Joomla templates

Joomla standaard templates of commerciële worden aangepast met overrides (css en html kennis nodig). De standaard meegeleverde template is altijd goed, maar het is handiger om gebruik te maken van professionele commerciële templates. Soms volstaat een dergelijke template al volledig of zijn er kleine of grotere aanpassingen nodig om aan de wensen te kunnen voldoen. Gratis templates zijn er ontzettend veel. Ik raad deze af voor serieuze websites. Er zit vaak code in die slecht is voor seo en als er ondersteuning nodig mocht zijn ben je toch weer duurder uit. Toch zijn er wel enkele gratis templates die uitstekend voldoen (Afterburner van RocketTheme). Het zijn vaak 'uitgeklede' basic templates van commerciële aanbieders, maar kunnen erg goed zijn!

Wat is een template? Een template bestaat uit bestanden die de voorstelling van de website verzorgen, zoals de positie van inhoud, menu's, footer en de typografie, kleur. Het bevat instructies voor exacte positionering en opmaak van inhoud in een pagina. Het bepaald voor een groot gedeelte hoe de website eruit komt te zien en hoe deze wordt igedeeld in sectoren.

JoomlaShack templatesCommerciële template: Ik maak bijna altijd gebruik van templates ontworpen door JoomlaShack. Bij een opdracht worden deze kwalitatieve templates ingezet (licentie incl updates voor onbeperkte tijd!). Er is keuze genoeg. De template installeren en specifiek aanpassen aan de wensen is onderdeel van de werkzaamheden. Soms gebruik ik ook templates van Ordasoft of JoomlaXTC (geavanceerder).

Responsive template: Wanneer de template responsive is (dat zijn alle templates tegenwoordig) wordt er gedetecteerd in welke browser of apparaat de pagina getoond moet worden. Alles wordt dan ge-herpositioneerd en opgemaakt voor een prettige gebruiksvriendelijke weergave in een mobieltje of tablet. De weergave kan worden aangepast naar wens en in overleg. Wanneer een template wordt aangepast hebben de veranderingen invloed op desktop, mobiele en tablet weergave. Vaak is er meerwerk nodig om aanpassingen gemaakt voor een desktop view geschikt te maken voor mobiel (of tablet).

Template aanpassen

Bijna altijd wordt er gekozen voor een commerciële template. Er hoeft in principe niets veranderd te worden aan zo'n template. Uniformiteit en conventies vind men over het algemeen prettig. Het biedt meer herkenning en minder afleiding wat conversie ten goede komt. Toch zijn enkele of meerdere aanpassingen vaak juist wel gewenst om de uitstraling van een bedrijf, instelling of persoon te accentueren. De huisstijl kan uitstekend meegenomen worden wanneer de template wordt aangepast.

Mooie website of liever een functioneel ontwerp? Of beide. Aanpassingen krijgen meerwaarde wanneer de veranderingen een positief effect hebben op de conversie. En anders is het zonde van de investering. Een mooie website kan op bewondering rekenen. Dat is leuk. Soms is het ook nodig en gewenst. Maar wanneer het de gebruiksvriendelijkheid in de weg zit is het killing voor de bezoekersaantallen en het rendement. Wil niet zeggen dat een mooie website ook heel functioneel kan zijn. Een website van een populair modieus muziekgezelschap ziet er geheel anders uit dan de zakelijke website van een boekhouder. De interpretatie van wat mooi is, aantrekkelijk of lelijk is geheel afhankelijk van de doelgroep.

 

Nieuws | Blog - Selectie

21

apr

joomla update 3.9.18

Joomla 3.9.18 Deze update verhelpt één fout in de vandaag ....

21

apr

Joomla 3.9.17

Joomla 3.9.17 De update van vandaag verhelpt drie beveilig ....

10

mrt

joomla update 3.9.16

Joomla 3.9.16   Zes security issues met lage pri ....

08

feb

JUG Utrecht

JUG Utrecht Maandag 10 februari komen Joomla gebruikers ui ....

29

jan

joomla update 3.9.15

Joomla 3.9.15 Joomla 3.9.15 update verscheen 28 januari 20 ....