De Winnaar!

Voor de vierde keer op rij is Joomla door het publiek tot winnaar gekozen van de CMS Critic Awards in de categorie Beste Gratis CMS Opmerkelijk: Het meest gebruikte CMS, Wordpress, wordt minder gewaardeerd. Hoe kan dat?

Joomla het beste gratis CMS - Critic Awards 2017

Voor de vierde keer op rij wordt Joomla door het publiek tot winnaar gekozen van de CMS Critic Awards in de categorie Beste Gratis CMS Opmerkelijk: Het meest gebruikte CMS (Wordpress) wordt al 4 jaar minder gewaardeerd. Hoe kan dat? In Joomla kringen is het al langer bekend. Er zijn redenen voor, want Wordpress is zeker geen slecht CMS, in tegendeel, het is erg goed. Het is anders, eenvoudiger en het doet wat het moet doen. Een reden van de uitslag is dat er vaak een verkeerde CMS keuze gemaakt wordt gebaseerd op onjuiste informatie of aannames. Joomla is ooit het meest populaire CMS geweest (tot ongeveer 2010). Toch ontstond de trend om  te kiezen voor het eenvoudigere Wordpress. Voor mij als websitebouwer was dat minder leuk. Ik heb drie klanten 'verloren' aan Wordpress, dat valt mee. Maar het vinden van nieuwe klanten die voor Joomla kiezen is aanzienlijk moeilijker geworden.

Het verhaal deed de ronde rond 2010 dat Joomla vaker prooi werd van hackers ten opzichte van andere gratis CMS systemen. De populariteit was dalende. Ver uit de meeste gehackte websites werden niet of slecht onderhouden of maakte gebruik van illegale of slecht ontwikkelde extensies of templates. Slechts 15% van de websites was update ten tijde van de hack. Bij Wordpress is dat 44%! Die trend is nog steeds actueel. Dit verklaart mede waarom Joomla kan rekenen op een hogere waardering. Lees het artikel van Jaccs voor meer informatie hierover.

Ook een reden ten gunste van Joomla zijn de handige standaard functies die meegeleverd worden. Bij Wordpress moet er voor deze standaard functies extra extensies of plugins worden gezocht en geïnstalleerd. Je ziet dat ook aan het aantal beschikbare extensies voor Wordpress: bijna 50.000! Bij Joomla zijn het er rond de 8000, omdat veel functies gewoon in Joomla zitten. Dat is niet alleen handig, maar ook veel betrouwbaarder. Daar staat tegenover dat een eenvoudige website waarop een blog staat en enkel eenvoudige functionaliteit nodig is, gebaat is bij een lichter CMS zoals Wordpress.

 

Nieuws blog