Joomla 3.8.2

Gisteren kwam Joomla met security update 3.8.2 Deze bevat tevens een aantal bug fixes. Aanbevolen wordt deze update z.s.m. uit te voeren i.v.m. de veiligheid van uw website. Meer weten over updates? Onderhoud uitbesteden?

Joomla update 3.8.2

Gisteren kwam Joomla met security update 3.8.2 Deze bevat tevens een aantal bug fixes. Als de site te kampen had van foutjes, bugs, die bij vorige updates boven kwamen drijven kunnen deze met de update worden opgelost. Aanbevolen wordt deze update z.s.m. uit te voeren i.v.m. de veiligheid van uw website. Wanneer u het onderhoud uitbesteedt worden security updates asap voor u geregeld door WebsiteMet.

Waarom een Joomla update? Joomla verbeterd continu de software in het verlengde van de code waarop Joomla is gebouwd (php, css, html, xml etc). Er spelen nog tal van andere factoren mee die buiten Joomla kunnen liggen. Net zoals er updates verschijnen voor Android, Apple, Windows bijvoorbeeld. Soms blijven updates maanden uit en soms zijn er updates die elkaar snel opvolgen.

Een bug fix update hoeft geen prioriteit nr 1 te hebben. Maar wel als de bug fix een probleem kan oplossen. Als de site geen last van heeft van de foutjes kun je er best even mee wachten tot de volgende update. Beste is natuurlijk gelijk updaten, maar als er morgen weer een bug fix update moet je weer. Bij security updates adviseer ik wel gelijk een update, a.s.a.p.

Backup voor update

Maak eerst een back up. Of vertrouw op de hosting welke voorziet in regelmatige backups van database en server bestanden. Check welke versie op dit moment de meest recent is zodat u zeker weet dat het een update van de officiële Joomla organisatie is. Waar kan dat beter dan op de officiële Joomla website, Joomla.org Ik probeer altijd zo snel mogelijk een blog bericht te maken met de laatste release, maar de officiële joomla organisatie is uiteraard altijd het snelst.

Bericht service bij update

Wanneer u de hoogste rechten heeft in het Joomla CMS (super user) wordt u op de hoogte gesteld met een automatisch bericht verzonden naar het emailadres van uw super user account. Standaard staat dit aan. Krijgt u geen berichten? Misschien staat de plugin uitgeschakeld. Deze is te vinden bij de plugins (onder de tab Extensies →  plugins, zoek op update). Ook moet bij Gebruikers → Beheer bij uw super user account de optie 'ontvang systeem emails' actief staan. Iedere super user ontvangt het update bericht bij wie die instelling actief staat in Gebruikers Beheer. 

Loopt u achter met updates? In de meeste gevallen kunt u probleemloos updaten naar de laatste versie (u hoeft ze niet allemaal apart te doen, maar wel beschikken over een versie 3.* anders wordt het een upgrade). Ik adviseer altijd een backup achter de hand te hebben. Met de betere webhosting heeft u altijd een backup tot een paar weken terug of langer. Wilt u op safe spelen installeer Akeeba of laat het installeren. Het is de meest gebruiksvriendelijke en betrouwbare backup extensie voor Joomla.

Joomla onderhoud uitbesteden?

U kunt het onderhoud uitbesteden aan WebsiteMet. Zo worden security updates altijd zo snel mogelijk uitgevoerd. Bug Fix updates kunnen minder urgent zijn. Wanneer de site last heeft van een bug of een verbetering bevat voor de werking van het CMS worden bug fixes ook uitgevoerd. Zie website onderhoud

Meer over de update 3.8.2 is te vinden op de officiäle joomla.org website

Nieuws blog