I'm not a robot images

reCaptcha v3

De reCaptcha service van google voorkomt spam wanneer dit is toegevoegd aan een website formulier, bijvoorbeeld een contact-formulier. Een bezoeker moest nadat het formulier werd ingevuld een vinkje plaatsen bij de mededeling I'm not a robot. Daarna moest vaak ook nog een aantal afbeeldingen geselecteerd worden waarop stoplichten, etalages, autos, heuvels, zebra's etc etc te zien zijn. Dit alles om aan te tonen dat u geen spammer bent. Dat kon gebruiksvriendelijker:

Met de onzichtbare reCaptcha v3 hoeft deze handeling niet meer verricht te worden. Het enige zichtbare is de Google Badge. En zelfs deze badge kan worden verborgen voor het publiek. Zie verberg de google badge. Meer info van google webmasters central blog (2018-10-29).

Standaard anti-spam functie in Joomla instellen

Joomla biedt sinds eind 2018 reCaptcha v3 als standaard functie. Het moet geactiveerd worden met key codes van google. Het aanvinken van de bevestiging 'I'm not a robot' is niet meer aanwezig in versie 3 van google reCaptcha.

Maak eerst een site- en secret key specifiek voor uw website domein en kies voor de v3 versie. Deze is te verkrijgen bij  google recaptcha

Login in de administrator van Joomla als super administrator en volg onderstaande stappen om de onzichtbare reCAPTCHA plugin te activeren. Kijk alleen naar de rode nummers in onderstaande screeenshots. Overige instellingen kunnen een andere waarde hebben in uw CMS:

1-Klik tab Extensies - Plugins, 2- zoek op recapt, 3- Schakel de onzichtbare reCaptcha in en open deze.

reCaptcha v3 plugin instellen in joomla 1

copy de code van de site sleutel en de geheime secret key, klik daarna op opslaan en sluiten

 

reCaptcha v3 plugin instellingen 2

 

4-Ga naar algemene instellingen (afb) - klik op tabje Website - selecteer in vakje Standaard captcha de Captcha - invisible reCaptcha, opslaan en sluiten

recaptcha selecteer algemene instellingen 3

 

reCaptcha v3 onzichtbaar selecteren 4

5- Klik tab Gebruikers (beheren), 6-Klik helemaal rechts op opties, 7 klik tabje Gebruiker opties en 8-selecteer achter Captcha de onzichtbare reCaptcha

reCaptcha v3 instellen in joomla 5

 

 

 

Schakel de oude captcha plugin uit (bij stap 2) als deze niet meer nodig is. Kijk op de site en ververs (toets f5) eventueel de pagina met het formulier. Als het goed is ziet u nu geen I'm a robot vraag meer. Rechts of links onder op de pagina ziet u het reCaptcha logo ter informatie, dat is de google badge. Als er een stap is overgeslagen of de keys kloppen niet, krijgt u een foutmelding zien.

Google Badge verwijderen

De Google badge verschijnt op formulieren om bezoekers te informeren over deze service van Google. Dat kan tot teveel afleiding en mogelijk verwarring leiden. Pagina's waarop formulieren staan zoals een contact pagina moeten zo weinig mogelijk afleiding bevatten. Deze badge mag daarom verborgen worden van Google. Op deze FAQ pagina  wordt uitgelegd hoe deze te verbergen (css). Als voorwaarde wordt gevraagd een vermelding te plaatsen op het formulier met de twee linkjes naar google (die ook in de badge staan.)

Wilt u deze nieuwe gebruiksvriendelijke feature voor joomla 3.9 liever uitbesteden? Neem dan contact op : tel 030-8780146 of vul het contactformulier  in waarop de nieuwe reCaptcha in werking is (zonder badge, maar met een regel extra informatie).