Waarom Joomla

Redenen om voor een website met Joomla te kiezen: Open source, de kosten, ontwikkeling, uitbreidbaar, support, actieve behulpzame community, uitbesteding

  • De kosten: Het Joomla CMS is open source en gratis! Dit in tegenstelling tot closed source commerciële systemen
  • Ontwikkeling: Het wordt continu doorontwikkeld door een team van uiterst professionele ontwikkelaars
  • Security updates en bug fixes ongeveer  8 keer per jaar. Het wordt dagelijks getest op veiligheids risico's of verborgen gebreken.
  • Uitbreidbaar. Bezoek de officiële Joomla extensie directory. U zult versteld staan van de mogelijkheden waarmee uw website kan worden uitgebreid. Uw website is met Joomla op de toekomst voorbereid.
  • Support: Er zijn zeer veel webdesigners die Joomla support aanbieden.
  • Uitbesteding: Het aanbod is groot. Kies een ervaren allround websitebouwer met kennis van website optimalisatie, seo & conversie.
  • Updaten: Is tegenwoordig heel simpel zelf te doen in het CMS
  • Standaard functies: Waar WP tekort schiet voldoet Joomla
  • Actieve Joomla community: Regelmatig zijn er (bijna gratis) bijeenkomsten van Joomla gebruikers op diverse locaties in Nederland. Van absolute beginners tot aan doorgewinterde programmeurs. Gebruikersgroepen verstrekken elkaar informatie over Joomla, extensies, seo, www nieuws. De commercie heeft hier nog niet toegeslagen, de open source mentaliteit staat hoog in het vaandel bij de vele vrijwilliggers.

Er zijn diverse open source CMS systemen. De bekendsten zijn Joomla, Drupal, TYPO3 en Wordpress. Grote bedrijven, instellingen en zelfs de overheid  ontdekken steeds meer de voordelen en mogelijkheden van het Joomla open source CMS. Het ene CMS is niet per se beter dan het andere. Wel kan de ene keuze beter zijn dan de andere, omdat je rekening moet houden met wat een website moet kunnen. Het heeft dus te maken met bepaalde gewenste specifieke functionaliteit. Voor een simpele blog website kiest u simpel voor Wordpress. Dat kan inderdaad ook met Joomla, maar Wordpress vind men over het algemeen makkelijker te hanteren. (Heel af en toe bouwt websiteMet ook eenvoudige Wordpress websites, maar de specialiteit ligt bij Joomla.) . Van Drupal en Typo3 weet ik niet veel. Het wordt gebruikt door de grotere bedrijven en die vallen buiten mijn doelgroep.

WordPress vs Joomla

Dit is geen pleidooi voor of tegen een bepaald CMS, alle open source CMS hebben voor en nadelen. De keuze moet gebaseerd zijn op wat voor soort website u nodig heeft, welke functionaliteit er nodig is. 

wordpress logo

joomla logoVanwege de uitgebreide mogelijkheden van Joomla kozen veel website eigenaren in het verleden voor het simpelere WP, WordPress . Het was een trent die zich doorzette. Ooit was Joomla het populairste CMS. Ik adviseer notitie te nemen van het Joomla CMS voordat de keuze wordt gemaakt voor WP. Joomla heeft namelijk veel meer te bieden. Om er achteraf achter te komen dat iets niet mogelijk is binnen WP en over te schakelen naar Joomla is een omweg wat veel tijd in beslag neemt. Helaas heb ik het al een paar keer fout zien gaan en zie ik hoe een website achteruit kan gaan in functionaliteit, google indexering, snelheid, verkeerde of missende essentiële html tags. Zaken die ook in WP prima zijn te handelen, maar dan moet die expertise er wel zijn. Daar schort het vaak aan. In die visie is een Joomla website met professionele support een betere keuze.

Het Joomla CMS is moelijker dan WP, maar heel gebruiksvriendelijk en goed gedocumenteerd. Is alleen een blog nodig en wat simpele functionaliteit, dan heeft WP de voorkeur. WebsiteMet kan voor u ook een prima WP website bouwen met desgewenst een professionele commerciële template, maar geeft geen support voor WP.

Om dezelfde functionaliteit te behalen als Joomla is Wordpress een slechte keuze. Bij Wordpress moet je plugins installeren voor functies die in Joomla standaard zijn. (zoals ACL , een belangrijk pluspunt voor Joomla). De opmerking dat WP het beter doet in google is niet waar. In de praktijk is het wel zo. Het komt omdat gebruikers in Joomla vaak niet goed weten waar zij info voor zoekmachines kunnen invoeren. WP is wat dat betreft veel gebruiksvriendelijker en intuïtiever. WP is zonder plugins veel sneller. Dat is waar, maar Joomla kan echter veel sneller zijn met de juiste extensie, snelle template. WP is wordt met veel plugins erg traag vergeleken met Joomla. Beide systemen zijn prima te gebruiken als CMS. Bij een blog adviseer ik tegenwoordig WP te gebruiken, wil je meer met een website kies dan voor Joomla. Voor WP bestaan inmiddels ook webshops. Ik heb daar geen ervaring mee.