LMS - Learning Management System voor Joomla

LMS, online leer beheer systemen voor Joomla bestaan al lange tijd. Sinds de lockdown vanwege het corona virus covid-19 zijn deze e-learning online cursus programma's enorm in populariteit gestegen. Op afstand een cursus aanbieden of volgen vanuit je eigen huis is lang niet zo ingewikkeld als het lijkt met de online leersystemen voor Joomla. Om inhoud te maken vraagt echter wel de nodige voorbereiding evenals de indeling in categorieën of groepen. Een andere mogelijkheid om een LMS website te krijgen worden geleverd door webdiensten.

Er wordt enorm veel aangeboden in dit marktsegment. Als u open source oplossingen prefereert boven closed source zijn Joomla en Wordpress de aangewezen CMS systemen om een LMS in te integreren. LMS webdiensten zijn closed source. Dat heeft voordelen en nadelen. Zie verderop in dit artikel: LMS webdiensten vs open source LMS.

Als u een Joomla website laat maken met een geïntegreerd LMS wordt eerst gevraagd wat de website met het LMS moet gaan presteren. Er zijn namelijk zeer veel mogelijkheden of extensies voor Joomla gemaakt met weinig of heel veel geavanceerde mogelijkheden en alles wat daar tussen ligt.

Het voordeel van LMS extensies voor Joomla is de keuze mogelijkheid. Een licensie voor een eenvoudig systeem is al verkrijgbaar vanaf € 40,- per jaar. De duurste licensie ligt tegen de € 800,- per jaar. Soms zijn er aanbiedingen die u het eerste jaar veel geld kunnen besparen. Via WebsiteMet kan het (vaak) nog goedkoper. Een keuze maken op basis van de kosten is altijd erg onverstandig omdat de systemen behoorlijk kunnen verschillen in de mogelijkheden. Allereerst moet u op een rijtje zetten wat u wilt bereiken. Daarbij kunt u uiteraard altijd de hulp inroepen van WebsiteMet.

Joomla LMS extensies zijn onder andere Shika LMS (van TechJoomla) , Guru (van iJoomla) , OSCampus (van JoomlaShack), SP Joomla LMS (van JoomShaper) en JoomlaLMS. Sommige LMS systemen  zijn gemaakt om probleemloos te integreren met andere extensies zoals JomSocial of CommunityBuilder. Daarmee wordt een website aantrekkelijk als community platform waarmee de betrokkenheid groter wordt van de aangesloten leden of cursisten. Integratie met diverse andere extensies en services zijn vanzelfsprekend, het hangt volledig af welke doelen u stelt.

Vraag advies aan bij WebsiteMet en laat u informeren naar de mogelijkheden van de verschillende LMS systemen, aanschaf met kortingen, installatie, configuratie en onderhoud. De kosten voor een complete Joomla website met LMS varieert al naar gelang de gewenste functionaliteiten en support van WebsiteMet vanaf € 800,-  éénmalig en van € 30,- tot € 400,- voor de jaarlijkse licensies.

Webdiensten vs open source LMS / CMS

LMS webdiensten bieden complete pakketten aan waar per jaar een abonnement aan hangt en voor iedere gebruiker hetzelfde werkt afhankelijk van het gekozen pakket. Als het goed is wordt aan alles gedacht en kunt u rekenen op de support en informatie van de aanbieder. Voor Joomla of WP geldt dit in principe ook, maar het verschil zit hem in de manier waarop een  Joomla of WP site tot stand komt. Bij de webdiensten staat het pakket kant en klaar om te gaan gebruiken. Webdiensten zoals Learnspot of Huddle hebben als basis Wordpress, maar de dienst is daarentegen closed source. Zo'n LMS systeem staat op een subdomein van de aanbieder welke geredirect kan worden naar een eigen domeinnaam. Na het opzeggen van een abonnement is de eigenaar de website kwijt in tegenstelling tot een open source CMS. Licensies voor extensies van open source CMS systemen blijven altijd geldig (afgezien van updates na een bepaalde periode).

Een ander voordeel van een open source CMS met LMS is de mate waarin een website kan worden vormgegeven en functioneel kan worden aangepast naar de wensen. Het is veel flexibeler, maar mede afhankelijk van de technische know how van de websitebouwer, developer of ontwerper. Een voordeel van een webdienst is dat zij specifiek gespecialiseerd zijn gericht op de dienst die ze aanbieden. Nog een voordeel van een open source LMS zijn de kosten. Dit gaat vooral op voor de eenvoudige e-learning extensies, maar ook voor de meer geavanceerde systemen. Blijft een website jaren actief dan zullen de kosten voor het abonnement uiteindelijk veel hoger uitpakken.

Een belangrijke kanttekening is hier op z'n plaats. Het is het vergelijken van appels met peren. Een webdienst is misschien op lange termijn duurder, maar de zekerheid dat alles blijft werken lijkt ook groter. Zodra dat niet zo is zal de webdienst snel in populariteit dalen. Leveranciers van webdiensten zoals LMS zullen daarom alles in het werk zetten om de klanten tevreden te houden. Bij commerciële open source licensies is dit echter niet anders. Toch komt het vaker voor dat developers van open source extensies voor CMS systemen zoals Joomla en in meerdere mate voor Wordpress er de brui aangeven. Dat is een situatie waaraan websitebouwers geen vat op heben. Een websitebouwer met ervaring kennis van zaken gebruikt daarom alleen extensies die zichzelf bewezen hebben in de loop der jaren en goed staan aangeschreven in de Joomla community (of de WP scene).