Joomla 3.8.10

Een hele snelle oplossing voor de bug die is geïntroduceerd in 3.8.9 en die van invloed is op Windows-servers.

Joomla 3.8.10

In update 3.8.9 zat een bug die van invloed is op Windows servers. Het is soms een goed advies niet direct Joomla te updaten als er een beschikbaar wordt gesteld, maar even te wachten en de kat uit de boom te kijken. Dit is de tweede keer in het bestaan van Joomla dat er twee updates vlak achter elkaar opvolgen, dus het valt mee, maar vervelend is het wel. Gelukkig was ik alleen toegekomen aan mijn eigen website die ik altijd als eerste doe om te onderzoeken of de update in orde is. Hoewel de websites van websitemet gehost worden op Apache servers is het toch zaak om de laatste update te activeren.

Het alert systeem van Joomla werkt overigens perfect. Ik werd direct geattendeerd op de nieuwe update in het CMS en per email. Voor de info over de updates in 3.8.10 zie hieronder. Deze bevat uiteraard de updates uit de vorige 3.8.9, zodat deze overgeslagen kan worden.

Joomla security en bug fix update 3.8.9

Belangrijk! Update gelijk naar 3.8.10 als de website gehost wordt op een Windows server en u had eerder ge-update naar 3.8.9 . Groot is die kans niet want er zat slechts een paar uur tussen beide releases.

De Joomla beveiligingsupdate 3.8.9 bevat een reparatie aan 2 beveiligingslekken. Deze maakt deel uit van 3.8.10. Ze zijn van lage prioriteit. In het geval een server nog gebruik maakt van een oude PHP 5.3 versie is het updaten van de PHP versie ook zeer verstandig. Soms geeft een webhoster daar geen mogelijkheid toe, maar meestal kun je dat zelf veranderen in een cpanel of service panel van de webhosting. Dat kan andere mankementen bloot leggen, maar die zijn er om opgelost te worden. Geen idee hoe dat moet? Besteed het onderhoud uit aan de Joomla specialist WebsiteMet.

Ook heeft één van de beveiligingsupdates betrekking op de taal wissel module. Dus als de site een taal bevat lijkt het geen prioriteit te hebben. Toch wel updaten, uit voorzorg, Bovendien biedt de update ruim 50 bugfixes en verbeteringen. Meer info op https://www.joomla.org/announcements/release-news/5734-joomla-3-8-9-release.html
Joomla 3.9 en GDPR / AVG

De volgende Joomla 3.9 is bedoeld als de laatste uitgave van de Joomla 3.x-serie en vormt een brug tussen de 2 grote series (Joomla 3.x en Joomla 4.x). Het plan voor 3.9 is om een Privacy Tool Suite in het Joomla CMS te integreren. Dit in het kader van de GDPR / AVG van 25 mei j.l.

Joomla 3.10 zal voornamelijk tot doel hebben om de overgang naar de volgende grote release voor de community te vergemakkelijken, Joomla 4.0

Nieuws blog