• +31638929109

Waarom Joomla

Redenen om voor een website met Joomla CMS te kiezen: Het is open source en gratis. Joomla is een volledig CMS met standaard functionaliteit. Het is op de toekomst voorbereid, uitbreidbaar en het inhoudelijk beheer is makkelijk met het gebruiksvriendelijk CMS.

  • Inhoudelijk beheer: Als u dit zelf wilt doen heeft u een CMS nodig (Joomla, Wordpress, Drupal zijn de meest gebruikte gratis open source systemen). Ook als u de inhoud laat beheren is het aan te bevelen voor degene die ermee gaat werken. Alleen als de inhoud nooit of bijna nooit moet worden aangepast is een platte statische html site geschikt. Maar ook dan zou Joomla of Wordpress geschikt kunnen zijn en mogelijk zelfs goedkoper afhankelijk van een gewenst ontwerp, aantal pagina's. Een statische html website is in principe wel super snel te laden.
  • Standaard functionaliteit: Wanneer deze niet of in mindere mate nodig is Wordpress een goede keuze. Omdat er minder functionaliteit in zit is het ook sneller, maar als er plugins worden geïnstalleerd om dezelfde standaard functionaliteit te verkrijgen als Joomla klopt die bewering niet meer. Bedenk wat Wordpress kan, kan Joomla sowieso. In de toekomst van een website zou er meer functionaliteit nodig kunnen zijn. Om dan te switchen is een hoop extra werk en er is tijd nodig om een nieuw CMS te leren kennen, maar het kan wel tot op zekere hoogte (er bestaan migratie tools). De standaard extensies zorgen voor een compleet CMS. Waar WP tekort schiet voldoet Joomla.
  • De kosten: Het Joomla CMS is open source en gratis! Dit in tegenstelling tot closed source commerciële systemen. De kosten voor commerciële uitbreidingen zijn voor Joomla relatief lager dan voor Wordpress. De kosten om een website te laten maken met Joomla zijn vaak iets hoger dan voor Wordpress.
  • Ontwikkeling: Het wordt continu door ontwikkelt door een team van uiterst professionele ontwikkelaars.
  • Onderhoud: Security updates en bug fixes ongeveer  8 keer per jaar. Het wordt dagelijks getest op veiligheids risico's of verborgen gebreken. Updaten is simpel zelf te doen in het CMS.
  • Extra functionaliteit. Bezoek de officiële Joomla extensie directory. U zult versteld staan van de mogelijkheden waarmee uw website kan worden uitgebreid met extensies die voorzien in een benodigde of gewenste functie.
  • Support: Er zijn voldoende webdesigners die Joomla support aanbieden en er bestaat een actieve Joomla community in Nededrland en wereldwijd, vaak te vinden met een forum waar u vragen kunt stellen als u bijvoorbeeld een probleem heeft met Joomla.
  • Uitbesteding: Het aanbod is groot. Kies een ervaren allround websitebouwer met specialisme Joomla.

wordpress logoPopulariteit: Het meest gebruikte CMS is Wordpress. Het staat met een aandeel van 36% op eenzame hoogte. Joomla haalt slechts 2,4%, maar staat wel op de tweede plaats en Drupal scoort 1,6%  (Bron: w3techs.com ). In dat lijstje staan ook websitebuilders (Squarespace 1.4% en Wix 1.3%). Die zijn niet vergelijkbaar, omdat het closed source CMS systemen betreft. Toch zijn deze met een opmars bezig, ondanks alle nadelen. Zij bieden ook voordelen die blijkbaar zwaar wegen in de keuze van het publiek.

drupal logoPopulariteit heeft nadelen voor Wordpress: Uit statistieken blijkt dat Wordpress in verhouding vaker doelwit is van hackers. Opmerkelijk is ook dat goed onderhouden Wordpress websites hiermee te maken hebben. Dat laatste is zorgwekkend. Goed onderhouden Joomla websites zijn zelden doelwit en de schade blijft beperkt. Slecht onderhouden sites vragen er als het ware om. Een winkel in een drukbezochte winkelstraat zonder voordeur, personeel of bewaking zal het niet lang volhouden.

Andere CMS

typo3 logojoomla logoDe bekendste open source CMS systemen zijn Joomla, Drupal, Typo3 en Wordpress. Het ene CMS is niet per se beter dan het andere. Maar omdat je rekening moet houden met wat een website moet gaan presteren is de keuze erg belangrijk. Het heeft te maken met specifieke functionaliteit. Drupal is bijvoorbeeld bijzonder geschilkt voor uiterst geavanceerde websites. In statistieken die over drukbezochte websites gaan blijkt Drupal aan top te staan. De interpretatie van statistieken... Drupal en Typo3 wordt vaak gebruikt door de grotere bedrijven en merken.

Voor een simpele blog website is WordPress een goede keuze. Een blogsite kan inderdaad ook prima met Joomla, maar WP geeft de indruk dat het gebruiksvriendelijker is. Toch een simpele blogsite met Joomla? Waarom niet eigenlijk. Ik kan u daarmee van dienst zijn en support bieden, het is mijn specialisme. Als u kiest voor WP kan ik geen support geven op het niveau zoals ik dat geef voor Joomla.

Websitebuilders

Er zijn nog meer alternatieven die lijken op een CMS zoals de websitebuilder Wix en SquareSpace. Ik ben daar geen voorstander van vanwege de beperkingen en commerciële opzet. WP is dan altijd een beter keuze. 

Joomla open source cms - logo

De Joomla community: Regelmatig zijn er bijeenkomsten van Joomla gebruikers op diverse locaties in Nederland. Van absolute beginners tot aan doorgewinterde programmeurs. De Joomla gebruikersgroepen verstrekken bezoekers informatie over Joomla, extensies, seo, www nieuws. De commercie heeft hier nog niet toegeslagen, de open source mentaliteit staat hoog in het vaandel bij de vele vrijwilliggers. 

webdesign logo websitemet

Gegevens
Adm. Helfrichstr. 26
3454XB De Meern
06 3892 9109
kvk 30249185
remittent