• +31638929109

Plagiaat vinden en aanmelden

"Plagiaat is het letterlijk overnemen van (delen van) andermans werk zonder fatsoenlijke bronvermelding. Het cruciale element is dat je doet alsof je andermans werk eigenlijk zelf hebt gemaakt of bedacht" bron: Arnoud Engelfriet.  (van ICTRecht)  Ook het samenvatten of parafraseren van een tekst kan plagiaat zijn, hoewel dat moeilijker valt te bewijzen. Bovendien moet er altijd toestemming gegeven zijn door de auteur. En wat helemaal niet mag is doen alsof het eigen werk betreft door tekens te gebruiken om dit te benadrukken zoals © copyright onder aan de website te zetten. Tenzij de bron is vermeldt.

In heel veel gevallen zal niemand ervan wakker liggen of de auteur komt het niet te weten. Toch gebeurde het vaak dat ik mijn teksten tegenkwam op websites van anderen. Dat is niet alleen vreemd (het is voor seo een slechte tactiek) het is ook onbeschoft en zelfs strafbaar. In het verleden benaderde ik de website eigenaar met het vriendelijke verzoek de inhoud te verwijderen. Die tijd is voorbij, want het is een oplossing die teveel tijd vraagt. Aan een dief kun je vragen het gestolen goed terug te geven, maar webteksten die gebruikt worden om klanten te werven zijn niet te vergelijken met goederen. De oplossing, vraag het aan google of zet de sociale media in

Hoe vind ik webtekst copy plagiaat?

(update dec 2017) Bedenk eerst of het wel zin heeft om iemand te wijzen op diefstal van teksten. Als het om een onbelangrijke website gaat kunt u het net zo goed nalaten. Soms wordt de inhoud van een website gekopieerd om een test versie neer te zetten. Dat is niet zo erg mits het tijdelijk is. Maar als u er nadeel aan ondervind moet u wel iets gaan doen. Toen ik eraan begon om actie te ondernemen was ik erg geirriteerd. Sommige letterdieven heb ik opgebeld. Dan bleek dat zij verrast waren en er niet bij stil hadden gestaan dat het niet mocht. Dat werd snel verholpen met de nodige excuses (prima zo) Anderen waren niet te bereiken en gaven geen respons op emails. Deze meldde ik aan bij google (ergens in 2014). Ook besteedde ik er dit artikel aan. In de hoop mensen te kunnen informeren over dit probleem.

Er bestaan online tools om copy van webteksten op te sporen. (vb http://www.plagium.com/ )De  makkelijke manier is gewoon via het zoekveld van google te zoeken met letterlijke copy paste zinnen uit uw eigen website tussen aanhalingstekens  "Op deze manier dus".  Voor het intensievere werk is een programma handiger, maar probeer het eerst gewoon met google. Ik meld plagiaat bij google. Zij doen onderzoek en ondernemen misschien actie. De actie is dat de bewuste pagina (of website)  niet meer zal verschijnen in de zoekresultaten. Mijn ervaring is dat dit nauwelijks effect heeft. Ik bel de bewuste letterdief op en vraag vriendelijk of deze mijn tekst wil verwijderen of een link wil plaatsen naar de bron van de tekst, mijn website en de specifieke pagina met duidelijke vermelding dat deze tekst van mij is. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven volg ik de procedure welke aanbevolen wordt door google (zie de linkjes hieronder) wanneer ik er tijd en zin in heb.  Als dat allemaal niet werkt of ik heb er geen tijd voor vermeld ik ze op deze pagina met een afbeelding. In het verleden zette ik er ook een link bij (met a href attibuut rel="nofollow").

Met een webmasterhulp account van google kunt u plagiaat aanmelden via Google spamreport  (onder kopje Auteursrecht en andere juridische problemen). Niet geschoten is altijd mis, maar het is wel een hoop gedoe. Soms onderneemt google actie als er klakkeloos wordt gekopieerd. (daling van de vindbaarheid of een ban). Soms ook niet, helaas en gaat de letterdief er met de buit vandoor. Het is de vraag of het ook zin heeft. Een enkele keer scoort zo'n luiwammes notabene ook hoger dan de auteur van de tekst. Dat is bizar. Het overkwam mij één keer, geen idee waarom google dat toe laat. U kunt dan overwegen om juridische stappen te overwegen. Maar dat is een nog heftigere stap. Zie deze info van google over plagiaat aanmelden en schending van het auteursrecht  en lees deze info : google info over auteursrecht.  Wanneer u een verzoek in dient via Google spamreport worden deze weergegeven op de Lumen website. Zie aldaar welke websites ik heb doorgegeven over plagiaat van mij teksten en of er een onderzoek is gestart. Ik word daar niet veel wijzer van, maar de betreffende websites zijn bijna alle verdwenen van internet of staan inactief. Ik denk niet dat het door mijn verzoeken komt. Websites welke teksten kopieren van andere websites komen gewoon flink lager in de zoek resultaten en zullen nooit een succes worden. Het is gewoon dom van de eigenaar. Een enkele website (zie de afbeeldingen onderaan) kunt u beter niet bezoeken vanwege veiligheid. Linkjes zijn verwijderd.

Wat ook gebeurt is dat ik teksten soms verwijder of aanpas. Dan wordt het moeilijker om te bewijzen dat een tekst van mij was. Maar er wordt veel bewaard in archieven op internet.

Voorbeelden plagiaat:

paulsanderswebdesign nl plagiaat screenshot screenshot www uniekmedia nl 2   thumb plagiaat testing purposes netau.net plagiaat screenshot hannink.eu  screenshot testing purposes netau net 2 klein plagiaat www uniekmedia nl

 

 

 

Recent onderzoek naar plagiaat

(update juli 2019) Als ik tijd heb onderzoek ik met tools zoals genoemd op deze pagina of gewoon met google naar exacte inhoud. Maar soms kom ik ook bij toeval plagiaat tegen. Zoals misbruik van mijn bedrijfslogo. Zie mijn blog bericht Plagiaat van webteksten  en Logo plagiaat

 

 

Nieuws blog

webdesign logo websitemet

Gegevens
Adm. Helfrichstr. 26
3454XB De Meern
06 3892 9109
kvk 30249185