Joomla onderhoud

Joomla heeft, net als elk ander CMS, onderhoud nodig. Er worden met regelmaat verbeteringen aangebracht door de Joomla ontwikkelaars. Beveiligingslekken en bugs worden gemeld door gebruikers, test-hackers of ontdekt door de Joomla ontwikkelaars zelf. Daarom verschijnen er ongeveer 8 keer per jaar Joomla updates m.b.t. nieuw ontdekte security risico's en bugs. Zodoende blijft Joomla veilig en makkelijk in het gebruik.

De updates zijn onderdeel van het technisch onderhoud. Ze kunnen door de eigenaar van een website zelf worden verricht of worden uitbesteedt. Vraag om advies wanneer er extra functionaliteit is geïnstalleerd. Uitbesteden en de kosten:

Website onderhoud uitbesteden

Joomla Logo

Security updates en bugs

Om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van lekken in het systeem brengt de Joomla organisatie met regelmaat security updates uit voordat er misbruik van kan worden gemaakt op grote schaal. Een geweldig goede service waarmee Joomla een veilig CMS systeem is en blijft voor uw website.

Bij zo'n security update worden meestal ook minder opvallende bugs meegenomen of kleine verbeteringen aangebracht die niet zo'n hoge prioriteit hadden, maar wel het systeem continu verbeteren.

Veiligheid in vergelijking met andere open source CMS

In vergelijking met Wordpress, Drupal en Magento scoort Joomla goed. In verhouding wel te verstaan. Wordpress is immers het meest gebruikte CMS wereldwijd. Als je kijkt naar hacks op updated websites scoort Wordpress in verhouding erg slecht. Dat is opvallend. Een website waar dit soort gegevens gepubliceerd worden is sucuri.net

 

Updates, upgrades, migraties?

Het verschil tussen update, upgrade en migratie: Ze hebben alle drie te maken met onderhoud. De eerste twee zijn eenvoudige procedures, hoewel de upgrade is iets complexer. Migratie is in feite een bijzondere uitgebreide upgrade en vergt meer inzicht en kennis. Lees meer over update, upgrade en migratie.

Onderhoud zelf doen

Statistieken CMS Hacks en interpretatie

Hacks op verouderde websites. Hoe interpreteer je deze statistiek? Deze statistiek laat zien dat hacks op updated websites bij Joomla slechts 10% is en bij Wordpress 51%. Wordpress heeft weliswaar een automatische update procedure ingebouwd, maar als ondanks deze service de meeste hacks plaatsvinden op updated Wordpress sites is dat best zorgwekkend. Ondanks de vele hacks is Wordpress veruit het meest populaire CMS ooit. Ook opvallend: Typo3 scoort perfect. 

Statistiek verouderde CMS en hacksOnderstaande statistiek toont een sterke daling aan voor infecties in CMS systemen jaren 2018 / 2019, behalve Wordpress. Voor de ins en outs lees het artikel op sucuri.net
CMS hacks open source cms