Joomla 3.8.3

De nieuwste Joomla update 3.8.3 (uitgave 12 december 2017) bevat een aantal bug fixes én verbeteringen. Het is geen security release, maar toch raadzaam om te updaten

Joomla update 3.8.3 | 60 bug fixes

Update 3.8.3 bevat 60 bug fixes én verbeteringen. Op de officiële joomla.org website vind u de volledige beschrijving van deze update met de nodige linkjes naar de achterliggende informatie. Het is dit keer geen security update, maar als u helemaal update wilt blijven, mogelijke foutjes wilt corrigeren in de werking van Joomla is het raadzaam deze update op te volgen. Zorg altijd voor een backup van de database en de serverbestanden. Wees er ook zeker van dat joomla core bestanden (van bv standaard templates) aangepast zijn met overrides ipv in de core bestanden zelf. Als u een websitebouwer heeft overleg dan eerst of u de updates zelf mag gaan doen (om de onderhoudskosten te drukken bijvoorbeeld). Het zou kunnen dat u met een update verandringen te niet doet die in core bestanden zijn aangepast. Er moeten overrides bestaan om te voorkomen dat aanpssingen worden overschreven door een update.

Update zelf doen of uitbestedenHoe voert u de update uit? Wanneer u versie 3 heeft klikt u op de button zoals te zien is in de afbeelding boven dit artikel. Er verschijnt dan een (groene) balk waarop te zien is hoever het proces is gevorderd. Na enkele ogenblikken staat er dat het proces is voltooid en kunt u in de tabs naar een gewenst onderdeel gaan in het CMS. Er staat ook nog iets van Opschonen. Als u daar op klikt ziet u een melding dat de nieuwste versie al is geïnstalleerd. U krijgt daar een optie om alle core bestanden nog eens te overschrijven, dus ook alle core bestanden die geen onderdeel uitmaakte van de update. Pas hier mee op. U moet er zeker van zijn wat u doet. Als er geen overrides zijn gemaakt bent u aanpassingen na deze actie in de core bestanden kwijt. Meestal is er niets aan de hand (mits de richtlijnen van joomla zijn opgevolgd bij het bouwen van de website). Vaak wordt deze optie gebruikt als men denkt dat er core bestanden zijn gehacked van buitenaf of door extensies die zich niet aan de richtlijnen houden.

Na de update is het soms nodig om de cache te legen bij de tab systeem - cache.

Geen email melding over de joomla update gekregen?

Als het goed is heeft u als super administrator een email gehad over de recente update. Als dat niet zo is kunnen er diverse oorzaken zijn. In dat geval moet u een aantal zaken checken in het CMS:

  • Bent u super administrator ( te vinden onder de tab Gebruikers - Beheren)
  • Staat de notificatie optie 'Ontvang systeemberichten' op ja in uw account
  • Klopt uw emailadres bij uw gebruikers account.
  • Staat de plugin Joomla! Updatemelding  gepubliceerd (tab Extensies - Plugins - 'Systeem - Joomla! Updatemelding' )

Eventueel kunt u ook het emailadres in de algemene instellingen checken (tab Systeem), hoewel dit geen invloed hoeft te hebben op notificatie emails, omdat alle super administrators op de hoogte worden gesteld mits de optie 'ontvang systeem berichten' op ja staat. Wel moet het email adres in de algemene instellingen zowiezo bestaan anders kan er geen afzender worden toegevoegd. De keuze die in de global settings gemaakt wordt voor de soort email verzending moet ook corresponderen met uw webhosting.

Voortaan of tijdelijk geen update meldingen ontvangen?

Wilt u geen notificatie emails aangaande updates ontvangen als super administrator? Dat kan wenselijk zijn als er meerdere gebruikers zijn met een super status. Er hoeft tenslotte maar één deze opdracht uit te voeren. Zet dan het ontvangen van systeemberichten bij de betreffende accounts op Nee. Ook kunt u bij de genoemde systeem plugin een specifiek email adres opgeven. Logoscherwijze wordt er dan slechts één email verzonden.

Update zelf doen of uitbesteden?

U mag dit onderhoud uitbesteden aan WebsiteMet (tel 06-38929109), wel zo makkelijk. maar wellicht of misschien kunt u het zelf. Het scheelt in de onderhoudskosten. Overleg wel vooraf met uw websitebouwer als u deze werkzaamheden zelf wil gaan uitvoeren. Het kan zijn dat er redenen zijn om niet zomaar te updaten vanwege aanpassingen aan de website die niet volgens de richtlijnen zijn toegepast. Het ontbreken van overrides kan een reden zijn.

 

Nieuws blog