Joomla templates

Standaard en goed ontworpen commerciële templates kunnen worden aangepast met overrides. Hiervoor is css en html kennis nodig. De standaard meegeleverde template is een prima basis. De code is conform webstandaarden, aanbevelingen en richtlijnen van het W3C.

Meestal is het beter om gebruik te maken van professionele commerciële templates. Soms volstaat een dergelijke templatein zijn geheel, maar meestal zijn er kleine of grotere aanpassingen nodig om aan de wensen te kunnen voldoen. En dan zijn er nog custom designed templates.

Custom designed vs commerciële template

Custom designed templates worden geheel ontworpen door de webdeveloper en webdesigner. Deze zijn aan de prijzige kant. Commerciële templates kunnen eenvoudig aangepast kunnen worden aan de wensen. Dit is veel goedkoper. De ontwikkelaars van commerciële templates zorgen bovendien voor regelmatige updates wat het onderhoud sterk vereenvoudigd.

Wat is een template? Een template bestaat uit bestanden die de voorstelling van de website verzorgen, zoals de positie van inhoud, menu's, footer en de typografie, kleur. Het bevat instructies voor exacte positionering en opmaak van inhoud in een pagina. Het bepaald voor een groot gedeelte hoe de website eruit komt te zien en hoe deze wordt ingedeeld in sectoren. Joomla levert altijd een paar standaard templates mee. Er zijn diverse commerciële template aanbieders die licenties verkopen. Zo'n licentie kost gemiddeld tussen de 25 en 60 euro en is meestal een jaar geldig voor updates.

W3C logo

Belangrijk is dat de templates zoveel mogelijk conform het W3C zijn.

JoomlaShack templates Ik maak hoofdzakelijk gebruik van commerciële templates ontworpen door JoomlaShack. Bij een opdracht worden deze bijzonder goede kwalitatieve templates ingezet. Er is keuze genoeg. De template installeren en specifiek aanpassen aan de wensen is onderdeel van de werkzaamheden.

Responsive template: Wanneer de template responsive is (dat zijn alle goede templates tegenwoordig) wordt er gedetecteerd in welke browser of apparaat de pagina getoond moet worden. Alles wordt dan ge-herpositioneerd en opgemaakt voor een prettige gebruiksvriendelijke weergave in een mobieltje of tablet. De weergave kan worden aangepast naar wens en in overleg. Wanneer een template wordt aangepast hebben de veranderingen invloed op desktop, mobiele en tablet weergave. Vaak is er meerwerk nodig om aanpassingen gemaakt voor een desktop view geschikt te maken voor mobiel (of tablet).

Template aanpassen

In principe hoeft er niets veranderd te worden aan zo'n template. Uniformiteit en conventies vinden website bezoekers over het algemeen prettig. Het biedt meer herkenning en minder afleiding. Toch zijn enkele of meerdere aanpassingen vaak juist wel gewenst om de uitstraling van een bedrijf, instelling of persoon te accentueren. De huisstijl kan uitstekend meegenomen worden wanneer de template wordt aangepast.

Mooie website of liever een functioneel ontwerp? Een mooie website kan op bewondering rekenen. Dat is leuk. Soms is het ook nodig en gewenst. Maar wanneer het de gebruiksvriendelijkheid in de weg zit is het killing voor de bezoekersaantallen en het rendement. Wil niet zeggen dat een mooie website ook heel functioneel kan zijn. Een website van een populair modieus muziekgezelschap ziet er geheel anders uit dan de zakelijke website van een boekhouder. De interpretatie van wat mooi is, aantrekkelijk of lelijk is geheel afhankelijk van de doelgroep.

Gratis templates

Er zijn veel gratis Joomla templates online te vinden. Ik raad 99% bij voorbaat af voor serieuze websites. Het is vaak onduidelijk wie de template heeft gemaakt. Als er ondersteuning nodig mocht zijn is de ontwikkelaar niet bereikbaar bijvoorbeeld. Vaak zit er code in die slecht is voor de indexering in google of verborgen linkjes naar websites die er baat bij hebben. Deze gratis templates hebben in het verleden het imago van Joomla flink aangetast.

Eén kanttekening: Toch zijn er wel enkele gratis templates die uitstekend voldoen (zoals Afterburner van RocketTheme). Het zijn vaak 'uitgeklede' basic templates van commerciële aanbieders, maar kunnen toch erg goed zijn! Vraag altijd advies bij de keuze van een gratis template voor Joomla. Voor een niet serieuze website zou het wel kunnen, maar het blijft, zelfs dan, oppassen!

Software om templates mee te maken: Artisteer.

Artisteer verkoopt software waarmee een Joomla template kan worden gemaakt. Ik maak daar nooit gebruik van omdat het voor mij juist erg onhandig en tijdrovend is. De broncode van artisteer templates is werkelijk een crime. Templates die gemaakt zijn m.b.v. Artisteer zijn nauwelijks aan te passen zonder de aanschaf van de software. Dat is een groot nadeel als een website wordt aangeboden aan een websitebouwer die er iets aan moet veranderen omdat het niet met Artisteer lukt of als er upgrades doorgevoerd moeten worden.

Voor wie is deze software dan wel interessant? Het is bedoeld voor mensen zonder html en css kennis die zelf aan de slag willen om de website van een eigen ontworpen template te voorzien. Inmiddels zijn er betere alternatieven voorhanden.