Community Builder

Community website in Joomla met Community Builder. Een online community netwerk moet  allereerst een doelgroep hebben én voldoende actieve gebruikers. Klinkt logisch, maar als één van deze voorwaarde ontbreekt heeft het weinig tot geen zin om te gaan denken aan een community site.

Facebook vs community website

Een community website is met Community Builder of JomSocial in de verte vergelijkbaar met een sociaal netwerk zoals Facebook YouTube Instagram etc. Het is echter gericht op een specifieke doelgroep met een gemeenschappelijke interesse of doel. Het biedt meer mogelijkheden dan de gevestigde grote wereldwijde sociale netwerken. Het kan een bijzondere aanvulling zijn op de bekende gevestigde sociale netwerken.

Steeds meer mensen worden zich bewust van de negatieve gevolgen van bijvoorbeeld Facebook. Een reden om eens te overwegen om uw doelgroep beter van dienst te zijn.

Wat is Community Builder?

Community Builder (CB) is een Joomla component waarmee een op maat gemaakte, online community website gerealiseerd kan worden en beheerd. Zonder uitbreidingen is het met Joomla volledig functioneel. CB is gratis, maar uitbreidingen kunnen een kleine bijdrage vragen.

Het heeft een heldere opmaak en lay-out welke en is responsive. Voor gebruikers is het herkenbaar en intuïtief te gebruiken. Er bestaan CB templates voor een ander ontwerp zodat het beter past aan een huisstijl of voorkeur.

CB heeft honderden standaard functies die niet altijd gebruikt hoeven te worden, maar wel aanwezig zijn voor het geval dat. Uitbreiding voor ontbrekende functies is mogelijk met extra (gratis of commerciële) plugins van het CB Team en andere partijen die ondersteuning bieden. CB wordt vaak in combinatie gebruikt met de extensies Kunena forum en SobiPro.

Alternatief voor CB: JomSocial, een commerciële social netwerk component voor Joomla

De doelgroep van Community Builder

Community websites met CB worden vaak gebruikt door stichtingen, verenigingen of scholen bijvoorbeeld Het doel is om de doelgroep een platform te bieden met elkaar te communiceren, media uit te wisselen etc. Vaak in combinatie met een forum zoals Kunena. CB (of JomSocial) is de basis waarop de community verder kan worden gebouwd.

In diverse sectoren van de dienstverlenende of zakelijke markt kan het de klantenbinding versterken. Voldoende actieve gebruikers zijn nodig om er een succes van te maken. Het is een investering welke zich bij een goede strategie laat uitbetalen in klantenbinding en indirect op meer omzet.

 

FaceBook heeft een prijs: Privacy. Blijkbaar geen reden om het FB massaal de rug toe te keren gezien de huidige populariteit. Wel reden om andere mogelijkheden te onderzoeken om de doelgroep te bereiken en te enthousiasmeren. Dit blijkt uit de toename van online community netwerken