Akeeba Backup

Een Joomla backup maken kan eenvoudig met de extensie Akeeba Backup. De gratis variant volstaat om een backup te maken die in geval van nood teruggezet kan worden. Het maken van de backup is simpel, het terugzetten van een backup vereist enige voorbereiding en kennis van zaken. De backup wordt opgeslagen op de server waarop de website staat. Het is dus verstandig deze backup te downloaden. Gaat het mis op de server, dan heb je in ieder geval de backup in huis. Het downloaden van de backup kan vanuit Joomla, maar ik doe dat altijd met ftp. Omdat de backup meestal groot is kan het downloaden vanuit het Joomla CMS problemen opleveren, maar het is mogelijk als de webhosting instellingen het downloaden van grote bestanden toelaat.

De backup (een JPA file)  bevat alles: de server bestanden én de database. Met instellingen kan er gekozen worden om bepaalde folders niet te downloaden. De map waarin de backup komt te staan is niet bereikbaar voor publiek, maar er kan ook gekozen worden voor een map boven de root (nog beter). De webhoster moet dit wel ondersteunen.

Het is een van de eerste extensies die gemaakt werden voor Joomla. De betaalde Pro versie bevat handige extra functies. Lees meer info op de website van Akeeba

De juiste werkwijze met backups

Hoewel ik zelden gebruik heb gemaakt van backup is het wel een keer voorgekomen dat iemand bij mij aanklopte met een site die niet meer werkte én een backup kon leveren van Akeeba van maanden eerder. In zo'n geval is het natuurlijk heel prettig. De backups welke een webhoster opslaat voor noodgevallen kan enkele dagen tot enkele weken of maanden zijn. Het verschilt per hosting pakket. Akeeba biedt in ieder geval optimale zekerheid als de webhosting het af laat weten en de juiste werkwijze is gevolgd (download altijd de volledige backup naar je eigen computer).

Een backup terugzetten moet met het programma Kickstart gebeuren, ook gratis van Akeeba. Een andere waardevolle extensie van Akeeba voor meer veiligheid is Admin Tools.