Joomla Updates

Alle software heeft vroeg of laat updates nodig. Er worden met enige regelmaat bugs gevonden of beveiligingslekken in Joomla gesignaleerd door gebruikers, hackers en ontwikkelaars. Om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van lekken in het systeem brengt de Joomla organisatie  regelmatig updates uit. Ook om bugs (hinderlijke foutjes) te herstellen. Bij zo'n update worden ook de minder opvallende bugs meegenomen die niet zo'n grote prioriteit hadden.

De nieuwste update voor Joomla

Joomla update zelf doen

Joomla update zelf doen of toch maar uitbesteden voor de zekerheid? Tegenwoordig kunt u updates makkelijk zelf doen met super user rechten, mits alle niet standaard extensies  het ook aan kunnen. Meestal is dat zo, maar voorzichtigheid is wel geboden. Heeft u helemaal geen extra uitbreidingen, dan kunt u het zonder meer zelf doen. Vraag het eerst aan uw websitebouwer voor de zekerheid. Ik zorg altijd dat er een backup voorhanden is, ook al gaat het altijd goed. Bij een upgrade spelen de extensies wel een grote rol voor het succesvol slagen ervan. Een upgrade moet u normaal gesproken wel uitbesteden. Ontwikkelaars moeten op tijd hun extensies kunnen aanpassen voordat een upgrade plaats vind. Als hen dat niet lukt zou zo'n extensie kunnen weigeren of een conflict kunnen veroorzaken. Een backup is dan onontbeerlijk. (Gebruik Akeeba voor backups of webhosting die backups verzorgd, of beide).

Wanneer u de hoogste rechten heeft in het CMS (de zgn. super administrator)  wordt u automatisch op de hoogte gesteld met een email notificatie zodra een nieuwe update klaar staat. Bij beheerdersgroep super users moet u wel aangeven dat u systeem emails wilt ontvangen. Het staat standaard op ja. Met een druk op de update button in het Joomla CMS wordt het proces gestart. Meestal duurt dit een aantal seconden tot een minuut, afhankelijk hoeveel kb de update bevat en mede afhankelijk van uw hosting snelheid.

zie ook Joomla wiki waar een uitgebreide Nederlandstalige geschiedenis staat beschreven van het Joomla open source project.