Joomla 3.8.1

Gisteren kwam Joomla met de update 3.8.1 welke een aantal bug fixes bevat. Het is geen security update, maar wel een welkome oplossing als je site te kampen had met de foutjes die bij joomla 3.8.0 boven kwamen drijven

Joomla 3.8.1 update

Gisteren kwam Joomla met update 3.8.1 welke een aantal bug fixes bevat. Geen security update, maar wel de oplossing als je site te kampen had met de foutjes die bij joomla 3.8.0 boven kwamen drijven. Het zijn er best veel. Ze staan vermeld op https://github.com/joomla/joomla-cms/milestone/26?closed=1 voor de geïnteresseerden. De meeste website eigenaren zullen het welk geloven en updaten. Het kan immers geen kwaad. Een security update moet natuurlijk wel direct, asap, maar daar is nu geen sprake van. Tenzij ... uw site te kampen heeft van de bug.

Waarom alweer een update? Joomla verbeterd continu de software in het verlengde van de code waarop Joomla is gebouwd (php, css, html, xml etc). Er spelen nog tal van andere factoren mee die buiten Joomla kunnen liggen. Netzoals er updates verschijnen voor Android, Apple, Windows bijvoorbeeld. Soms blijven updates maanden uit en soms zijn er updates die elkaar snel opvolgen. Het is niet anders.

Een bug fix update hoeft geen prioriteit nr 1 te hebben. Maar wel als de bug fix een probleem kan oplossen op je site. Als de site geen last van heeft van de foutjes kun je er best even mee wachten tot de volgende update. Beste is natuurlijk gelijk updaten, maar als er morgen weer een bug fix update moet je weer. Bij security updates zou ik wel gelijk updaten adviseren.

Ik kijk voor mijn klanten naar welke bug fixes zijn opgelost. Zo levert het image srcset attribute problemen op. Waarschijnlijk in andere browsers dan Firefox, want in FF zag ik geen problemen.

Backup First

Maak eerst een Back Up. Check welke versie op dit moment het meest recent is. Waar kan dat beter dan op de officiële Joomla website, Joomla.org Ik probeer altijd asap een blog bericht te maken met de laatste release.

Loopt u erg achter met updates? In de meeste gevallen kunt u probleemloos updaten naar de laatste versie (u hoeft ze niet allemaal apart te doen, maar wel beschikken over een versie 3.* anders wordt het een upgrade). Ik adviseer ik altijd een backup achter de hand te hebben. Met de betere webhosting heeft u altijd een backup tot een paar weken terug of langer. Wilt u op safe spelen laat dan Akeeba installeren, de meest gebruiksvriendelijke backup extensie voor Joomla.

Nieuws blog