reCaptcha v3

De reCaptcha service van google voorkomt spam wanneer dit is toegevoegd aan een website formulier, bijvoorbeeld een contact-formulier. Een bezoeker moest nadat het formulier werd ingevuld een vinkje plaatsen bij de mededeling I'm not a robot. Daarna moest vaak ook nog een aantal afbeeldingen geselecteerd worden waarop stoplichten, etalages, autos, heuvels, zebra's etc etc te zien zijn. Dit alles om aan te tonen dat u geen spammer bent. Dat kon gebruiksvriendelijker:

Met de onzichtbare reCaptcha v3 hoeft deze handeling niet meer verricht te worden. Het enige zichtbare is de Google Badge. En zelfs deze badge kan onder bepaalde voorwaarde worden verborgen voor het publiek met een css aanpassing. Zie verberg de google badge. Meer info van google webmasters central blog (2018-10-29).

Standaard anti-spam functie in Joomla instellen

Joomla biedt sinds eind 2018 reCaptcha v3 als standaard functie. Het moet geactiveerd worden met key codes van google. Het aanvinken van de bevestiging 'I'm not a robot' is niet meer aanwezig in versie 3 van google reCaptcha.

  • site- en secret key aanmaken specifiek voor uw website domein en kies voor de v3 versie. Deze is te verkrijgen bij  google recaptcha

Login in de administrator van Joomla als super administrator en volg onderstaande stappen om de onzichtbare reCAPTCHA plugin te activeren. 

  1. Extensies- Plugins zoek recaptcha_invisible. Open deze plugin en copy de site en secret keys + opslaan en sluiten. Schakel de v2 versie uit.
  2. Algemene instellingen - TAB website - vakje Standaard captcha en selecteer Captcha - invisible reCaptcha + opslaan en sluiten
  3. Gebruikers - Beheren - Opties (button rechtsboven) onder TAB Gebruiker opties achter het veld Captcha selecteert u Captcha - invisible reCaptcha + opslaan en sluiten
  4. Contactpersonen: Opties (button rechtsboven) onder TAB formulier moet ook de juiste onzichtbare versie worden geselecteerd.

Controle: Leeg eerst de gehele cache bij Systeem - Cache - cache opschonen, ga naar de site met het contactformulier klik F5 (of Ctrl+shift+R). Rechtsonder wordt nu de Google Badge getoond van google reCaptcha invisible. Die kan worden verwijderd, maar em moet altijd een link zichtbaar blijven op de pagina naar de service van google.

Google Badge verwijderen

De Google badge verschijnt op formulieren om bezoekers te informeren over deze service van Google. Dat kan tot teveel afleiding en mogelijk verwarring leiden. Pagina's waarop formulieren staan zoals een contact pagina moeten zo weinig mogelijk afleiding bevatten. Deze badge mag daarom verborgen worden van Google als aan de voorwaarde * is voldaan. Op deze FAQ pagina  wordt uitgelegd hoe deze te verbergen (css). Als voorwaarde wordt gevraagd een vermelding te plaatsen op het formulier met de twee linkjes naar Google (Privacy Policy en Terms of Service linkjes die ook in de badge staan.)

Wilt u deze nieuwe gebruiksvriendelijke feature voor joomla 3.9 liever uitbesteden? Neem dan contact op : tel 06-38929109 of vul het contactformulier  in waarop de nieuwe reCaptcha in werking is (zonder badge, maar wel met een regel extra informatie (* verplichte voorwaarde)).