties op de manier waarop de meesten zoeken en omgaan met een teleurstellend resultaat:

Het vindgedrag: Een bepaald zoekresultaat valt op door de titel en tekst die men leest in een zoekmachine. Men klikt daarop als het voldoende aanspreekt. Als de gekozen website niet in één oogopslag laat zien waar men naar op zoek was zullen de meeste mensen heel snel terug keren naar de zoekmachine om een andere website aanbieder te proberen of een andere zoekopdracht uitproberen. Een gemiste kans. Zo'n kort bezoekje aan een website mag dan misschien meegeteld worden in de statistieken, maar u als website bezitter heeft er niets aan. Sterker, google merkt dat ook (middels de formules in het zoek logaritme) en wil in het vervolg betere resulaten aanbieden met dezelfde of soortgelijke zoekopdrachten. Op den duur zal dat resulteren in een lagere ranking voor die pagina, een kwestie van tijd. Maar ik heb het antwoord (product, dienst, aanbieding etc)  op mijn website staan. Misschien bent u ook goedkoper of veel beter dan de concurrentie. Maar helaas dat maakt niets uit voor google. Google wil tevreden zoekers die snel gevonden hebben, dan komen ze terug.

Mensen willen niet zoeken, ze willen vinden

Home, over ons, wie zijn wij en ...  wie ben ik eigenlijk?

Voor veel websites is dit een heel simpele en voor de hand liggende tip: Simpele vaak voorkomende menu titels in websites zoals 'Home' of 'Over Ons' zijn conventies en er is niets mis mee. Conventies stellen mensen gerust. Maar als deze titels ook als browser titel verschijnen en daardoor óók in zoekmachines komen worden er belangrijke kansen gemist. Waarom zouden mensen gaan zoeken naar Home of wie ben ik? Erg komisch toch? Dit is het meest simpele voorbeeld van gemiste kansen op gebied van website optimalisatie. Met een simpele toevoeging van een mooie aantrekkelijke browser titel op het menu item is het opgelost. In Joomla heel makkelijk toe te voegen (standaard functie).