CMS critics awards

Joomla het beste gratis CMS - Critic Awards 2019

Voor de zesde keer op rij werd Joomla door het publiek tot winnaar gekozen van de CMS Critic Awards en voor de vijfde keer in de categorie Beste Gratis CMS Opmerkelijk: Het meest populaire en gebruikte CMS Wordpress werd dit jaar niet gekozen. Wat zou de reden daarvan zijn?

Verkeerde CMS keuze

Er wordt soms een verkeerde CMS keuze gemaakt gebaseerd op aannames, gebrekkig advies of informatie. De populariteit van Wordpress bij het publiek is daar debet aan gevoed door het advies van vele websitebouwers. Het is daarbij nog eens verwarrend als zeer terecht wordt opgemerkt dat Joomla en Wordpress beide evengoed zijn. Als het goed is benadrukt men daarbij dat het twee verschillende CMS'en zijn die voor de ene doel beter is dan voor het andere. Het ligt er helemaal aan wat men wil bereiken met een website, welke functionaliteiten het moet krijgen. Zo volstaat een standaard Joomla website zonder extra extensies prima vergeleken met een Wordpress website zonder extra plugins. Dat kan eventueel worden opgelost met extra plugins, maar niet altijd. Als men eenmaal heeft gekozen voor een bepaald CMS is het mogelijk om deze te migreren naar een ander systeem. Een omweg die moet worden voorkomen.

De hoeveelheid aan plugins voor Wordpress kan enorm worden om functies werkend te krijgen. Een website wordt er aanzienlijk trager door.

Migratie naar een ander CMS

Migratie naar een ander CMS heeft diverse redenen. De belangrijkste zijn de afwezigheid van bepaalde functies of niet toereikende uitbreidingen voor het CMS. Maar het kan ook zijn dat men een makkelijker en inuïtiever te beheren CMS wil. Bij een migratie zijn kosten meestal reden om ervan af te zien of men ziet op tegen het aanleren van een ander CMS. Soms is een mnigratie niet mogelijk en zijn de kosten nog hoger. Dit soort migraties of vervangen van een website zijn te voorkomen door bij aanvang goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden van een CMS.

Populariteit

Waarom is Joomla in populariteit gedaald? Joomla is ooit het meest populaire CMS geweest (tot ongeveer 2010). Er ontstond een trend om te kiezen voor het eenvoudigere Wordpress.De reden: Rond 2010 werd Joomla vaker prooi van hackers ten opzichte van andere gratis open source CMS systemen. De belangrijkste oorzaak van de hacks waren niet of slecht onderhouden websites, gebruik van illegale of slecht ontwikkelde extensies en sommige gratis templates met verborgen codes.Wordpress had daar veel minder last van in 2012. De tijden zijn echter veranderd.

Een interessant detail is dat slechts 15% van de ge-hackte Joomla websites updated was. Vergeleken met Wordpress: 45%! Een zeer groot verschil. Dit kan een verklaring zijn waarom Joomla kan rekenen op een hogere waardering.

Lees het artikel van Jaccs voor meer informatie hierover.

Ook een reden ten gunste van Joomla zijn de handige standaard functies die meegeleverd worden. Bij Wordpress moet er voor deze standaard functies extra extensies of plugins worden gezocht en geïnstalleerd. Je ziet dat ook aan het aantal beschikbare extensies voor Wordpress: bijna 50.000! Bij Joomla zijn het er rond de 8000, omdat veel functies gewoon in Joomla zitten. Dat is niet alleen handig, maar ook betrouwbaarder.

Wat zijn de CMS Critic Awards?

De CMS Critic Awards bestaan om een leemte op te vullen welke ontbrak in de bedrijfssoftware-industrie. Hoewel er in het verleden vergelijkbare publieks en critic awards zijn uitgereikt, was er geen enkele echt gericht op het waarborgen van eerlijke publieks stemming en kansen voor alle CMS aanbieders op de markt. Dit is de reden dat de CMS Critic-awards zijn gecreëerd in 2012.
Er zijn twee awards: People's Choice: Nominaties en stemmen komen uit het publiek, het CMS met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot winnaar. De Critic's Choice: Deze wordt gekozen door de redacteur van CMS Critic (zie de link in de eerste alinea).

Kantekening bij de awards:

Het is ondoenlijk om van alle CMS en website builders op de hoogte te zijn. Een eerlijke objectieve waardering door het publiek lijkt mij onmogelijk. De voting biedt inzicht over tevreden website eigenaren en betrokkenheid. Als websitebouwer kan ik alleen een beeld vormen van mijn ervaring met Joomla, Wordpress en enkele website builders. Ook valt er iets te zeggen over de media aandacht van de voting. De Joomla community staat ook bekend als zeer betrokken bij de ontwikkelingen van het CMS. De motivatie om te stemmen is daarom waarschijnlijk ook hoger. Wordpress lijkt een meer commercieel karakter te hebben ondanks de open source gedachte. Dat Joomla als beste gratis CMS uit de bus komt kan niet de hoofdreden zijn om er voor te kiezen. Laat u informeren, vraag advies en lees diverse recente reviews online van verschillende partijen.

Joomla en Wordpress zijn de twee belangrijkste open source CMS aanbieders voor particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven. Maar ook overheidsinstellingen en grote wereld merken maken er gebruik van.

 

Nieuws blog