AMP Accelerated Mobile Pages

AMP of Accelerated Mobile Pages is het project van google met doel het aanbieden van een eenvoudige weergave van website pagina's op mobiele telefoons. Die pagina's laden supersnel, optimaal. Ze zijn herkenbaar in de zoekopdrachten op een mobiel met de vermelding AMP. Lang niet alle websites zijn hiervan voorzien.

Een websitebouwer moet extra code toevoegen die tegen de google zoekmachine zegt dat er AMP pagina's bestaan. Pas dan zullen bezoekers deze uitgeklede pagina's kunnen zien. Ook op desktop zijn deze pagina's te bekijken, maar dienen eigenlijk meer ter controle. Voeg  /amp  (met de slash fw)  toe in de adresbalk aan het einde van de url als u deze pagina leest op een desktop, dan verschijnt de mobiele weergave.

Het project is ergens in 2015 gestart. Wordpress had hier al snel profijt van vanwege een handige plugin. Ook voor Joomla bestaat er een gratis plugin die de meest elementaire code toevoegt. Te vinden bij de de joomla extensions op joomla.org.

Responsive websites

Ho maar wacht eens even we hebben toch responsive websites? Ja, maar toch kunnen deze websites een overdaad aan diverse en vaak ondanks alle inspanningen overbodige broncode bevatten. Maar het belangrijkste nadeel zijn vaak de popups of advertenties, slideshows, video's, grote afbeeldingen. Er staat een leuk filmpje op https://www.ampproject.org/learn/overview/  wat een nadeel is van een langzaam loadende website op mobiel als je op de bus staat te wachten. De oplossing van Google: AMP Het dwingt de website alleen de meest elementaire onderdelen te laden. Het gaat om de inhoud (en dat is niet opmerkelijk)

wbamp logoWaarom dan toch AMP als je website al een snelle responsive template bevat, zoals deze website?

Accelerated Mobile Pages

AMP of Accelerated Mobile Pages is het project van google met doel het aanbieden van een eenvoudige weergave van website pagina's op mobiele telefoons. Die pagina's laden supersnel, optimaal. Ze zijn herkenbaar in de zoekopdrachten op een mobiel met de vermelding AMP. Lang niet alle websites zijn hiervan voorzien. Een websitebouwer moet extra code toevoegen die tegen de google zoekmachine zegt dat er AMP pagina's bestaan. Pas dan zullen bezoekers deze uitgeklede pagina's kunnen zien. Ook op desktop zijn deze pagina's te bekijken, maar dienen eigenlijk meer ter controle. Voeg  /amp  (met de slash fw)  toe in de adresbalk aan het einde van de url als u deze pagina leest op een desktop, dan verschijnt de mobiele weergave.

Het project is ergens in 2015 gestart. Wordpress had hier al snel profijt van vanwege een handige plugin. Ook voor Joomla bestaat er een gratis plugin wbAmp wat de meest elementaire code toevoegt. Te vinden bij de de joomla extensions op joomla.org.

Responsive

wbamp weeblrMaar hoe zit het met responsive websites? Deze websites kunnen ondanks alle inspanningen van ontwikkelaars toch nog een overdaad aan (overbodige) broncode bevatten (een langzame slecht geoptimaliseerde responsive website)  De belangrijkste nadelen zijn vervelende popups of advertenties, slideshows, video's, grote afbeeldingen. Zie deze video https://www.ampproject.org/learn/overview/  wat dit op grappige wijze duidelijk maakt. AMP dwingt de website alleen de meest elementaire onderdelen te laden wat alleen relevante inhoud toont (werkelijk een verademing, zij het Spartaans).

Waarom AMP als je website een snelle responsive template bevat? Omdat je graag hoger wil komen in de zoekresultaten. Google geeft voorkeur aan snelle websites evenals de bezoekers uiteraard. De indruk bestaat dat websites die AMP pagina's aanbieden hoger in de zoekresultaten komen op mobiele apparaten. Of dit ook waar is, is een tweede. Er spelen immers veel meer factoren een rol, maar het is wel aannemelijk dat google zo'n website iets hoger plaatst dan een andere die het niet heeft en van gelijke kwaliteit is.

Het is niet verplicht om AMP aan te bieden. Na het aanpassen van de responsive weergave en het mooie weloverdachte functionele ontwerp is het best even slikken voor de websitebouwer of ontwerper om de amp weergave voorgeschoteld te krijgen.

Er bestaat een gratis plugin voor Joomla waarmee AMP pagina's kunnen worden aangeboden. Met een betaalde variant krijg je meer invloed  op het ontwerp van de AMP pagina's. Toch zou ik de responsive weergave niet veronachtzamen en deze gewoon aan blijven bieden. Met de gratis plugin voor Joomla kom je na één klik op een AMP pagina weer gewoon bij het responsive ontwerp. Dat lijkt mij prima, mits deze voldoende is geoptimaliseerd.

 Zie ook mijn artikel Wat is AMP

 

Nieuws blog