• +31638929109

Alles over Joomla

U wilt een website laten bouwen of er zelf één maken en las of hoorde misschien iets over Joomla, Wordpress of misschien wel Jimdo.  Het vakjargon zegt u misschien helemaal niets zoals een  CMS , open source software, website builders, SEO, conversie, extensies, etc. Misschien komen enkele termen bekend voor en wilt u er meer van weten. Op deze website wordt u info aangeboden over Joomla, wat het is en wat er allemaal komt kijken bij het bezit van een website. Moet u het allemaal weten voordat u een website laat maken? Nee, dat is echt niet nodig. De info is voor geïnteresseerden. Als u een website laat maken dan vertel ik u wat u moet weten en doen om er samen een succes van te maken. U krijgt Joomla support van de specialist.

In dit artikel een aantal vaak gestelde vragen om te beginnen de naam Joomla, waar komt die naam vandaan?

Jumla, Swahili

Joomla: Is engels fonetisch voor het woord Jumla dat uit het Swahili komt, de taal van de gelijknamige etnische groep uit het Grote Merengebied en kuststreek in het oostelijke deel van Afrika (Kenia Tanzania Mozambique Comoren).

Officieel bestaat Joomla sinds 17 augustus 2005. Joomla is voortgekomen uit Mambo CMS wat inmiddels niet meer bestaat.

FAQ:

Veel gestelde vragen over Joomla, wat het is en alternatieven om een website mee te maken:

Wat is Joomla?

Joomla is software waarmee een professionele website gemaakt kan worden. Met het Joomla CMS kan de eigenaar de website inhoudelijk beheren vanaf een apparaat verbonden met internet. Het is standaard uitgerust met functies die in een CMS thuis horen. Het is gratis, open source en kan uitgebreid worden met allerlei extensies voor diverse doeleinden. Meer weten over Joomla.

Wat betekent Joomla?

De betekenis van de naam Joomla zegt veel over het soort project: Het wordt uitgesproken als Joemla of Djoemla. Het betekent iedereen samen, als een geheel of totaal. De naam verwijst naar de open source gedachte.

Wat zijn Joomla extensies?

Extensies breiden Joomla verder uit met bijvoorbeeld een webwinkel, een online community, forum, foto of video galerij, gastenboek, online cursus, evenementen, noem maar op. Wat niet standaard in Joomla zit kan worden toegevoegd m.b.v. extensies. Ze kunnen een simpele toevoeging zijn of zeer geavanceerd. Lees meer bij Joomla extensies.

Heeft u hulp nodig bij Joomla?

Afhankelijk van uw inzicht en tijd kunt u alles zelf doen. Van de installatie bij een webhoster, ontwerp tot aan het beheer en SEO optimalisatie. Het maken van een website, onderhoud en website optimalisatie wordt meestal uitbesteedt aan specialisten. Het inhoudelijk beheer doen de webeigenaren meestal zelf, met of zonder support. Het CMS is gebruiksvriendelijk.

Is Wordpress ook goed?

Het doel van een website bepaald mede welk CMS het meest geschikt is. Voor simpele websites zoals blogs is het een prima keuze. Een stelregel is: Wat Wordpress kan, kan Joomla ook, maar niet andersom. Zo heeft Joomla belangrijke standaard functies welke bij WP ontbreken. Het is ook heel anders opgebouwd. Om met WP hetzelfde te bereiken als een geavanceerde Joomla website moeten er veel plugins worden geïnstalleerd. zie ook Joomla vs Wordpress

Wat zijn websitebuilders?

Met website-builders wordt commerciële software bedoeld waarmee iedereen makkelijk en intuïtief online een website kan maken. Het is closed source software i.t.t. Wordpress en Joomla. Voor hobby achtige sites is het een prima optie en het uitproberen waard. Voor geavanceerde serieuze websites is het niet aan te bevelen. Het is gratis, maar voor iedere interessante functie moet apart worden betaald voor een bepaalde periode. Kan uiteindelijk best prijzig worden in vergelijking met open source CMS. Zie Websitebuilders.

Wat wordt er bedoeld met extra functionaliteit?

Allereerst, de standaard Joomla functies zijn toereikend voor een professionele complete website met CMS. Als een doel niet bereikt kan worden met standaard functies zijn extra uitbreidingen of extensies nodig. Een website kan op die manier uitermate geavanceerd worden. Wilt u meer weten over functie uitbreidingen lees dan verder bij Joomla extensies

Wat is een CMS

Een CMS is een content beheer systeem waarmee een website vanaf een apparaat verbonden met internet inhoudelijk wordt beheerd (op desktop, laptop, mobiel, tablet) zie CMS.

Wat is de laatste Joomla versie

De meest recente stabiele geadviseerde versie van Joomla is 3.9.26 van 13 april 2021. In mijn blog maak ik direct melding van de laatste versie.

joomla logo

Op Joomla wiki staat een uitgebreide Nederlandstalige geschiedenis beschreven over dit open source project.

webdesign logo websitemet

Gegevens
Adm. Helfrichstr. 26
3454XB De Meern
06 3892 9109
kvk 30249185
remittent