De Joomla Community

tekst in wording

Joomla update, upgrade of migratie

Joomla info. Wat is het verschil tusseneen Joomla update, upgrade of migratie? Simpel gezegd komen updates vaker voor dan upgrades en upgrades vaker dan migraties. Updates zijn meestal eevoudig uit te voeren, mits alle toegevoegde extensies voldoen aan de richtlijnen welke Joomla stelt. Als dat niet zo is wordt het ietsje ingewikkelder, maar het neemt meer tijd in beslag. Er bestaan 3 hoofdversies en meerdere subversies. Alleen de laatste versie (3) wordt ondersteund door Joomla, de vorige zijn nog wel te gebruiken, maar wordt sterk afgeraden in het bijzonder als het gaat om de veiligheid van de website, bezoekers en alle gebruikers van het CMS. Versie 4 is in ontwikkeling en alleen voor test doeleinden geschikt.

 • Update versie
 • Herkenbaar aan het laatste cijfer
 • bv van versie 3.9.10 naar 3.9.12.
 • ± 10 keer per jaar
 • Zelf doen? *
 • Upgrade versie
 • herkenbaar aan het tweede cijfer
 • bv van versie 3.8.13 naar 3.9.*
 • ± 1 keer per jaar
 • Zelf doen? Vraag advies
 • Migraties
 • herkenbaar aan het eerste cijfer
 • bv van versie 3.*.* naar 4.0.0 
 • om de 4 of 5 jaar
 • Uitbesteden

* Er zijn uitzonderingen. Updates: Het beste is om eerst advies te vragen voordat u zelf aan de slag gaat. Soms kan het onderhoud door de eigenaar zelf worden verricht. Met een backup extensie, geschikte webhosting en geschikte extensies zou u het zelf kunnen doen en daarmee besparen op een onderhoudspakket ( € 140 pj). De laatste jaren gingen dit soort updates vlekkeloos, maar dit biedt geen garantie voor de toekomst. Upgrades: Als een website van een sterk verouderde versie naar de nieuwste moet worden ge-upgrade of gemigreerd ontstaan er vaak problemen zonder onderzoek vooraf. Bij twijfel altijd advies vragen of uitbesteden aan de specialist.

Migraties: Bij een migratie is er wezenlijk zoveel veranderd waarmee het gehele systeem wordt aangepakt in de broncode, vaak met geavanceerde nieuwe functionaliteit. De code waarmee het is geschreven is dan aangepast aan de nieuwste richtlijnen en vereisten om te kunnen voldoen aan de nieuwste ontwikkelingen en vragen vanuit de markt. In het verleden was een migratie een grote klus voor de websitebouwers. In de afgelopen 14 jaar dat joomla bestaat zijn dergelijke migraties een paar keer voorgekomen. De tendens is dat migraties minder gecompliceerd zijn dan in de begin periode van joomla. De data waarop upgrades verwacht worden zie joomla wikipedia

Joomla Updates

Alle software heeft vroeg of laat updates nodig. Er worden met enige regelmaat bugs gevonden of beveiligingslekken in Joomla gesignaleerd door gebruikers, hackers en ontwikkelaars. Om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van lekken in het systeem brengt de Joomla organisatie  regelmatig updates uit. Ook om bugs (hinderlijke foutjes) te herstellen. Bij zo'n update worden ook de minder opvallende bugs meegenomen die niet zo'n grote prioriteit hadden.

De nieuwste update voor Joomla

Joomla update zelf doen

Joomla update zelf doen of toch maar uitbesteden voor de zekerheid? Tegenwoordig kunt u updates makkelijk zelf doen met super user rechten, mits alle niet standaard extensies  het ook aan kunnen. Meestal is dat zo, maar voorzichtigheid is wel geboden. Heeft u helemaal geen extra uitbreidingen, dan kunt u het zonder meer zelf doen. Vraag het eerst aan uw websitebouwer voor de zekerheid. Ik zorg altijd dat er een backup voorhanden is, ook al gaat het altijd goed. Bij een upgrade spelen de extensies wel een grote rol voor het succesvol slagen ervan. Een upgrade moet u normaal gesproken wel uitbesteden. Ontwikkelaars moeten op tijd hun extensies kunnen aanpassen voordat een upgrade plaats vind. Als hen dat niet lukt zou zo'n extensie kunnen weigeren of een conflict kunnen veroorzaken. Een backup is dan onontbeerlijk. (Gebruik Akeeba voor backups of webhosting die backups verzorgd, of beide).

Wanneer u de hoogste rechten heeft in het CMS (de zgn. super administrator)  wordt u automatisch op de hoogte gesteld met een email notificatie zodra een nieuwe update klaar staat. Bij beheerdersgroep super users moet u wel aangeven dat u systeem emails wilt ontvangen. Het staat standaard op ja. Met een druk op de update button in het Joomla CMS wordt het proces gestart. Meestal duurt dit een aantal seconden tot een minuut, afhankelijk hoeveel kb de update bevat en mede afhankelijk van uw hosting snelheid.

zie ook Joomla wiki waar een uitgebreide Nederlandstalige geschiedenis staat beschreven van het Joomla open source project.

 

Doelgroep voor Joomla

De doelgroep voor Joomla is zeer divers: Joomla wordt niet alleen ingezet door particulieren en kleine MKB bedrijven. Zie ook de indrukwekkende Joomla.org showcase . Deze lijst zegt veel over de kwaliteit en mogelijkheden van het systeem. Het heeft de potentie en mogelijkheden in zich om een uiterst geavanceerde website te creëren. Maar een simpele blog website ala Wordpress is zeker ook mogelijk.

Joomla is geschikt voor (gelezen in een advertentie ): "  .... iedereen die overweg kan met een tekstverwerker  ... ".  Een waarschuwing is hier op zijn plaats: Het is een verkeerde veronderstelling er van uit te gaan enkel met deze vaardigheid een succesvolle website te krijgen. Er is inzicht is nodig en bereidheid om het CMS te doorgronden. WebsiteMet geeft support en de service is uitstekend! Loopt u ergens op vast belt u gewoon WebsiteMet.

Welk CMS u ook heeft, wanneer u zich niet verdiept in uw doelgroep, in webteksten, taalgebruik of visuele aspecten zal geen enkele website rendabel worden. Of het nu om een product gaat, een  boodschap aan de wereld, een aankondiging van een evenement of wat dan ook. WebsiteMet geeft advies of neemt de nodige werkzaamheden over. Op het gebied van SEO en conversie heeft WebsiteMet zeer veel ervaring.

Bespaar u de moeite als u ervan uitgaat dat een website kan toveren.

Joomla is geschikt voor particulieren, middelgrote en kleine bedrijven bedrijfswebsites (MKB), zelfstandigen zzp freelancers, startende ondernemers, vereniging, stichting, social networks, kunst muziek sector, persoonlijke websites,  camping, artiest, redactie, fanclub, horeca, garage, reclame, journalist, politicus, school, evenementen bureau's, hobby, vacature, sport, overheid, techniek ...etc etc.

Nieuws | Blog - Selectie

05

nov

Joomla 3.9.13

Joomla 3.9.13 De nieuwste update voor Joomla staat klaar. ....

17

okt

Critic Awards 2019

De Winnaar! Voor de zesde keer op rij is Joomla door het p ....

04

okt

Joostock Arnhem

Joostock Stichting Joostock kennissessies en unconferences ....

24

sept

Joomla update 3.9.12

Joomla 3.9.12 Websites met een afspraak voor onderhoud zij ....

10

juli

Logo plagiaat

Logo plagiaat Ik was op zoek naar een nieuw gastenboek op ....