Ghost Spam Filter maken

ghost spam filterGA, Google Analytics, is handig wanneer je inzicht wil krijgen hoeveel bezoekers, welke doelgroepen, je site bezoeken, waar ze vandaan komen en wat ze doen op je website. Wanneer je last hebt van vervuiling in GA met ghost spam.en refferer spam worden de statistieken en cijfers onduidelijk. Wanneer je GA niet goed begrijpt kunnen hoge bezoekers aantallen wel eens fors lager zijn dan je gedacht had. Een filter maken is de oplossing.

Wanneer GA vervuild is met ghost en crawler of refferal spam wordt het aantal visits hoger. Als je weet waar je op moet letten valt er nog nog wel wat uit op te maken, maar het wordt onduidelijk hoeveel echte bezoekers je nu eigenlijk echt hebt gehad en hoe lang ze gemiddeld op je site waren. Een filter maken in strijd tegen de ghosts is niet makkelijk. maar er staat een uitstekende uitleg op ohow  

Het doel van de spammers is om meer verkeer te verkrijgen naar hun eigen websites. Klik dus niet op die linkjes die in GA vermeld staan maar zoek in google naar zo'n domein. Je ziet dan gelijk dat het om spam gaat bij de zoekresultaten (zoals freesocialbuttons.com Je ziet dan berichten zoals 'How to stop' , how to filter,   'how to get rid off referral spam' . Dan is het wel heel duidelijk lijkt mij)

Gisteren op de joomla bijeenkomst in De Meern (JUG Utrecht) werd er aandacht aan dit probleem besteed tijdens de presentatie door Job Gerlings over GA. Vandaag ben ik eens verder gaan zoeken naar een manier waarop je een filter moet maken om ghost spam eruit te filteren. Op ohow wordt gewaarschuwd tegen onjuist gebruik van filters en oplossingen die her en der te vinden zijn. Wanneer moet je nu wel en niet een htaccess file inzetten tegen spammers bijvoorbeeld. Ik heb begrepen dat je dat beter niet tegen ghost spammers moet gebruiken. Waarom is mij nog onduidelijk, maar ik neem het advies over. 

Ik had al wat met filters voor elkaar gekregen een tijd terug waardoor mijn statistieken een realistischer beeld gaven van mijn echte bezoekers, maar ik was er niet gerust op. Vandaag dus de filter aangepast met het stappen plan op ohow. Ben benieuwd, want ik zie morgen pas wat het resultaat is.

De spam wordt gefilterd, maar niet tegen gehouden. Je ziet wel dat de bounce rate lager wordt als de spam wordt gefilterd (logisch), maar de spammers zijn wel langs geweest. Wat dat voor invloed heeft op de waardering door google van  je website is mij onduidelijk. Het kan toch niet zo zijn dat spammers in opdracht van iemand concurrerende websites kunnen degraderen. Google telt immers zwaar aan de bounce rate en hoelang een bezoeker op de site blijft. Misschien zie ik spoken? Ok, keep calm, thanks to ohow

Nieuws blog