Joomla standaard functies

De standaard functies maken van Joomla een compleet CMS. Het voldoet aan de verwachtingen en eisen van een open source CMS. Die functies zijn niet altijd persé nodig. Als ze niet nodig zijn én op inactief staan wordt de website dus ietsje of heel veel sneller al naar gelang de soort functie.

Joomla standaard functies zijn o.a.

 • Contactformulier (met of zonder  spam beveiliging, reCaptcha v3)
 • SEF url (leesbare, begrijpelijke urls, seo+)
 • Meertaligheid
 • Banner advertentie functie (met statistieken)
 • Diverse zoekfuncties
 • Tags (groeperen van verwante of relevante artikelen)
 • Joomla update functie (met optioneel email notificaties)
 • Registratie van bezoekers die bepaalde onderdelen van de website wel of niet mogen bezoeken
 • ACL : Hierarchie / rechten voor diverse groepen gebruikers
 • Functie om extra extensies online te installeren én te updaten
 • Basis seo: meta title tag en meta description tag
 • Media uploaden
 • Encryptie ondersteuning php >7.2
 • SEF urls met betekenisvolle woorden, zonder getallen (article ID's) in de url balk.
 • Item bewerkings geschiedenis, oude versie van een artikel bekijken of terugzetten
 • Custom Fields, aangepaste velden voor artikelen
 • Intuïtief artikelen aanmaken en bewerken via het menu of de front.
 • Redirects functie, verwijzingen maken naar andere urls

Voor het open source Joomla! CMS bestaan duizenden extensies / functies, van simpel tot zeer geavanceerd, van gratis tot honderden euro's. Uw website uitbreiden met meer functionaliteit?

In vergelijking met websitebuilders

Websitebuilders (Wix, Squarespace, Shopify, of Weebly) zijn van een geheel andere categorie. Het zijn alternatieven voor CMS'en zoals Joomla en Wordpress. De 'gratis' sitebuilders zijn closed source en beperkt in functionaliteit. Voor gewenste functies schaft men commerciële uitbreidingen aan. Daardoor worden ze duurder dan gratis open source systemen. In open source  kan iedere ontwikkelaar een extensie aanbieden. Bij closed source worden en kunnen deze alleen door aanbieder van het systeem aangeboden.

De genoemde websitebuilders zijn bedoeld voor mensen die zelf een website wilen maken zonder hulp van een websitebouwer en / of ontwerper. Er is geen kennis voor nodig. Een geheel ander concept, sterk gericht op commercie. De genoemde site-builders zijn een flinke stap achterwaarts in de visie van open source software. De klanten van deze commerciële sitebuilders zijn afhankelijk van wat de ontwikkelaar in huis heeft. Bij Joomla en WP kan iedere ontwikkelaar zijn bijdrage leveren, vrijwillig, gratis of commercieel. Zij zijn niet in dienst Joomla of WP. Een levensgroot verschil.

"Ieder nadeel heb ze voordeel" vice versa. Het gaat uiteindelijk om een website die doet wat men ervan verwacht. In die visie is het ene CMS, closed of open source niet per definitie beter dan het andere. Ervaring van alle systemen is nodig om een objectieve gefundeerde mening te kunnen hebben. Een zoektocht naar meningen, reviews, aanbevelingen, informatie naar deze systemen kan ook een verhelderend beeld schetsen. Bent u op zoek naar een CMS systeem dat bij u past, ga dan niet af op een enkel positief of negatief bericht.

Een voorbeeld

Kwa functionaliteit blijven de sitebuilders ver achter op de mogelijkheden van open source CMS'en. Wil men bijvoorbeeld een eigen domeinnaam of SEO functies activeren in Wix, is een jaarlijks abonnement nodig. In Joomla en WP is dit standaard gratis. (WP heeft een plugin nodig). In die zin is Wix alles behalve gratis zoals men het graag wil doen geloven. Een ander argument wat vaak als positief wordt ervaren zijn  de drag en drop functies om de website in te delen in gebieden. Die functies bestaan ook voor Wordpress (extra plugins) en Joomla (extra extensies). Volgens mij een achterhaald argument. WP had deze extra functie overigens al langere tijd, voor Joomla bestaat deze inmiddels ook.

 

 

 

 

reCaptcha v3

De reCaptcha service van google voorkomt spam wanneer dit is toegevoegd aan een website formulier, bijvoorbeeld een contact-formulier. Een bezoeker moet in reCaptcha v2, nadat het formulier is ingevuld een vinkje plaatsen bij de mededeling I'm not a robot. Daarna moet vaak ook nog een aantal afbeeldingen geselecteerd moet worden waarop stoplichten, etalages, autos, heuvels, zebra's etc etc te zien zijn. Dit alles om aan te tonen dat u geen spammer bent. Dat kan gebruiksvriendelijker:

Met de onzichtbare reCaptcha v3 hoeft deze handeling niet meer verricht te worden. Het enige zichtbare is de Google Badge. En zelfs deze badge kan worden verborgen voor het publiek. Zie verberg de google badge

Standaard anti-spam functie in Joomla instellen

Joomla biedt sinds eind 2018 reCaptcha v3 als standaard functie. Het moet geactiveerd worden met key codes van google. Het aanvinken van de bevestiging 'I'm not a robot' is niet meer aanwezig in versie 3 van google reCaptcha.

Maak eerst een site- en secret key specifiek voor uw website domein en kies voor de v3 versie. Deze is te verkrijgen bij  google recaptcha

Login in de administrator van Joomla als super administrator en volg onderstaande stappen om de onzichtbare reCAPTCHA plugin te activeren. Kijk alleen naar de rode nummers in de screeenshots. De andere instellingen zijn niet van belang en kunnen in uw CMS anders staan ingesteld:

1-Klik tab Extensies - Plugins, 2- zoek op recapt, 3- Schakel de onzichtbare reCaptcha in en open deze.

reCaptcha v3 plugin instellen in joomla 1

copy de code van de site sleutel en de geheime secret key, klik daarna op opslaan en sluiten

 

reCaptcha v3 plugin instellingen 2

 

4-Ga naar algemene instellingen (afb) - klik op tabje Website - selecteer in vakje Standaard captcha de Captcha - invisible reCaptcha, opslaan en sluiten

recaptcha selecteer algemene instellingen 3

 

reCaptcha v3 onzichtbaar selecteren 4

5- Klik tab Gebruikers (beheren), 6-Klik helemaal rechts op opties, 7 klik tabje Gebruiker opties en 8-selecteer achter Captcha de onzichtbare reCaptcha

reCaptcha v3 instellen in joomla 5

 

 

 

Schakel de oude captcha plugin uit (bij stap 2) als deze niet meer nodig is. Kijk op de site en ververs (toets f5) eventueel de pagina met het formulier. Als het goed is ziet u nu geen I'm a robot vraag meer. Rechts of links onder op de pagina ziet u het reCaptcha logo ter informatie, dat is de google badge. Als er een stap is overgeslagen of de keys kloppen niet, krijgt u een foutmelding zien.

Google Badge verwijderen

De Google badge verschijnt op formulieren om bezoekers te informeren over deze service van Google. Dat kan tot teveel afleiding en mogelijk verwarring leiden. Pagina's waarop formulieren staan zoals een contact pagina moeten zo weinig mogelijk afleiding bevatten. Deze badge mag daarom verborgen worden van Google. Op deze FAQ pagina  wordt uitgelegd hoe deze te verbergen (css). Als voorwaarde wordt gevraagd een vermelding te plaatsen op het formulier met de twee linkjes naar google (die ook in de badge staan.)

Wilt u deze nieuwe gebruiksvriendelijke feature voor joomla 3.9 liever uitbesteden? Neem dan contact op : tel 030-8780146 of vul het contactformulier  in waarop de nieuwe reCaptcha in werking is (zonder badge, maar met een regel extra informatie).