Wat is open source?

Bij open source software is de broncode openbaar, niet afgeschermd of verborgen / encrypted zoals bij closed source. Het is voor iedereen beschikbaar om in te zien, te bestuderen, te verbeteren of software te schrijven welke de functionaliteit vergroot. Hierdoor kunnen uitbreidingen worden gemaakt op het systeem of het systeem verbeterd worden op diverse fronten zoals beveiliging, gebruiksvriendelijkheid, snelheid, functionaliteit. Die functies worden dan meestal aangeboden als open source software in gratis en commerciële varianten.

Basis idee van ontwikkelaars achter open source software is dat het voor iedereen beschikbaar moet zijn. Zonder monopolie van bedrijven, groepen of overheden. Dankzij deze gedachte hebben enorm veel mensen wereldwijd baat gehad: websitebouwers, internet ondernemers, webwinkels, software ontwikkelaars. Het heeft de vooruitgang in de ICT een enorme boost gegeven. Zonder de open source programmeertaal  PHP zou Joomla helemaal niet gratis beschikbaar kunnen zijn. Het wordt gebruikt in de broncode.

PHP en MySql stonden aan de wieg van Joomla. 

Het een heeft het ander voortgebracht. Het is een pracht idee. Joomla is één voorbeeld van open source. Zonder open source software zou het internet er vandaag heel anders uit zien. Internet zou nooit zo populair zijn geworden. Moet alles dan maar open source worden? Nee, dat zou geen goed idee zijn. Veel bedrijven willen dat ook helemaal niet. Dat is ook helemaal de bedoeling niet van open source.

Voordelen en nadelen

Een nadeel van open source kan zijn dat ontwikkelaars niet verplicht zijn om de software te blijven onderhouden naar nieuwe standaarden, voorwaarden en eisen op internet. Dat is logischerwijze het voordeel van closed software. Een bedrijf wat afhankelijk is van de verkoop van software is erbij gebaat om klanten te behouden of nieuwe klanten binnen te krijgen. Wanneer de software verouderd, de functionaliteit in het geding komt of de klanten minder profijt hebben van het product zullen ze de overeenkomst willen stoppen en zoeken naar alternatieven. Zo'n bedrijf is continu bezig met de kwaliteit.

Om bij het Joomla project te blijven: Ook Joomla is niet verplicht om de software te blijven onderhouden. En toch gebeurd dat wel (al ruim 14 jaar) en kunnen we daarop vertrouwen. Een belangrijke reden: Er spelen vele belangen mee van ontwikkelaars die commerciele extensies uitgeven. Wanneer de basis niet onderhouden wordt zullen deze ontwikkelaars in de problemen komen.

Closed source extensies voor Joomla: Het komt voor dat extensies voor Joomla toch encypted zijn en om die reden als closed source worden beschouwd. Pas daarmee op. De broncode van deze software is alleen toegankelijk voor de ontwikkelaars. De concument én andere extensies die er gebruik van maken zijn dan aangewezen op de hulp van de closed source ontwikkelaars, uiteraard tegen betaling. Als deze dan niet meewerken of hoge kosten in rekening brengen is het voor de klant heel vervelend wanneer er software conflicten ontstaan. Die extensies zullen niet erg succesvol zijn. Om dit te voorkomen bestaat de officiële JED extensie lijst van Joomla.org. Daar worden alleen betrouwbare open source joomla extensies vermeldt (zowel gratis als commercieel). Het is echter niet verboden om closed source extensies voor Joomla aan te bieden.Wanneer alles blijft werken zoals het hoort zijn er ook geen grote bezwaren (lijkt mij). Toch zou ik heel erg oppassen met deze uitbreidingen, omdat verborgen linkjes en dubieuze code niet zelden worden toegevoegd in de encrypted code, ten nadele van de betreffende website, seo etc.

Er bestaat een handige extensie om te controleren in het CMS of er een closed source extensie aanwezig is. Als u een vermoeden heeft: Installeer de gratis  JED Checker

 

Open source vs closed source

 opensource_logoAan het Joomla project werken honderden professionals wereldwijd mee. Het is relatief gezien het meest veilige systeem voor dynamische websites met CMS dat er bestaat. Daarbij opgemerkt dat degene die er een website mee bouwt, op de hoogte moet zijn van slechte / dubieuze uitbreidingen en alert moet reageren op security updates van Joomla én extensies. Berichten over gehackte Joomla websites gaan bijna altijd over websites die niet onderhouden werden, gebruik maakten van gevaarlijke of gehackte extensies en vaak ook nog met makkelijk te achterhalen wachtwoorden. In het laatste geval is er mijns inziens helemaal geen sprake van hacken, maar naar binnen lopen omdat de deur open staat. Ook kan het aan slechte webhosting liggen. Is het dan 100% veilig? Nee, geen enkele open of closed source software is dat.

Meer weten over het open source Joomla project? Bezoek http://opensourcematters.org/

Closed Source 80x56De broncode van een commercieel CMS is in de regel closed source, dwz het blijft eigendom van anderen. Mocht u om wat voor reden het contact met de eigenaar van het CMS willen verbreken of de aanbieder gaat failliet kunt u het closed source systeem niet langer gebruiken itt Joomla.

Er zijn argumenten om een closed source systeem te overwegen. Denk aan zeer geavanceerde technieken die niet voor Joomla beschikbaar zijn. Een ander argument zijn CMS-systemen die speciaal zijn ontwikkeld met oog op seo en conversie. Het vraagt om meer investering, maar het belooft ook meer omzet. Wanneer het budget het toe laat worden dit soort services interessant. De closed source software

Joomla is gratis voor iedereen!

Open source is niet altijd gratis, Joomla CMS is dat wel, voor iedereen. Maar extensies voor Joomla kunnen commercieel zijn. Soms is een eenvoudige probeer-versie van een geavanceerde functie gratis. De kosten vallen voor deze commerciele extensies over het algemeen reuze mee. Zonder al die extensies is een standaard Joomla website overigens gewoon een volwaardige professionele website. Hoe minder uitbreidingen er nodig zijn om het doel te bereieken des te beter. Het doel van de website bepaald wat er nodig is. Een webshop kan niet zonder een webshop extensie om maar een simpel voorbeeld te noemen.

Aan het Joomla project werken wereldwijd honderden professionals mee.Er zit tienduizenden manuren werk in. Allemaal gratis. Wordt er dan geen geld verdiend door al die belangeloze medewerkers? Ja, uiteraard, voor niets gaat de zon op: 

Een poging om dit uit te leggen met een voorbeeld: Wanneer de basis van de software gratis wordt aangeboden, bijvoorbeeld het Joomla CMS met de noodzakelijke functionaliteit voor een professionele website ontstaat vanzelf de vraag naar bijzondere meer geavanceerde functionaliteit. Maar webshops zijn toch ook vaak gratis? Dat klopt, maar er zijn altijd extra uitbreidingen die gebruikers willen hebben. Op een gegeven moment wordt er iets aangeboden voor euro's wat zo handig is dat iedereen het wil aanschaffen. De kosten zijn dan erg laag, omdat er veel afzet is. Er zijn ontwikkelaars die hier heel erg rijk van zijn geworden. Dus gratis, hoezo? Wanneer u geen uitgebreide website nodig heeft bent u de gelukkige die hier van profiteert, omdat de basis niets kost. Behalve de websitebouwer, onderhoud, webhoster en personeel wat de inhoud moet beheren. 

Open source klinkt als muziek in de oren

Wat is nou precies open source? Ik vond het een moelijke vraag die ik mezelf stelde aan het begin van dit artikel. Het opende met een paar alinea's die overeenkomen met wat je wel vaker leest over open source. Maar wat is nou de kracht van deze manier van denken. Wat . Ik wil het goed uit kunnen leggen wat voor positief effect de open source gedachte heeft op onze cultuur, maatschappij, levenswijze, de wereld om ons heen. Het lijkt iets ongrijpbaars. 'Hoe verdienen die ontwikkelaars en al die vrijwilliggers van Joomla dan hun geld' hoor ik vaak van klanten of geïnteresseerden. Opeens had ik een mooie vergelijking, een aha erlebnis: Muziek! 

Muziek was al open source voordat de term uberhaupt werd verzonnen. Iedereen mag een muziekstuk uitvoeren van een ander. We zouden het raar vinden als het niet mocht. Voorbeeld: The Rolling Stones werden bekend met songs van andere artiesten. Hoe vervelend zou het zijn geweest als die muziek closed source was geweest. Het zou de ontwikkeling van de muziek enorm in de weg hebben gestaan.

Wat is open source niet? Het toe eigenen en verspreiden van mp3 bestanden is breed geaccepteerd. Maar het is in feite pure diefstal volgens de wet, personen en bedrijven die er belangen bij hebben. Veel mensen roepen dat muziek open source is (dat valt niet te ontkennen) en dus gratis moet zijn. Dat is te kort door de bocht. Stel dat het gratis moet zijn, stel ...  Dan zie je toch positieve ontwikkelingen voor muzikanten die mede dankzij de (illigale) verspreiding van hun muziek komen boven drijven en daardoor een bestaan kunnen opbouwen dankzij de vraag naar hun optredens. Als je muziek maakt, componeert en of uitvoert is deze tijd bij uitstek geschikt om je te profileren via allerlei sociale media kanalen die nota bene vaak ook gratis zijn of niet al te veel investering vragen. Dat is niet eenvoudig, maar het kan, als je maar weet hoe. Dus wat heeft muziek nou te maken met open source? Alles!

Open source muziek is totaal iets anders dan de auteursrechten ontnemen van een persoon. Dat recht zal altijd blijven bestaan. Bij de open source thought moet je eigenlijk kunnen zeggen dat de mensheid erbij gebaat is. Zoals bij onderwijs, techniek of denk eens aan open source medicijnen. Aan veel mediicijnen wordt belachelijk veel geld verdiend terwijl ze onthouden worden aan mensen die er baat bij kunnen hebben, maar die het niet kunnen betalen. Dat zou een dankbaar open source doel kunnen zijn. Er kleven voor en nadelen aan, maar de trend van de open source gedachte is niet te stoppen. Open source klinkt als muziek in de oren.   Zonder open source zou de wereld een stuk minder aantrekkelijk worden, minder kansen bieden.

Vandaar ook dat de naam Joomla  is gekozen voor het project: Samen, met z'n allen.