Referral spam bots

Referral spam bots vervuilen de bezoekers statistieken van je website in Google Analytics (G.A.). Wanneer je deze dankbare handige gratis tool gebruikt om een website te analyseren moet je dit eens checken en onderzoeken. Eén belangrijke waarschuwing vooraf: Klik nooit op de link van de referral spam bot. Dat is exact de bedoeling van deze spammers. Negeren is de snelste en meest veilige tip, maar je kunt ook een filter maken in G.A. zodat ze voortaan niet meegeteld worden als bezoekjes. Met zo'n filter wordt de bounce rate ook betrouwbaarder en de tijd die echte bezoekers op uw site spenderen.

Gelukkig hebben je bezoekers van je website totaal geen last van de spambots. Alleen degene die G.A gebruikt en de statistieken nodig heeft voor analyse doeleinden.

Referrals (verwijzingen)  komen normaliter van websites waarop een link staat van jouw website. Ze staan in je G.A. account onder rapporten - Aquisitie - overzicht - kanalen.  Meestal weet je wel van welke (je eigen marktplaats of adwords advertentie, een relevante website waarop jouw linkje staat). Dat zijn informatieve referalls zoals ze bedoeld zijn. Maar soms heten die referrals bijna hetzelfde en dat is echt oppassen. Bij twijfel nooit op klikken. Bij de referalls staan ook websites die jouw website hebben bezocht om een rapport te kunnen maken over de snelheid of testing tools die nagaat of de gebruikte microdata op je site wel klopt en geldig is 

Wat gebeurt er als je toch op een spam bot link klikt? De spammer verdient geld en op de desbetreffende site kan malware of een virus rondspoken om nog meer te verdienen aan je niewsgierigheid.

Wat zijn dan de nadelen van de spam bots? Ze geven een vertekend beeld van het aantal bezoekers, ze beïnvloeden de bounce rate cijfers in het voordeel of nadeel en ze beïnvloeden de tijd hoelang bezoekers op uw website verblijven per pagina.

Betrouwbare website statistieken in G.A.

Is er iets tegen te doen? Ja, de referral spam bots compleet negeren en op z'n minst de standaard spam filter van google op actief zetten (deze staat standaard uit. Ga in G.A. naar beheerder - weergave (3e kolom) instellingen weergeven - vink aan Bots filteren   Alle hits van bekende bots en spiders uitsluiten). Maar als je het goed en grondig wil aanpakken kost het je tijd. Het gaat om een filter te maken in het beheer gedeelte van G.A. Dit doe je als de standaard spam filter van G.A. ook actief is (G.A. filtert alleen de meest voorkomende en allerergste). Het is aan te bevelen een kopie te maken van de huidige G.A. instellingen zodat je ze later kunt vergelijken. ( zie de vorige stap en klik dan op data kopiëren (rechts boven) en verzin een goede naam voor de nieuwe weergave)  Meerdere kopies zijn overigens mogelijk. (Je eigen ip adres of van andere medewerkers aan de site moeten natuurlijk ook altijd gefilterd worden voor betrouwbare bezoekers aantallen en andere cijfers over bounce rate etcetera. Je kunt dat doen in de nieuwe weergave en dan naar  Filters gaan. Daar heb je meer hulp bij nodig, het is vrij ingewikkeld om uit te leggen. Zie de link onderaan dit artikel)

De spam bots worden niet verwijderd na het instellen van een nieuwe weergave met een filter, dat is onmogelijk. Ze worden immers gefilterd. Bij de orginele instellingen die je gebruikte om een kopie te maken kun je de spambots altijd weer zien en vergelijken met de schone kopie. Nou moet je  er niet al te veel van verwachten. Na verloop van tijd komen er weer nieuwe spambots en verdwijnen de spambots waarvoor je een filter maakte. Sommige spambots bestaan maar een dag. Mijn ervaring is dat het soms een tijd helpt, maar  het lijkt soms op dweilen met de kraan open. Er zijn ook website waarop lijsten worden bijgehouden met de meest actieve en nieuwste spambots. Handig.

Een handleiding om een filter te maken in G.A zijn er in overvloed te vinden via google, er zijn tal van websites die hier betrouwbare info over publiceren. Er wordt echter ook gedateerde info gepubliceerd of niet werkende oplossingen. Ik heb begrepen dat aanpassingen in de htaccess geen of onvoldoende resultaat opleveren, maar ik kan het mis hebben. Daar gaat het om andersoortige spam. Er zijn ook diverse soorten spambots. De language spambot zie je vaak in G.A. onder rapport - doelgroep - overzicht. Ze wijken af van de normale notatie zoals nl of en. Als je website veel bezocht wordt door ru kun je er eigenlijk zeker van zijn dat er ook veel spambots terug te vinden zijn bij de referrals. Als je website alleen op Nederland is gericht kwa inhoud is het vreemd als je veel bezoekjes krijg uit rusland. 

Hopelijk heb ik je iets meer op de hoogte kunnen brengen van dit fenomeen. Kijk eerst bij google zelf. https://support.google.com/analytics/answer/2795830?hl=nl 

 

Nieuws blog