Joomla SEO DIY

Zelf aan de slag met SEO,  Do It Yourself. Inhoud is bijzonder belangrijk bij optimalisatie. Deze moet relevant zijn, de juiste zoekwoorden bevatten op de juiste plaatsen (titels, (meta-) tags). Maak het de zoekmachine makkelijk om de site te indexeren. Interne links, maar ook backlinks van relevante sites en sociale interactie zijn super boosters. Content is King. De Queen en alle andere schaakstukken zijn minstens zo belangrijk, maar zonder koning is het spel verloren. Voor alle factoren die meespelen geef ik support. ("Content is King" was de titel van een essay van Bill Gates uit 1996). Raadpleeg de seo checklist.voor waardevolle tips.

Joomla SEO standaard functies

Joomla heeft standaard functies voor zoekmachine optimalisatie. Specifieke extensies kunnen het werk eenvoudiger maken of extra eigenschappen toevoegen die hun werk doen. De SEO basis is heel goed zelf te doen. Hoger in Google komen is niet zo moeilijk als het lijkt.

Joomla 3 standaard optimalisatie:

Algemene instellingen:
Tabblad website: Zet de SEO-instellingen op JA voor zoekmachinevriendelijke URL's en Gebruik URL herschrijven* (hernoem eerst via ftp het htaccess.txt bestand naar .htccess). De overige velden zijn optioneel. De Metadata-instellingen laat je hier leeg, tenzij je voor alle pagina's dezelfde metadata tags wil gebruiken. Dat is niet aan te raden tenzij je maar 1 pagina hebt. De Robots zet je hier op index, follow. Per pagina kun je later eventueel een noindex toevoegen zoals bij de disclaimer pagina of privacygegevens.
Tabblad systeem: Zet de Cache-afhandeling op bestand, tenzij je redis actief hebt bij de webhoster en kies je redis met de nodige gegevens die de webhoster verstrekt. Zet de cache aan op concervatief cachen (aanbevolen 15 minuten, maar het mag langer). Eventueel bij een kleine website op progressief zetten. Het maakt de werbsite sneller.

Joomla seo

Plugins:
Zoek naar de plugin Systeem - Paginacache en activeer deze. Zet eventueel in de plugin zelf de browser cache aan voor nog meer snelheid, maar hou er rekening mee dat aanpassingen in het CMS niet zichtbaar zijn gedurende de tijd die ingesteld is bij het cachen.

Inhoud - artikelen: toevoegen van metadata. De metadata komt in de zoekresultaten van zoekmachines. Deze tekst moet zoekenden overtuigen om op je link te klikken, maar moet wel voor x% overeenkomen met de inhoud van de betreffende webpagina. Zet in de eerste alinea zoveel mogelijk je belangrijkste tekst is het advies en zover mogelijk vooraan.
* Metadata kan ook worden toegevoegd bij menu's. Die overrulen de metadata bij artikelen (of categoriën). Je kunt metadata overigens checken in de broncode van de website (zet de cache uit als je werkt aan dit soort issues). Google kiest zelf inhoud uit de (browser) titel en meestal de eerste alinea als er geen metadata bestaat OF als het logaritme van Google vindt dat de metadata niet voor x% overeenkomt met de titels en de inhoud van de webpagina. Dit komt vaak voor als men achteraf het artikel heeft bewerkt, maar niet de metadata.
Waar? Klik op een artikel wat je wil bewerken, open de tab 'Publiceren' en vul in de Search Engine Title (dit de meta title of  browser title die ook in de tab komt van je browser, dus niet de H1 in je artikel) met max 60 tekens incl spaties. Deze meta title bevat de belangrijkste zoekwoorden voor je SEO. Daarna vul je  de 'Description' tag in (max 154 tekens) met een pakkende uitnodigende tekst waarin de zoekwoorden staan, liefst uit de eerste alinea. Herhaal geen zoekwoorden onnodig in je meta title of description. Google straft dat af. Maak alle meta titles en desciptions uniek t.o.v. de overige meta tags (het mag dus wel tekst copy zijn van de eerste alinea, sterker nog dat is een goed advies, maar je mag er x% van afwijken). In de google resultaten zul je dan na verloop van tijd de title meta tag en description terug zien.

Joomla 3 optimalisatie met extensies of andere technieken

Extensies: Er bestaan goede seo extensies voor Joomla die de bovenstaande procedure eenvoudiger maken zoals OSMeta bijvoorbeeld, maar hetzelfde effect bereiken. Voor kleine websites heb je die echt niet nodig. Ook geavanceerde seo extensies waar je een studie aan kan wijden zoals SH404.

Canonicals / duplicate content: Een andere handige seo extensie is een plugin die voorkomt dat er duplicate content wordt gedetecteerd door zoekmachines (door duplicate content gaat je website lager scoren). In joomla 3 is dat best wel een probleem. De oplossing: Er moet een canonical worden meegegeven aan het originele artikel. Dat kan met een plugin van Daniel Morell. Het vereist enig inzicht. WebsiteMet kan je hiermee helpen.

pagespeed insight desktop

Snelheid met Redis: Dit is webhosting gerelateerd en heeft niets met Joomla te maken, behalve dat het systeem redis opmerkt en als keuze toont bij algemene instellingen - systeem. Wanneer je webhoster dit aanbiedt heb je een

mooie snelheidsbooster voor je Joomla site. Als het aan staat moet je rekening houden dat de cache niet te verwijderen is via het CMS, tenzij je de redis (tijdelijk) uitzet (en de browser ververst).

Snelheid met JCH Optimizer: Een optimizer waar ik heel tevreden over ben is JCH Optimizer Pro. Het maakt je site bijzonder snel.

Deze site haalt een score van mobile 99 / desktop 100 als redis staat ingeschakeld incl de JCH optimizer in PageSpeed Insights van Google: