De Joomla Community

tekst in wording

Joomla Updates

Alle software heeft vroeg of laat updates nodig. Er worden met enige regelmaat bugs gevonden of beveiligingslekken in Joomla gesignaleerd door gebruikers, hackers en ontwikkelaars. Om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van lekken in het systeem brengt de Joomla organisatie  regelmatig updates uit. Ook om bugs (hinderlijke foutjes) te herstellen. Bij zo'n update worden ook de minder opvallende bugs meegenomen die niet zo'n grote prioriteit hadden.

De nieuwste update voor Joomla

Joomla update zelf doen

Joomla update zelf doen of toch maar uitbesteden voor de zekerheid? Tegenwoordig kunt u updates makkelijk zelf doen met super user rechten, mits alle niet standaard extensies  het ook aan kunnen. Meestal is dat zo, maar voorzichtigheid is wel geboden. Heeft u helemaal geen extra uitbreidingen, dan kunt u het zonder meer zelf doen. Vraag het eerst aan uw websitebouwer voor de zekerheid. Ik zorg altijd dat er een backup voorhanden is, ook al gaat het altijd goed. Bij een upgrade spelen de extensies wel een grote rol voor het succesvol slagen ervan. Een upgrade moet u normaal gesproken wel uitbesteden. Ontwikkelaars moeten op tijd hun extensies kunnen aanpassen voordat een upgrade plaats vind. Als hen dat niet lukt zou zo'n extensie kunnen weigeren of een conflict kunnen veroorzaken. Een backup is dan onontbeerlijk. (Gebruik Akeeba voor backups of webhosting die backups verzorgd, of beide).

Wanneer u de hoogste rechten heeft in het CMS (de zgn. super administrator)  wordt u automatisch op de hoogte gesteld met een email notificatie zodra een nieuwe update klaar staat. Bij beheerdersgroep super users moet u wel aangeven dat u systeem emails wilt ontvangen. Het staat standaard op ja. Met een druk op de update button in het Joomla CMS wordt het proces gestart. Meestal duurt dit een aantal seconden tot een minuut, afhankelijk hoeveel kb de update bevat en mede afhankelijk van uw hosting snelheid.

zie ook Joomla wiki waar een uitgebreide Nederlandstalige geschiedenis staat beschreven van het Joomla open source project.

 

Doelgroep voor Joomla

De doelgroep voor Joomla is zeer divers: Joomla wordt niet alleen ingezet door particulieren en kleine MKB bedrijven. Zie ook de indrukwekkende Joomla.org showcase . Deze lijst zegt veel over de kwaliteit en mogelijkheden van het systeem. Het heeft de potentie en mogelijkheden in zich om een uiterst geavanceerde website te creëren. Maar een simpele blog website ala Wordpress is zeker ook mogelijk.

Joomla is geschikt voor (gelezen in een advertentie ): "  .... iedereen die overweg kan met een tekstverwerker  ... ".  Een waarschuwing is hier op zijn plaats: Het is een verkeerde veronderstelling er van uit te gaan enkel met deze vaardigheid een succesvolle website te krijgen. Er is inzicht is nodig en bereidheid om het CMS te doorgronden. WebsiteMet geeft support en de service is uitstekend! Loopt u ergens op vast belt u gewoon WebsiteMet.

Welk CMS u ook heeft, wanneer u zich niet verdiept in uw doelgroep, in webteksten, taalgebruik of visuele aspecten zal geen enkele website rendabel worden. Of het nu om een product gaat, een  boodschap aan de wereld, een aankondiging van een evenement of wat dan ook. WebsiteMet geeft advies of neemt de nodige werkzaamheden over. Op het gebied van SEO en conversie heeft WebsiteMet zeer veel ervaring.

Bespaar u de moeite als u ervan uitgaat dat een website kan toveren.

Joomla is geschikt voor particulieren, middelgrote en kleine bedrijven bedrijfswebsites (MKB), zelfstandigen zzp freelancers, startende ondernemers, vereniging, stichting, social networks, kunst muziek sector, persoonlijke websites,  camping, artiest, redactie, fanclub, horeca, garage, reclame, journalist, politicus, school, evenementen bureau's, hobby, vacature, sport, overheid, techniek ...etc etc.

Joomla update, upgrade of migratie

Ter info. Wat is het verschil tussen update en upgrade of migratie? Simpel gezegd komen updates vaker voor dan upgrades en upgrades vaker dan migraties. Updates zijn meestal eevoudig uit te voeren, mits alle toegevoegde extensies voldoen aan de richtlijnen welke Joomla stelt. Als dat niet zo is wordt het ietsje ingewikkelder, maar het neemt meer tijd in beslag. Er bestaan 3 hoofdversies en meerdere subversies. Alleen de laatsate versie (3) wordt ondersteund, de vorige zijn nog wel te gebruiken, maar wordt sterk afgeraden in het bijzonder als het gaat om de veiligheid van de website, bezoekers, geregistreerden en alle andere gebruikers van het CMS.

 • Update versie
 • Herkenbaar aan het laatste cijfer
 • bv van versie 3.9.4 naar 3.9.5.
 • ± 10 keer per jaar
 • Zelf doen? Ja
 • Upgrade versie
 • herkenbaar aan het tweede cijfer
 • bv van versie 3.8.13 naar 3.9.0.
 • ± 1 keer per jaar
 • Zelf doen? Vraag advies
 • Migraties
 • herkenbaar aan het eerste cijfer
 • bv van versie 3.*.* naar 4.0.0 
 • om de 4 of 5 jaar
 • Uitbesteden

Er bestaan uitzonderingen op de regel. Als een website van een sterk verouderde versie naar de nieuwste moet worden ge-upgrade of gemigreerd kunnen er problemen ontstaan wanneer met dit rücksichlos gebeurd zonder onderzoek.

Bij een migratie is er wezenlijk zoveel veranderd waarmee het gehele systeem wordt aangepakt in de broncode, vaak met geavanceerde nieuwe functionaliteit. De code waarmee het is geschreven is dan aangepast aan de nieuwste richtlijnen en vereisten om te kunnen voldoen aan de nieuwste ontwikkelingen en vragen vanuit de markt. In het verleden was een migratie een grote klus voor de websitebouwers. In de afgelopen 14 jaar dat joomla bestaat zijn dergelijke migraties een paar keer voorgekomen. De tendens is dat migraties minder gecompliceerd zijn dan in de begin periode van joomla. De data waarop upgrades verwacht worden zie joomla wikipedia

Waarom Joomla

Redenen om voor een website met Joomla te kiezen: Open source, de kosten, ontwikkeling, uitbreidbaar, support, actieve behulpzame community, uitbesteding

 • De kosten: Het Joomla CMS is open source en gratis! Dit in tegenstelling tot closed source commerciële systemen
 • Ontwikkeling: Het wordt continu doorontwikkeld door een team van uiterst professionele ontwikkelaars
 • Security updates en bug fixes ongeveer  8 keer per jaar. Het wordt dagelijks getest op veiligheids risico's of verborgen gebreken.
 • Uitbreidbaar. Bezoek de officiële Joomla extensie directory. U zult versteld staan van de mogelijkheden waarmee uw website kan worden uitgebreid. Uw website is met Joomla op de toekomst voorbereid.
 • Support: Er zijn zeer veel webdesigners die Joomla support aanbieden.
 • Uitbesteding: Het aanbod is groot. Kies een ervaren allround websitebouwer met kennis van website optimalisatie, seo & conversie.
 • Updaten: Is tegenwoordig heel simpel zelf te doen in het CMS
 • Standaard functies: Waar WP tekort schiet voldoet Joomla
 • Actieve Joomla community: Regelmatig zijn er (bijna gratis) bijeenkomsten van Joomla gebruikers op diverse locaties in Nederland. Van absolute beginners tot aan doorgewinterde programmeurs. Gebruikersgroepen verstrekken elkaar informatie over Joomla, extensies, seo, www nieuws. De commercie heeft hier nog niet toegeslagen, de open source mentaliteit staat hoog in het vaandel bij de vele vrijwilliggers.

Er zijn diverse open source CMS systemen. De bekendsten zijn Joomla, Drupal, TYPO3 en Wordpress. Grote bedrijven, instellingen en zelfs de overheid  ontdekken steeds meer de voordelen en mogelijkheden van het Joomla open source CMS. Het ene CMS is niet per se beter dan het andere. Wel kan de ene keuze beter zijn dan de andere, omdat je rekening moet houden met wat een website moet kunnen. Het heeft dus te maken met bepaalde gewenste specifieke functionaliteit. Voor een simpele blog website kiest u simpel voor Wordpress. Dat kan inderdaad ook met Joomla, maar Wordpress vind men over het algemeen makkelijker te hanteren. (Heel af en toe bouwt websiteMet ook eenvoudige Wordpress websites, maar de specialiteit ligt bij Joomla.) . Van Drupal en Typo3 weet ik niet veel. Het wordt gebruikt door de grotere bedrijven en die vallen buiten mijn doelgroep.

WordPress vs Joomla

Dit is geen pleidooi voor of tegen een bepaald CMS, alle open source CMS hebben voor en nadelen. De keuze moet gebaseerd zijn op wat voor soort website u nodig heeft, welke functionaliteit er nodig is. 

wordpress logo

joomla logoVanwege de uitgebreide mogelijkheden van Joomla kozen veel website eigenaren in het verleden voor het simpelere WP, WordPress . Het was een trent die zich doorzette. Ooit was Joomla het populairste CMS. Ik adviseer notitie te nemen van het Joomla CMS voordat de keuze wordt gemaakt voor WP. Joomla heeft namelijk veel meer te bieden. Om er achteraf achter te komen dat iets niet mogelijk is binnen WP en over te schakelen naar Joomla is een omweg wat veel tijd in beslag neemt. Helaas heb ik het al een paar keer fout zien gaan en zie ik hoe een website achteruit kan gaan in functionaliteit, google indexering, snelheid, verkeerde of missende essentiële html tags. Zaken die ook in WP prima zijn te handelen, maar dan moet die expertise er wel zijn. Daar schort het vaak aan. In die visie is een Joomla website met professionele support een betere keuze.

Het Joomla CMS is moelijker dan WP, maar heel gebruiksvriendelijk en goed gedocumenteerd. Is alleen een blog nodig en wat simpele functionaliteit, dan heeft WP de voorkeur. WebsiteMet kan voor u ook een prima WP website bouwen met desgewenst een professionele commerciële template, maar geeft geen support voor WP.

Om dezelfde functionaliteit te behalen als Joomla is Wordpress een slechte keuze. Bij Wordpress moet je plugins installeren voor functies die in Joomla standaard zijn. (zoals ACL , een belangrijk pluspunt voor Joomla). De opmerking dat WP het beter doet in google is niet waar. In de praktijk is het wel zo. Het komt omdat gebruikers in Joomla vaak niet goed weten waar zij info voor zoekmachines kunnen invoeren. WP is wat dat betreft veel gebruiksvriendelijker en intuïtiever. WP is zonder plugins veel sneller. Dat is waar, maar Joomla kan echter veel sneller zijn met de juiste extensie, snelle template. WP is wordt met veel plugins erg traag vergeleken met Joomla. Beide systemen zijn prima te gebruiken als CMS. Bij een blog adviseer ik tegenwoordig WP te gebruiken, wil je meer met een website kies dan voor Joomla. Voor WP bestaan inmiddels ook webshops. Ik heb daar geen ervaring mee.

 

 

Nieuws||Blog

07

mei

Joomla 3.9.6 update

Joomla 3.9.6 Joomla 3.9.6 update verscheen 7 mei 2019. Bevat veilighe...

09

apr

Joomla 3.9.5 update

Joomla 3.9.5 De Joomla 3.9.5 update verscheen 9 april 2019. Bevat vei...

08

apr

Website offertes aanvragen

Offertes bemiddeling Offertes aanvragen bij meerdere webbureau's via ...

27

mrt

JoomlaDagen 2019

JoomlaDagen 2019 De 14e editie van de Nederlandse JoomlaDagen komt er...

13

mrt

joomla 3.9.4

Joomla 3.9.4 Security release: 3.9.4 met hoge prioriteit voor één ond...

07

mrt

Nieuwe template

Nieuwe website WebsiteMet heeft een nieuwe aangepaste template gemaak...