AMP Accelerated Mobile Pages

Update: De AMP-technologie is op zijn retour. De meeste gebruikers zijn het geleidelijk aan het uitfaseren, Google gebruikt het niet meer voor SERP-functies zoals Topverhalen of Nieuwscarrousels. Per 1 september 2022 is wbAMP stopgezet. 

AMP of Accelerated Mobile Pages is een open source project van Google met doel een snelle weergave van eenvoudige website pagina's op mobiele telefoons en tablets. Ze zijn herkenbaar in de zoekopdrachten op een mobiel met de vermelding AMP. Voor SEO optimalisatie is AMP een mooie kans om flink hoger in zoekresultaten te verschijnen. De reden is dat deze pagina's volledig voldoen aan de richtlijnen van Google én heel veel websites zijn nog niet voorzien van AMP.

Een websitebouwer moet extra code toevoegen die tegen de google zoekmachine zegt dat er AMP pagina's bestaan. Pas dan zullen bezoekers deze pagina's kunnen zien. Ook op desktop zijn deze pagina's te bekijken, maar dienen alleen ter controle. Voeg  /amp  (met de slash fw)  toe in de adresbalk aan het einde van de url als u deze pagina leest op een desktop, dan verschijnt de mobiele weergave.

wbamp logo

Het project is in 2015 gestart. Wordpress had hier al snel profijt van vanwege een handige plugin. Ook voor Joomla bestaat er een gratis plugin die de meest elementaire code toevoegt. Deze heet wbAmp en is te vinden bij de de joomla extensions op joomla.org.

Responsive websites

Ho maar wacht eens even we hebben toch responsive websites? Inderdaad, maar toch kunnen deze websites een overdaad aan overbodige broncode bevatten. De oplossing is AMP. AMP dwingt de website alleen de meest elementaire onderdelen te laden om alleen relevante inhoud te tonen.

wbamp weeblr Waarom AMP als je website een snelle responsive template bevat? Google geeft voorkeur aan snelle website pagina's evenals bezoekers. Websites die AMP pagina's aanbieden komen hoger in de zoekresultaten op mobiele apparaten. Er spelen natuurlijk veel meer factoren een rol bij SEO, maar dit is er één. Webpagina's met dezelfde kwaliteit en vergelijkbare inhoud zullen met AMP iets hoger scoren in de ranking. Dat komt uiteindelijk niet alleen de pagina ranking (PA), maar ook de domein autoriteit (DA) ten goede.

Het is natuurlijk niet verplicht om AMP aan te bieden. Na het aanpassen van de responsive weergave en het mooie weloverdachte functionele ontwerp is het best even slikken voor de websitebouwer of ontwerper om de amp weergave voorgeschoteld te krijgen. Ik gebruik AMP alleen op blog nieuws pagina's. Wanneer men klikt op mobiel op een interne link komt de 'normale' responsive tevoorschijn. Overigens is de snelheid van deze website bijzonder goed, ook zonder AMP, maar dat terzijde.

Er bestaat een gratis plugin voor Joomla waarmee AMP pagina's kunnen worden aangeboden. Met een betaalde variant krijg je meer invloed  op het ontwerp van de AMP pagina's. Toch zou ik de responsive weergave niet veronachtzamen en deze gewoon aan blijven bieden.